• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Dušená mrkev
Napište svůj komentář k receptu

Dušená mrkev

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 99
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušená mrkev
Dušená mrkev
Dušená mrkev
Dušená mrkev
Dušená mrkev
Dušená mrkev
4fotografie
Nahrát fotku
 

Dušená mrkev se nejčastěji podává s vepřovým masem a vařenými bramborami, můžete si ji ale vychutnat třeba s volským okem nebo i samotnou. Na rozdíl od ostatní zeleniny mrkev tepelnou úpravou neztrácí na kvalitě - zdraví prospěšné látky lidské tělo naopak lépe vstřebá.

Dušená mrkev

Suroviny

4 porce
    • 4
      lžíce máslo
    • 500
      g mrkev
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • citronová šťáva
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

1
Mrkve omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka nebo na nudličky. Podlijeme trochou vody, přisolíme, přidáme kousek másla a mírném ohni dusíme doměkka. Měkkou mrkev zaprášíme moukou, zasmahneme, přisladíme, podlijeme a prohřejeme. Do hotového pokrmu ještě přidáme máslo a citronovu šťávu.

RADA: Jak na bramborovou kaši? Mrkněte na VIDEO návod krok za krokem!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušená mrkev s hráškem

Dušená mrkev s hráškem

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev v mletém mase

Dušená mrkev v mletém mase

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Soňulle | 14. 1. 2016 18:15

    Výborný recept, přidávám ještě cca deci 12% smetany, nebo mléko na zjemnění a moje pětiletá neteř ji miluje : <3

  • Peking | 12. 4. 2013 11:13

    Ale prd, chce to jen míchat :))

  • fezoska | 2. 9. 2012 11:13

    Je vynikající přidat arašídový krém místo mouky,cukr už ne.Dávám ho hned na začátku ale pak je potřeba často dolívat vodu,krém ji "vypije".Moje maminka zas do klasického receptu přidává hřebíček.

  • 1982Petula
    1982Petula | 23. 5. 2012 12:31

    Už jsem jednou dělala a dnes jdu na to zas. Nemám ráda dušenou zeleninu, ale můj 1,5-letý syn takovou stravu potřebuje, tak se přizpůsobuji. Nicméně u tohoto receptu jsem byla velmi překvapena, že to chutná i mně. Je to jednoduché, rychlé a hlavně chuté!

  • Marja Morevna | 14. 3. 2012 11:56

    Já jsem mrkev podusila na másle a místo mouky dala kousek rozdrobené nivy. Krásně se to zahustilo a vytvořil omáčku a s bramborem to úplně stačí jako hlavní jídlo i bez masa a má to trochu jinou , docela zajimavou chut ;)

  • silente | 16. 9. 2011 11:10

    Vynikající, jednoduché, rychlé!

  • filipka.1 | 8. 7. 2011 13:22

    mnamka :)

  • hejta | 13. 4. 2011 21:30

    Takhle děláme mrkev také, jen jí zahušťuji klasickou jíškou, pak se pucky nedělají :-)

  • honza | 25. 12. 2010 15:14

    no ja nato duu tak je treba drzet palce jinak pes :-D

  • Martiness
    Martiness | 11. 11. 2010 12:48

    Není to špatný,zvládl jsem to i já:))

  • recepty73
    recepty73 | 10. 11. 2010 18:03

    Výborná!Dělám do poloměkka,máme raději ,,na skus,, :-).

  • Pája S | 7. 1. 2010 20:20

    Já dělám dušenou mrkev přesně podle tohoto receptu.No mouka dělá ráda žmolky.Jednoduchá rada-mouku řádně rozmíchejte ve troše studené vody a pak vlijte.A instantní světlá jíška je také řešení.Ale vůbec nechápu tu hodinu vaření.:-)

  • Zora Manasová | 6. 1. 2010 22:56

    Marcel, ak máte také ruky, ako slovník, ani sa nedivím, že sa Vám to nepodarilo.

  • Ladia - | 6. 1. 2010 12:39

    Marceli, máte-li problémy se zahušťováním pokrmů, kupte si hotovou jíšku, tam nelze nic zkazit ;-)

  • marcel honisch | 6. 1. 2010 12:24

    do te doby nez jsem zaprasil moukou tak dobry. pak to slo hned do kose. sama hrudka. hodina vareni v hajzlu a zadnej vysledek. diky za tip.

  • Barbora Vávrová | 12. 11. 2008 11:31

    Naprostá mňamka, dělala jsem dvojitou dávku a asi na zítra nezbyde. Dokonce i dcerka, která nemá ráda mrkev, si s chutí dala!

  • Jana Tichá | 30. 7. 2008 11:43

    Pokud do mrkve přidáte bobkový list,a nové koření bude mrkev mít ještě lepši chut.My to jinak neděláme z zrovna si na tom pochutnávám

  • Markéta Odehnalová | 10. 5. 2007 11:40

    Někdy přidávám na konci vaření lžíci zakysané smetany. Zase to má trošku jinou, ale výbornou chuť.

  • Věra Jirkůvová | 16. 1. 2007 09:58

    mrkvička je také dobrá, když se dá dusit na zapěněnou cibulku. Dále obvyklým způsobem

  • Marsí | 20. 6. 2006 09:55

    My také rádi mrkvičku....když moc spěchám a nemám po ruce masíčko, tak mrkvičku nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousíčky napřed orestuji na másle, pak přidám na kolečka nakrájený párek-uzeninu( nejlepší je trampské cigárko) a zaleju trochou vody.Nechám podusit do měkka a podle chuti přidám sůl,pepř, trošku vegety a nakonec zahustím hl.moukou rozšlehanou v troše mléka. Móóc dobré.

  • Ája | 19. 6. 2006 22:07

    Mrkvičku my taky rádi. Já ji, když je skoro měkká, zapráším hl. moukou , přidám mléko a povařím.. Jo, a přidávám malinko muškátu( oříšek ). K tomu dušené maso ( nejlépe hovězí,ale není to podminka ) a vařené brambory.

  • Zuzka | 14. 6. 2006 04:35

    Diky za vsechny rady...vzdy se mrknu na recepty ale jeste se mrknu na nazory...Takze ja jdu varit! Mrkvicka dusena to je moje poteseni. Tak zatim.

  • Jitka Bublová | 8. 6. 2006 11:07

    Takhle připravuji mrkev podle receptu mé tchyně, jen ještě trošku solím a pepřím. Je skvělá k dušenému hovězímu nebo vepřovému masu a ač to zní divně, jako příloha špagety nebo jiné těstoviny.

  • Michaela Atherton | 7. 6. 2006 15:51

    Mrkvicku mam rada. A takhle uvarena vypada opravdu lakave. Rozhodne vyzkousim. Myslite, ze by se misto cukru dal pouzit med?

  • Martina Horklová | 7. 6. 2006 15:34

    Kdybych věděla, že je to tak dobré, levné a jednoduché, tak to vařím už dávno. Přidala jsem trišku hrášku a měla jsem kousek dušeného vepřového, tak to byla mňamka :-)

  • Lidka Kábrtová | 8. 4. 2006 19:57

    Jestli holky rády mrkev, tak zkuste mrkvovou polévku: nastrouhat nahrubo tak 4 - 6 veliké mrkve, zalít vodou, přidat 3 lžíce dětské krupičky, 2 rozkloktaná vajíčka, polévkové koření a povařit. Je to rychlé, zdravé a velmi dobré.

  • Janinka | 8. 4. 2006 16:07

    TŘI HOLKY ?!? a manželka v porodnici ?!? :-)) tak to se Vám možná tohle bude hodit: ... když hodně spěchám a mrkvička není čerstvá - jarní, tak "urychluji" v mikrovlnce. Prostě nakrájím mrkev, osolím, lehce podliji a uvařím v mikro. Než je hotová (což je za chvíli), připravím si na sporáku klasickou jíšku (tu chemickou zatím nějak nemusím), do ní uvařenou mrkvičku, případně trošku rozředit a provařit. Ochutit a dobrou chuť! :-))

  • Petr Kučera | 7. 4. 2006 11:42

    Tak na to koukam a doufám že se mi to povede. Manželku odvezli do porodnice a moje tři holky chcou dušenou mrkev s hráškem, no já to taky mám rád. Jsem zvědav jak mi to půjde v praxi.

  • ivanka | 27. 3. 2006 19:07

    miluju dusenou mrkev,ale muj tchan k ni pridava najemno suchy salam postrouhany.tim mi to vzdy uplne zkazi.ostatni vsak mlaskaji,,,tak nevim

  • hanka | 20. 3. 2006 12:59

    klasicky vynikajici levny recept...prave si pochutnavam:)

  • Jitka Malinová | 1. 2. 2006 13:53

    Výborný recept, začala jsem takto dělat mrkvičku dětem už když byly malé a teď jsem jí musela udělat zas, to když si dcera domů přinesla piersing v jazyku :-)

  • Naďa | 19. 10. 2005 22:44

    Takhle udělaná mrkvička je skutečně výtečná,já si do ní,když je už hotová,přimíchám sterilovaný hrášek,nechám ho jen prohřát.S bramborem a kouskem masa výtečný oběd......Vařila jsem dnes.

  • marcelka | 17. 8. 2004 13:44

    když tam přidáš kukuřici a hrášek a trošku červenýho vína tak je to fakt báječný

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zeleninové Vegetariánské a zdravé Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Hladká mouka Máslo Mrkev
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Řecký salát po řecku

Řecký salát po řecku

Čebureky

Čebureky

Francouzská bramboračka

Francouzská bramboračka

Těstovinový salát s masem

Těstovinový salát s masem

Volská oka speciál

Volská oka speciál

Kořeněná panenka - grilovaná

Kořeněná panenka - grilovaná

Cottage pomazánka s tuňákem

Cottage pomazánka s tuňákem

Hustá květáková polévka

Hustá květáková polévka

Blesková česnečka s uzeným masem

Blesková česnečka s uzeným masem

Doporučujeme

30 minut
Chřestový quiche

Chřestový quiche

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

45
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
38
Drobenkový koláč (nejen) s borůvkami - z remosky
Drobenkový koláč (nejen)…
35
Králičí hřbet v hořčičné omáčce
Králičí hřbet v hořčičné…
30
Drobenkový koláč s rebarborou
Drobenkový koláč s…

Zajímavé články

Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou,…
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
AHA.cz Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Sexsymbol David Hasselhoff stárne: Mitch na vozíku!

Sexsymbol David Hasselhoff stárne: Mitch na vozíku!

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: &#039;Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...&#039;

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: &#039;Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...&#039;

Blesk Horoskopy Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Další doporučené recepty:

Dušená kmínová kýta na špeku
Dušená kmínová kýta na špeku
Dušená krkovička se zeleninou
Dušená krkovička se zeleninou
Dušená kuřecí stehna na řapíkatém celeru s pórkem
Dušená kuřecí stehna na řapíkatém…
Dušená mrkev Dudin
Dušená mrkev Dudin
Dušená mrkev nasladko
Dušená mrkev nasladko
Dušená mrkev s džusem, bez jíšky
Dušená mrkev s džusem, bez jíšky
  • Recepty.cz
  • Dušená mrkev
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact