Na oleji zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou kapustu, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou zaprášíme hladkou moukou, podusíme a přidáme kousek másla.
Jsem amateur a zije v zahranici. Muze mi nekde vysvetlit jaky je rozdil mezi zelenym ci savojskym zelim (ktere se zde prodava) - a kapustou? Ja to hledal ve slovniku a nic nenasel. Diky za eventualni ifno.
pepíno
|5. 7. 2012 15:55
KAPUSTA je Slovensky ZELÍ.... :-P
Libor
|26. 11. 2011 20:56
vynikající :-)
Lída
|12. 10. 2011 08:40
Úplně přesně,tak jí děláme na Jihu čech.Místo mouky(zápražky) dáváme řidší světle hnědou jíšku a nebo zapéct v troubě s rozšlehanýma vejci,jako přílohu vařené brambory.
Na závěr jsem to zahustila moukou rozmíchanou ve smetaně a přidala slaninu a česnek. Děkuji za super recept ! Jako přílohu jsem zvolila opečený špěkáček. Děkuji a doporučuji dále :)
Mirka
|3. 10. 2011 14:03
Jen ať kecá, kdyby sem nikdo nic nenapsal, nebyly by recepty a do koho bys potom rejpala? :-\
Mirka
|3. 10. 2011 14:01
Super, takhle přesně si to představuju a už to buble na plotně :-)
michal jakouš
|21. 11. 2009 16:01
vyborne vyzkouseno se slaninou i bez a vzdy skvele
Irena *
|6. 7. 2008 09:31
Kapustu dělám také na vyškvařené slanině, přidávám brambory a nakonec i na kousky nakrájenou a opečenou klobásku. Samozřejmě česnek nesmí chybět. Je vše v jednom hrnci a pak už stačí případně ohřát v mikrovlnce.
Michal Pohl
|11. 7. 2007 16:57
Kapustu dělám stejně jako babka Blažková, před dokončením přidávám trošku strouhaného muškátového oříšku.
zita matejkova
|8. 3. 2007 16:20
To je pravda,jinak jí ani nedělám.
MarcelaS
|8. 3. 2007 16:08
Kdo si chcete pochutnat, zkuste recept, který popisuje tady v diskusi Blažková, je opravdu vynikající, dávám 1*.A děkuju, zařadila jsem tento recept do našeho jídelníčku. Doporučuju!
Lenka Kristová
|21. 2. 2007 11:42
Ivo, kapusta hořkne dlouhým vařením. Měla by se vařit bez poklice, pokud by vám vadil zápach, dá se zmírnit přidáním trochy cukru hned v začátku vaření.
Iva
|21. 2. 2007 10:55
Stává se mi že je kapusta hořká, proč?
Anna Doležalová
|31. 1. 2007 15:58
Paní Lado Kovářová, co rodina, co kraj, to jinak vařená kapusta a jinak vařené zelí. U nás v rodině se kapusta vařila vždy takto: kapustu nakrájet, osolit, přidat pepř, bramboru jen jednu na zlepšení chuti a dát vařit. Potom slít ne úplně a dát zásmažku 1 - 2 lžíce a česněk tak 2 - 3 stroužky podle velikosti. Potom podle potřeby nalít trochu vody. Ještě chvíli povařit a podávat s pečeným masem, bramborem, nebo opečeným buřtem.
Martina W.
|31. 1. 2007 14:48
Se slaninkou jedna báseň. Mňam!
Věra
|4. 9. 2006 13:52
Kmín, kmýn i muži mají své dny Možná už zítra by bylo s měkkým.. :-)))
Jana z VM
|4. 9. 2006 13:21
Miloslave, Miloslave, pokud dáváte do kapusty kmýn, tak to je dost tvrdý, ne?? Co takhle kmín !!!
Tereza Jarčušková
|4. 9. 2006 13:08
Robím ako babka Blažková, cesnak je samozrejmý, zahusťujem smotanou s múkou ako Naďa a pridávam zemiačky ako Mirka. Aj rascu. Nakoniec ochucujem štipkou cukru a octom. Miloslav a Martinka , prosím, prečo by kel mal byť kyslý ?
Miloslav XXXXXX
|4. 9. 2006 12:43
Do kapusty se nedává ocet a nebude kyselá zkuste pro chuť trošku kmýnu.
Mirka
|24. 6. 2006 20:05
Ahoj Martino, už je to sice měsíc, ale možná si to ještě někdy přečteš. Já přidávám při vaření do kapusty asi 2 brambory nakrájené na drobné kousky. A hele, nepleteš ty si náhodou kapustu s kyselým zelím? Ona totiž kapusta nemá důvod být kyselá.
Martina Kleinová
|29. 5. 2006 12:08
Hele muzete mi poradit jak spravit aby kapusta nebyla až tak moc kyselá? Díky
Eva
|2. 2. 2006 10:55
zkuste přidat na závěr utřený stroužek nebo dva česneku ( v tom případě míň solit)
Karel Nevrlý
|2. 2. 2006 10:46
Boží šlichta, ještě oprančená klobása a chlebík a dobře vychlazenou 11%
Jirka
|23. 10. 2005 10:21
Našel jsem co jsem chtěl, jdu k plotně na kapustu ala "babka Blažková", ta slanina se mi moc zamlouvá a sliny jen tečou při pomyšlení na tu dobrotu zadělanou smetanou.
Anonym
|28. 7. 2005 16:38
Místo mouky přidávám vejce a na hrubo česnek
Naďa
|23. 2. 2005 15:22
Dělám kapustu tak,jak babka Blažková,moje sousedka mi poradila,zatřít ji smetanou s rozkvedlanou moukou.Je výtečná! Zkuste!
Dana M.
|23. 2. 2005 12:34
Dělám stejným způsobem jako babka Blažková - je to výborné k pečenému masu a bramborám. Ten česnek považuji za samozřejmost, masoxu dávám třeba jen půlku a ještě dochucuji vegetou.
Alena
|23. 2. 2005 10:14
Hele ty Perlo, už jsi zkusila co napsala babka Blažková ? Je to dobrý postup, tak nezáviď kdo je nejmoudřejší a zkus a uvidíš ty připravená do všeho....
Perla
|23. 2. 2005 08:41
Nojo, seš nejmoudřejší a hlavně vždy připravená do všeho kecat
babka Blažková
|30. 11. 2004 14:54
Úplně jinak. Nejdříve rozškvařit slaninu (uzený špek), na slanině osmahnout cibulku dozlatova, pak teprve přidat kapustu. Podlít vodou a přidat kostku masoxu (nebo bujónu, podle chuti), podusit doměkka, kdo to má rád, může přidat stroužek česneku, zaprášit hladkou moukou, nechat zabublat, odstavit, hotovo.
Alena Gajdáčková
|4. 7. 2004 19:20
Dušená kapusta je skvělá,ale zkus jí uvařenou pomlít a během dušení tam přidej na kousky nakrájenou vyškvařenou slaninu.