Tradiční dršťková polévka není pro všechny, proto existuje houbová varianta, v níž se dršťky nahrazují právě hlívou ústřičnou. Tato výjimečná surovina má nespočet pozitivních účinků pro tělo - mimo jiné posiluje imunitu, působí protizánětlivě nebo snižuje krevní tlak.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou a chvíli podusíme. Pak přidáme papriku, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Přivedem do varu, vhodíme bujónovou kostku a 20 minut vaříme (pozor - hlíva nikdy zcela nezměkne!). Pak přidáme světlou jíšku.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Richard
|27. 1. 2017 21:39
Miluji dršťkovou polévku, ale v závodce ji buď neumějí nebo ji šidí, drštek aby pohledal. Tak jsem si ji začal dělat sám. Vařit dlouho čísi žaludky, které se musí prát a vůbec s tím je dost práce, jsem zkusil jen dvakrát. Přešel jsem na hlívu a je to v pohodě.
Ale proč to sem píšu. Určitě jsou dobré i ostatní recepty, ale vždycky jsem skončil u tohoto. Je to jednoduchý a rychlý recept. A drškovka je výborná, druhý den je ještě lepší. Chutná i manželce a dcerám, které dříve dršťkovou polévku vůbec nejedly.
Takže díky a doporučuju!
Pavel
|19. 11. 2014 16:23
Dnes jsem hlívu našel:byla polévka a pak i do sekané.Výborné,nemá to chybu!!!!!
Šárko-čárko - žiju v přesvědčení, že syrové se mohou jen žampiony (už jsem je tak párkrát konzumovala - jako slalát, carpacio a pod. - a nikdy mi zle nebylo). Hlíva se naopak povařit musí - je dost tuhá...
Jarka O.
|26. 3. 2011 18:54
To je pěkný nesmysl! Syrové se konzumují žampiony pokapané citronovou šťávou, která jim částečně pomůže k lepší stravitelnosti, ovšem to lze pouze u zdravých lidí bez žaludečních potíží. Naopak hlíva je mimořádně tuhá houba a bez tepelné úpravy si koledujete o pořádnou bolest žaludku :-$
Je to výborné, když se dobře povaří a ochutí, tak nepoznáte, že to nejsou "ogrinál" dršťky...
pan Vařečka
|23. 2. 2008 12:48
Vážená paní Bílková, hlíva musí projít minimálně 20-ti minutovým varem, jinak si zaděláváte na zdravotní problémy.
Jana Bílková
|3. 10. 2007 21:40
Výborná polévka. Já dělám základ bez hlívy. Cibuli zapráším paprikou a pokračuju. Pak zahustím trochou mouky a pokrájenou hlívu přihodím až na posledních 5- 10 minut. Zůstane pěkně měkká a šťavnatá a hlavně plná toho zdravýho. Zkoušela jsem už více postupů, ale takhle mi to chutná nejvíc. Čím déle se vaří, tím je to tužší.
Janič
|16. 3. 2007 16:19
polévka opravdu dobrá, hlíva zdravá.
GABI
|1. 3. 2007 13:52
tak Já před chvilkou snědla celou misku a je výborna-SUPER
Janina
|15. 1. 2007 21:06
Snadné, ryché a chutné - blýskla jsem se před tchýní :-)