• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka z václavek
Napište svůj komentář k receptu

Dršťková polévka z václavek

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 29
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
5fotografií
Nahrát fotku
 

Dršťková polévka z václavek je skvostem, který kombinuje tradici a vynalézavost. Je vydatná, zahřeje v chladných dnech, potěší milovníky hub a zároveň překvapí svou jemností i ty, kdo by klasickou dršťkovou možná nikdy neochutnali.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g václavky
    • 2
      lžíce sádlo nebo olej
    • 1
      ks cibule větší
    • 2
      lžíce hladká mouka vrchovaté
    • 2
      lžička mletá sladká paprika
    • 0,50
      lžička mletý kmín
    • 2
      stroužek česnek může být i více
    • 2
      lžička majoránka
    • 1
      l vývar může být i více, podle potřeby
    • pepř mletý
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Kloboučky hub důkladně očistěte a nakrájejte na stejnoměrné proužky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte 30 minut. Pak je slijte a dobře propláchněte studenou vodou.

RADA: Jak využít václavky? Udělejte si z nich guláš, falešnou dršťkovou nebo je naložte do octa

2
Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji pomalu orestujte dozlatova. Cibuli zasypte moukou a za stálého míchání ji krátce orestujte. Hrnec odstavte na chvilku z ohně, přidejte mletou papriku, rychle promíchejte a ihned zalijte částí vlažného vývaru a dobře rozmíchejte. Hrnec vraťte na plotnu, postupně přilévejte další vývar a stále míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
3
Do polévky přidejte předvařené a okapané václavky a mletý kmín, osolte ji, opepřete, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15-20 minut.

RADA: Nesbírejte jen hřiby! 15 nejchutnějších hub, na které můžete v lese narazit

4
Nakonec do polévky vmíchejte utřený česnek a sušenou majoránku, nechte ji jen krátce probublat a podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DRŠŤKOVÉ POLÉVKY Z VÁCLAVEK: • Nedostatečná tepelná úprava václavek: Někteří kuchaři se domnívají, že stačí houby jen krátce převařit, aby se zbavili slizu. U václavek to ale nestačí. Nedostatečné povaření může vést k zažívacím potížím. Václavky proto povařte minimálně 30 minut v dostatečném množství osolené vody, kterou pak vylijte a houby propláchněte. • Spálená mletá paprika: Mletá paprika se na rozpáleném tuku velmi rychle spálí, proto ji přidejte až poté, co jíšku odstavíte z ohně. Rychle ji promíchejte a ihned zalijte vlažným vývarem, abyste ji okamžitě ochladili a zabránili jejímu zhořknutí • Hrudkovitá jíška: Hrudky se vytvoří, když se do horké mouky příliš rychle přilije studená tekutina. Použijte tedy vlažný vývar a přidávejte ho pomalu, po menších dávkách, za stálého a energického šlehání metličkou. • Nevýrazná chuť česneku a majoránky: Česnek a majoránku přidejte až na úplný závěr vaření, nechte jen krátce probublat a odstavte. Pro ještě intenzivnější chuť majoránky ji před přidáním promněte v dlaních.

RADA: Falešná dršťková z hlívy ústřičné: Snadná, levná a výtečná polévka

6
TIPY PRO JEŠTĚ LEPŠÍ VÝSLEDEK: • Pro nejlepší výsledek používejte pouze mladé plodnice václavek s nepoškozenými kloboučky. Starší houby mohou být tužší. • Pokud máte k dispozici tlakový hrnec, můžete v něm václavky předvařit, což výrazně zkrátí celkovou dobu přípravy. • Polévka chutná druhý den ještě lépe, protože se chutě krásně rozleží. Skladujte ji v chladničce ve vzduchotěsné nádobě. Při ohřívání může zhoustnout, pak stačí přidat trochu vody nebo vývaru.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falešná dršťková 1957

Falešná dršťková 1957

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková polévka z hlívy…

Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jrnn | 7. 10. 2013 13:54

    Majoranka az na konec preci...

  • Martin | 30. 9. 2013 11:36

    Hanko, Václavky vyžadují minimálně 20 minut tepelné úpravy jinak jsou toxické čili jedovaté, takže v tomto případě to není kvuli šlemu, ale kvuli odstranění jedu.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 00:22

    No prostě BOMBA!!!

  • stafl
    stafl | 7. 10. 2010 10:46

    Dělám a budu dělat dnes

  • Hanka Jandová | 7. 10. 2006 00:13

    není třeba vařit 15 minut, aby zmizel šlem z jakýchkoliv hub - veškeré houbÿ před dalším zpracováním dám do htrochy horké vody a počkách, až přejdou varem. naprosto to stačí! pak dál zpracovávám nebo zamrazuji.

  • Petr | 3. 10. 2006 12:00

    Polévka je výborná,mamka tam přidala ještě maggi koření a trošku česneku.Chutnalo to skvěle!!!!!

  • TT.Ž. | 2. 9. 2005 21:45

    Já nepoužívám václavky ale kotrč.Mohu říci že lepšídršťkovou polévku jsem nejedl.Jinak je postup stejný.

  • Anonym | 22. 8. 2005 10:41

    Uz aby ty vaclavky byly:-)))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Houbová
Polévky Září Říjen Oběd Svačina Vaření Restování Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Hladká mouka Majoránka Mletá sladká paprika Mletý kmín Pepř mletý Sádlo Sůl Václavky Vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krevety s pikantní omáčkou

Krevety s pikantní omáčkou

Koložvárské zelí

Koložvárské zelí

Gnocchi jako halušky

Gnocchi jako halušky

Sekaná podle Itala

Sekaná podle Itala

Nízká čokoládová buchta

Nízká čokoládová buchta

Kořeněná panenka - grilovaná

Kořeněná panenka - grilovaná

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Bedly na kmíně

Bedly na kmíně

Nejlepší banánová bábovka

Nejlepší banánová bábovka

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

111
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
41
Klasické lečo
Klasické lečo
27
Krkovička na hrášku
Krkovička na hrášku
25
Salát z pečené červené řepy
Salát z pečené červené…
21
Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou
Těstoviny (nejen) s…

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z vepřových žaludků
Dršťková polévka z vepřových žaludků
Dršťková z bedel
Dršťková z bedel
Dršťky s hořčičnou omáčkou
Dršťky s hořčičnou omáčkou
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka z václavek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact