lžička
paprika - sladká
nebo namíchaná s pálivou, dle chuti
vývar
nebo voda na podlití
olej
nebo máslo
Postup přípravy receptu
1
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme. Přisypeme papriku a česnek, krátce orestujeme a zalijeme malým množstvím vody. Přidáme mrkev pokrájenou na plátky nebo kostičky (lze i hrubě nastrouhanou), zaklopíme a dusíme za občasného promíchání, případně podlití doměkka, ale mrkev by měla zůstat na skus. Po odklopení směs zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce provaříme, případně ještě dochutíme.
2
Do směsi můžeme během dušení přidat lžičku rajského protlaku nebo oloupané, pokrájené rajče.
Recept se podobá přípravě Boloňské omáčky k těstovinám, jen místo koření jako bazalka se používá paprika. Třemi snadnýmy změnami se dá modifikovat tak, že se z toho stane neodolatelný kulinářský speciál a příprava na vaření, ani u nezkušených nepřesáhne 10minut. Jako bonus se mnohonásobně zvýší nutriční hodnota.
- první krok je karamelizovat mrkev - jednak se tím uvolní spousta provitaminu A, ale hlavně tím jídlo získá nasládlou chuť, bez špetky přidaného cukru.
- přidat česnek - v receptu je ho beznadějně málo a česnek dlouho vařený s masem dělá neodolatelnou vůni.
- vařit na pomalé vaření - celkový čas přípravy tím sice vzroste na téměř 7 hodin, ale nejhorší je vydržet poslední 3 hodiny, kdy jídlo intenzivně voní v celém domě. :-)