• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka podle mojí babičky
Napište svůj komentář k receptu

Dršťková polévka podle mojí babičky

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 36
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dršťková polévka podle mojí babičky
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 1
      kg dršťky vyčištěné a předvařené
    • 3
      lžíce sádlo
    • 2
      ks cibule
    • 50
      g mrkev
    • 50
      g celer
    • 50
      g petržel
    • 200
      g uzené maso mohou být i uzená žebra - těch 500 g
    • 3
      stroužek česnek až 6 (kdo ho rád hodně)
    • 2
      ks pepř celý
    • 2
      ks nové koření
    • 0,50
      lžička drcený kmín
    • 1
      lžička majoránka
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks zázvor velikosti stroužku česneku
    • 1
      špetka chilli kdo má rád pálivé
    • 1
      špetka sůl podle potřeby
    • 2
      lžíce petrželová nať na servírování

Postup přípravy receptu

1
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky vařit do čisté vody. Když uplyne potřebná doba, kousek drštěk ochutnáme, musí být úplně měkké.
2
Do kastrolu dáme lžíci sádla a zpěníme na něm co nejdrobněji pokrájenou cibuli, osmahneme dozlatova a přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po osmažení ji zalijeme trochou vývaru z drštěk, přidáme uzené maso, pepř, nové koření, bobkový list, majoránku a drcený kmín a vaříme cca 20 minut. Poté maso vytáhneme a nakrájíme na drobné kostičky. Maso přidáme k měkkým dršťkám, přecedíme vývar ze zeleniny a koření, vybereme pepř, bobkový list a nové koření a zeleninu propasírujeme přes síto.
3
Pokud použijeme žebra, doporučuji vařit zvlášť (ne se zeleninou), protože se někdy uvolní drobné kousky kostí. Takže do kastrolu dáme žebra, přecedíme na ně vodu z drštěk, vaříme doměkka, vodu přecedíme zpět k dršťkám a maso z žeber obereme, případně pokrájíme nadrobno a přidáme k dršťkám.
4
Mezitím uvaříme orestovanou zeleninu spolu s kořením a přidáme - jak výše popsáno - k ostatnímu. Na pánvi uděláme ze zbylých 2 lžíc sádla a 2 lžic mouky zásmažku, přidáme sladkou papriku, krátce osmahneme (krátce, aby nezhořkla!). Pak naředíme vývarem, provaříme a vlijeme do ostatní polévky. Provedeme závěrečné duchucení (sůl, je-li třeba, jemně ustrouhaný zázvor, můžeme chilli či mletý pepř) a chvíli provaříme. Po odstavení přidáme rozetřený česnek a promícháme.
5
Podáváme posypané jemně sekanou zelenou petrželkou, někdo má rád i jemně posekanou cibuli.
6
Poznámka: Pokud se nám chce s dršťkami čistit, můžeme koupit syrové, nevyčištěné. Ty pak doma vypereme ve vodě, posypeme moukou a dobře všechny záhyby vymneme. Opět vypereme v čisté vodě, přitom se snažíme záhyby roztahovat, abychom i z pod nich dostali nečistoty. Po druhém vyprání posolíme vydatně solí a opět vymneme. Potřetí vypereme ve vodě, pak je spaříme vroucí vodou a počtvrté vypereme studenou vodou. Dáme dršťky vařit do osolené vody s lžící octa (aby se udržela jejich bílá barva), po půlhodině je vyjmeme, vodu vylijeme, hrnec umyjeme, dáme čistou studenou vodu a vložíme dršťky. Když se uvedou do varu, zkontrolujeme, zda je již voda čistá. Pokud je na ní ještě šum, ještě jednou ji vyměníme. Vodu osolíme a vaříme dršťky doměkka (trvá to tak 45-60 minut), potom je pokrájíme na nudličky a pokračujeme, jak je výše popsáno v receptu.
7
Přiznám se, že nebýt čistých drštěk v obchodě, tak si tuto pochoutku odpustím. Práce s čištěním (a smrad při prvním varu) jsou fakt na mne moc. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zelí mojí babičky

Dušené zelí mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Chilli Cibule Drcený kmín Dršťky Hladká mouka Majoránka Mrkev Nové koření Paprika - sladká Pepř celý Petržel Petrželová nať Sádlo Sůl Uzené maso Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kiwi řezy

Kiwi řezy

Třešňový koláč z podmáslí

Třešňový koláč z podmáslí

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Zapečené těstoviny s brokolicí

Zapečené těstoviny s brokolicí

Bramborový koláč s tuňákem

Bramborový koláč s tuňákem

Jemné tvarohové lívance - kynuté

Jemné tvarohové lívance - kynuté

Snadné a rychlé kuře na paprice

Snadné a rychlé kuře na paprice

Salát z červeného zelí IV.

Salát z červeného zelí IV.

Chutná čína ze sojového masa

Chutná čína ze sojového masa

Doporučujeme

30 minut
"Pizza" z lilku

"Pizza" z lilku

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Poslední sledované recepty

33
Dušené zelí s řepou - sladkokyselé
Dušené zelí s řepou -…
21
Ovocné tiramisu do skleničky
Ovocné tiramisu do…
20
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
19
Svíčková omáčka
Svíčková omáčka
17
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou…

Zajímavé články

Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující chuťovka, která se stala letním hitem
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující…
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina, kterou si právě teď můžete nasbírat úplně zadarmo
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina,…
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
AHA.cz Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Blesk pro ženy Podzimní novinky v televizi slibují pořádnou jízdu: Černý humor, vraždy i šance na lepší život!

Podzimní novinky v televizi slibují pořádnou jízdu: Černý humor, vraždy i šance na lepší život!

Ženy.cz Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Blesk.cz Lela Vémola má nové tetování: Pod klíční kostí má všechny děti

Lela Vémola má nové tetování: Pod klíční kostí má všechny děti

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která přehlížejí nevěru: Najdete se?

4 znamení zvěrokruhu, která přehlížejí nevěru: Najdete se?

Další doporučené recepty:

Dršťková polévka
Dršťková polévka
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka podle mojí babičky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact