Dušená mrkev se nejčastěji podává s vepřovým masem a vařenými bramborami, můžete si ji ale vychutnat třeba s volským okem nebo i samotnou. Na rozdíl od ostatní zeleniny mrkev tepelnou úpravou neztrácí na kvalitě - zdraví prospěšné látky lidské tělo naopak lépe vstřebá.
Mrkve omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka nebo na nudličky. Podlijeme trochou vody, přisolíme, přidáme kousek másla a mírném ohni dusíme doměkka. Měkkou mrkev zaprášíme moukou, zasmahneme, přisladíme, podlijeme a prohřejeme. Do hotového pokrmu ještě přidáme máslo a citronovu šťávu.
Výborný recept, přidávám ještě cca deci 12% smetany, nebo mléko na zjemnění a moje pětiletá neteř ji miluje : <3
Peking
|12. 4. 2013 11:13
Ale prd, chce to jen míchat )
fezoska
|2. 9. 2012 11:13
Je vynikající přidat arašídový krém místo mouky,cukr už ne.Dávám ho hned na začátku ale pak je potřeba často dolívat vodu,krém ji "vypije".Moje maminka zas do klasického receptu přidává hřebíček.
Už jsem jednou dělala a dnes jdu na to zas. Nemám ráda dušenou zeleninu, ale můj 1,5-letý syn takovou stravu potřebuje, tak se přizpůsobuji. Nicméně u tohoto receptu jsem byla velmi překvapena, že to chutná i mně. Je to jednoduché, rychlé a hlavně chuté!
Já jsem mrkev podusila na másle a místo mouky dala kousek rozdrobené nivy. Krásně se to zahustilo a vytvořil omáčku a s bramborem to úplně stačí jako hlavní jídlo i bez masa a má to trochu jinou , docela zajimavou chut
Výborná!Dělám do poloměkka,máme raději ,,na skus,, :-).
Pája S
|7. 1. 2010 20:20
Já dělám dušenou mrkev přesně podle tohoto receptu.No mouka dělá ráda žmolky.Jednoduchá rada-mouku řádně rozmíchejte ve troše studené vody a pak vlijte.A instantní světlá jíška je také řešení.Ale vůbec nechápu tu hodinu vaření.:-)
Zora Manasová
|6. 1. 2010 22:56
Marcel, ak máte také ruky, ako slovník, ani sa nedivím, že sa Vám to nepodarilo.
Ladia -
|6. 1. 2010 12:39
Marceli, máte-li problémy se zahušťováním pokrmů, kupte si hotovou jíšku, tam nelze nic zkazit ;-)
marcel honisch
|6. 1. 2010 12:24
do te doby nez jsem zaprasil moukou tak dobry. pak to slo hned do kose. sama hrudka. hodina vareni v hajzlu a zadnej vysledek. diky za tip.
Barbora Vávrová
|12. 11. 2008 11:31
Naprostá mňamka, dělala jsem dvojitou dávku a asi na zítra nezbyde. Dokonce i dcerka, která nemá ráda mrkev, si s chutí dala!
Jana Tichá
|30. 7. 2008 11:43
Pokud do mrkve přidáte bobkový list,a nové koření bude mrkev mít ještě lepši chut.My to jinak neděláme z zrovna si na tom pochutnávám
Markéta Odehnalová
|10. 5. 2007 11:40
Někdy přidávám na konci vaření lžíci zakysané smetany. Zase to má trošku jinou, ale výbornou chuť.
Věra Jirkůvová
|16. 1. 2007 09:58
mrkvička je také dobrá, když se dá dusit na zapěněnou cibulku. Dále obvyklým způsobem
Marsí
|20. 6. 2006 09:55
My také rádi mrkvičku....když moc spěchám a nemám po ruce masíčko, tak mrkvičku nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousíčky napřed orestuji na másle, pak přidám na kolečka nakrájený párek-uzeninu( nejlepší je trampské cigárko) a zaleju trochou vody.Nechám podusit do měkka a podle chuti přidám sůl,pepř, trošku vegety a nakonec zahustím hl.moukou rozšlehanou v troše mléka. Móóc dobré.
Ája
|19. 6. 2006 22:07
Mrkvičku my taky rádi. Já ji, když je skoro měkká, zapráším hl. moukou , přidám mléko a povařím.. Jo, a přidávám malinko muškátu( oříšek ). K tomu dušené maso ( nejlépe hovězí,ale není to podminka ) a vařené brambory.
Zuzka
|14. 6. 2006 04:35
Diky za vsechny rady...vzdy se mrknu na recepty ale jeste se mrknu na nazory...Takze ja jdu varit! Mrkvicka dusena to je moje poteseni. Tak zatim.
Jitka Bublová
|8. 6. 2006 11:07
Takhle připravuji mrkev podle receptu mé tchyně, jen ještě trošku solím a pepřím. Je skvělá k dušenému hovězímu nebo vepřovému masu a ač to zní divně, jako příloha špagety nebo jiné těstoviny.
Michaela Atherton
|7. 6. 2006 15:51
Mrkvicku mam rada. A takhle uvarena vypada opravdu lakave. Rozhodne vyzkousim. Myslite, ze by se misto cukru dal pouzit med?
Martina Horklová
|7. 6. 2006 15:34
Kdybych věděla, že je to tak dobré, levné a jednoduché, tak to vařím už dávno. Přidala jsem trišku hrášku a měla jsem kousek dušeného vepřového, tak to byla mňamka :-)
Lidka Kábrtová
|8. 4. 2006 19:57
Jestli holky rády mrkev, tak zkuste mrkvovou polévku: nastrouhat nahrubo tak 4 - 6 veliké mrkve, zalít vodou, přidat 3 lžíce dětské krupičky, 2 rozkloktaná vajíčka, polévkové koření a povařit. Je to rychlé, zdravé a velmi dobré.
Janinka
|8. 4. 2006 16:07
TŘI HOLKY ?!? a manželka v porodnici ?!? :-)) tak to se Vám možná tohle bude hodit: ... když hodně spěchám a mrkvička není čerstvá - jarní, tak "urychluji" v mikrovlnce. Prostě nakrájím mrkev, osolím, lehce podliji a uvařím v mikro. Než je hotová (což je za chvíli), připravím si na sporáku klasickou jíšku (tu chemickou zatím nějak nemusím), do ní uvařenou mrkvičku, případně trošku rozředit a provařit. Ochutit a dobrou chuť! :-))
Petr Kučera
|7. 4. 2006 11:42
Tak na to koukam a doufám že se mi to povede. Manželku odvezli do porodnice a moje tři holky chcou dušenou mrkev s hráškem, no já to taky mám rád. Jsem zvědav jak mi to půjde v praxi.
ivanka
|27. 3. 2006 19:07
miluju dusenou mrkev,ale muj tchan k ni pridava najemno suchy salam postrouhany.tim mi to vzdy uplne zkazi.ostatni vsak mlaskaji,,,tak nevim
hanka
|20. 3. 2006 12:59
klasicky vynikajici levny recept...prave si pochutnavam
Jitka Malinová
|1. 2. 2006 13:53
Výborný recept, začala jsem takto dělat mrkvičku dětem už když byly malé a teď jsem jí musela udělat zas, to když si dcera domů přinesla piersing v jazyku :-)
Naďa
|19. 10. 2005 22:44
Takhle udělaná mrkvička je skutečně výtečná,já si do ní,když je už hotová,přimíchám sterilovaný hrášek,nechám ho jen prohřát.S bramborem a kouskem masa výtečný oběd......Vařila jsem dnes.
marcelka
|17. 8. 2004 13:44
když tam přidáš kukuřici a hrášek a trošku červenýho vína tak je to fakt báječný