Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout. Potom ji zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme cibuli s několika zapíchnutými hřebíčky. Rýži přivedeme do varu, přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka (asi 20 minut).
Dobrý recept, rýže krásně voní po hřebíčku a chutná po másle, doporučuji.
dingo
|12. 1. 2012 14:56
Cibulku osmáhnout,přidat rýži,2-3 min.osmažit,přilít vodu,vložit hřebíček,osolit a na 18 min.na 180 C do trouby.Na 1 díl rýže dávám 1a1/2 dílu vody.
Pak hrnec vytáhnu a vložím na hoďku pod peřinu.
K cibulce můžeme ještě přidat anglickou,nebo špek.
lehke vareni ryze : 1 hrnek ryze, neproplachnu ji, 2 hrnky vody studene ,sul ,trochu cesneku.Do nizsiho kastrulku dam trochu oleje, ryzi trochu osmazim, ma zustat bila, a naleju do kastrulku vodu, osolim a pridam strouzek cesneku, az chytne var tak dam ryzi na nizky plamen asi 20 min a hotovo.
MIRKA AKRIM
|1. 12. 2009 08:42
NEJHORSI JE RYZE Z PYTLIKU, ZAPACHA TO , LEPI SE TO, NO HRUZA.JA TAKY NEJDRIV CIBULKU OSMAZIM A PAK NA TO DAVAM RYZI. ALE NEDAVAM ZADNY BUJON ANI NIC PODOBNEHO, ALE JEN VODU A OSOLIM.
Danka Snášelová
|10. 1. 2009 22:24
Paní Mata Lolo, zkuste na tuku nejdřív osmažit cibuli a pak na cibulce orestujte (cca1 minutu) propláchnutou a usušenou rýži (po opláchnutí ji nechám cca 10 minut na sítku = voda okape a rýže uschne). Rýži pak po orestování zalévám vřelou OCHUCENOU vodou = slepičí nebo hovězí bujón, sůl, vegeta, sušená petrželka, atd. Viz.můj komentář ze dne 4.6.2007. Kdo takhle upravenou rýži ochutnal, jinou již nechce. Ani naše rodina si na rýži z pytlíku nepochutná.
Mata Lolo
|9. 1. 2009 16:06
Rýži připravuju velmi podobným způsobem, nejdříve si jí odsypu do hrnečků (např. 2) a pak pořádně propláchnu, krátce osmažím na tuku (např. máslo, hera) a přidám 1,5x více vody než rýže (= pokud mám 2 hrnečky rýže, přidám 3 stejné hrnečky vody, někdy o malinko méně, protože při proplachování mi často nějaká voda v rýži zbyde), osolím, přidám kousky cibule (popř. koření) a zakryju pokličkou. Jakmile se rýže začne vařit a objeví se první bublinky rychle stáhnu na menší teplotu a na mírném ohni vařím asi 20 min. (Rýži během dušení v žádném příadě nemíchat!) Na tuto "obyčejnou" rýži nedá naše rodina dopustit, na té z pytlíku si nikdo z nás nepochutná.
Tento recept mi připomíná ještě jeden výborný. Najdete ho v přílohách jako "babiččina postelová rýže" a takto upravená rýže opravdu nemá chybu.
Vlaďka Daranská
|13. 5. 2008 14:04
Děkuju za radu,paní Tereza! Ještě se zeptám-tu cibuli necháváte vcelku,jestli správně chápu a klinčeky jsou hřebíčky? To nevydržím,abych neturalku neuvařila už dneska k večeři...jsem zvědavá,jak mi to v tom hrnci dopadne!
Tereza J.
|13. 5. 2008 13:24
Vlaďka, ja ryžu natural krátko opražím na troške tuku, potom zalejem vodou, asi 2 cm nad ryžu. Priávam 1 cibuľu, do ktorej zapichnem zo štyri klinčeky. Zakryjem a pomaly dusím. Ak by sa vám zdalo, že máte vody málo, urobte do stredu vareškou jamku a dolejte horúcu vodu. Nemiešajte. Keď ryža vstrebe všetku vodu , nechám zakrytú asi 10-15 min dôjsť.
Vlaďka Daranská
|13. 5. 2008 13:19
Též vařím rýži jako paní Danka..asi nejlepší postup,který znám.Častěji ji vařím ve vývaru z kuřecího masa a míchám ji s uvař.čočkou+smaženou cibulkou-díky téhle kombinaci jsem naučila manžela baštit rýži a to byl tedy úspěch:c).Když už jsme u vaření rýže-chci se vás zeptat,jestli máte zkušenost s vařením rýže natural...já ji občas používám,ale nedokážu ji uvařit,aniž by se mi neslepila v kucmoch.Nevíte,jak na ni?díky
Miroslava Severová
|13. 5. 2008 12:28
Tak koukám, že jsem pěkný barbar. Rýži vařím jen tu ve varných sáčcích, alespoň že jsem si zvykla na tu parboild.
Jarka O.
|12. 3. 2008 12:36
Lenko, samozřejmě o klasické.
Olga
|11. 3. 2008 20:40
presne ako p.Danka Snášelová, robím ryžu aj ja.Nič sa nerozvarí ani nepripáli , stačí max.20min. na najslabšom ohni. Kupujem obyčajnú okrúhlu ryžu.
Di
|11. 3. 2008 19:54
Lenko, takhle se připravuje "normální" sypaná rýže.
lenka
|11. 3. 2008 19:18
O jaké rýži se mluví?O rýži ve varných sáčcích,nebo o klasické?Děkuji za radu.
Gábina H
|5. 6. 2007 10:30
Rýži vařím jako Danka, na hrnek rýže 1,5 hrnku vody a vařím 20 minut pod pokličkou. Také se mi nikdy nerozvaří.
Danka Snášelová
|4. 6. 2007 20:16
Nejraději vařím rýži Parboil (nerozvaří se). Propláchnutou rýži nechám okapat a potom ji asi 2 min.restuji na osmažené cibulce. Pak ji zaliji vařící, ochucenou vodou = bujón, sůl, vegeta, curry, sušená petrželka. Voda má být dost slaná - rýže to snese. Na 2 hrnky rýže dávám necelé 3 hrnky vřelé ochucené vody. Vařím pod pokličkou na velice mírném ohni asi 15 min. Po uvaření rýži zamíchám. Kdo rýži ochutnal jinou již nedělá. Doporučuji vyzkoušet.
Dáša
|11. 2. 2007 16:23
Jak se taková rýže z "postele" vaří?Díky za radu!
pepa
|5. 2. 2007 13:56
... a nejlepší je rýže z "postele"nic se nepřipálí, rýže je měkká a krásně sypací
Anonym
|5. 12. 2006 10:26
Rýži vařím jen v osolené vodě. Úplně nejlepší je rýže parboild, která se loupe speciálním způsobem, takže do rýžových zrníček přecházejí živiny ze slupek (obilek). Kromě toho se nerozváří.
iva křížkováiv
|2. 9. 2006 13:34
Rýži dávám na cibulový zaklad.ještě ji trochu orestuji a zaliji vodou,