g
rozpuštěné máslo
- vlažné, použít můžeme i sádlo
70
g
moučkový cukr
1
ks
vanilkový cukr
sůl
na špičku nože
0,50
lžička
citronová kůra
čerstvá
1,50
lžíce
hnědý rum
250
ml
mléko
vlažné
Dále
maková náplň
tvarohová náplň
olej
do pekáčku
moučkový cukr
na pocukrování
Postup přípravy receptu
1
Mouku smícháme v míse se solí, nastrouhanou citronovou kůrou, moučkovým cukrem. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, vanilkový cukr, část vlažného mléka a rum, trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko, vlažný tuk a vše propracujeme na hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 45 minut kynout. Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké díly (12-15), které zploštíme, uprostřed naplníme lžičkou makové a lžičkou tvarohové náplně, pevně uzavřeme a spojem na dno klademe do vymaštěného pekáčku těsně vedle sebe. Naplněný pekáček necháme ještě cca 20 minut v teple kynout, pak vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Hotové buchty necháme téměř vychladnout, pak je vyklopíme, oddělíme od sebe a před podáváním pocukrujeme.