• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka grand
Napište svůj komentář k receptu

Dršťková polévka grand

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 37
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dršťková polévka grand
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g dršťky
    • 2
      ks cibule
    • 10
      stroužek česnek
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks petržel
    • 0,25
      ks celer
    • 100
      g sádlo
    • 1
      šálek hladká mouka
    • majoránka
    • pepř mletý
    • kmín
    • sůl
    • 2
      kostka masox
    • 4
      lžička paprika - sladká

Postup přípravy receptu

1
Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do druhé čisté vody a vaříme další zhruba 3/4 hodinu.
2
Poté dršťky vyndáme a nakrájíme na nudličky. Dršťky dáme vařit do většího hrnce do třetí čisté vody a vaříme další zhruba dvě hodiny. Než se dršťky uvaří doměkka, zatím na sádle do sklovita osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme sladkou papriku a mouku (dle potřeby). Tento základ pak zalijeme odstátým vývarem z masoxu a důkladně rozmícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.
3
To vše necháme opět přijít k varu a poté přidáme do vody k nakrájeným dršťkám. Poté přidáme na jemném struhadle nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a povaříme další zhruba 1/4 hodinu. Ke konci vaření polévku dle chuti okořeníme, přidáme rozetřený česnek a osolíme. Dle potřeby můžeme polévku ještě zahustit jíškou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dršťková polévka

Dršťková polévka

Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • oldřich | 13. 5. 2015 18:15

    preboha

  • kerim | 29. 12. 2014 14:12

    já dávám do držkovky vařené koleno, na nudličky nakrájené,a nedělám ji s červenou jíškou ale jen přírodní

  • dominik | 12. 10. 2012 11:19

    fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj :-(

  • petrakous | 9. 3. 2012 10:05

    Polévka je moc dobrá :-) Jen jsem nedala 10 stroužků česneku, dala jsem na velký kastról 4 stroužky a i tak je polévka celkem ostrá, příště dám stroužky jen tři. Doporučuju tedy přidávat česnek postupně, dle Vaší chuti.

  • Ladia
    Ladia | 31. 1. 2011 22:15

    Tady by to chtělo upravit množství, má to být kus, kilo...?

  • recepty73
    recepty73 | 25. 1. 2011 07:46

    ...takovou vařila už moje prababička...,neříkáme jí ,,grand,, ,ale je výborná!

  • petrikd | 12. 11. 2010 08:14

    ešte pridať bobkový list, muškátový oriešok nastrúhať, feferónku ale pozor všetko "přiměřeně"

  • Ladia
    Ladia | 7. 11. 2010 17:13

    Zařazení: Maso, Polévky, Vepřové ?

  • Simča Sládková | 19. 3. 2010 12:44

    Tak jsem uvařila polívku podle tohoto receptu a byla perfektní... Je to moje vzpomínka na babičku - ta vždycky takovouto dršťkovku vařila. Já ji vařím dost hustou, podávám s chlebem a další chod není třeba :-). Je výborná - dávám za jedna!

  • Anonym | 19. 4. 2009 18:59

    Mohu potvrdit je to vborné,dá se udelat i z předvařené dršky. Tonda

  • Anonym | 19. 4. 2009 18:57

    Mohu potvrdit je výborná

  • Martin Tesla | 15. 8. 2008 15:11

    moje nejoblíbenější polévka,jen ji dělám bez té zeleniny...

  • Olga | 19. 2. 2008 18:57

    Ja kupujem už predvarené držky, takže sa už nemusia toľko variť, stačí max.1 hod, sú pekné biele stačí ich ešte trocha prepláchnuť a môžu sa použiť. Robím ju presne tak isto aj tie isté ingrediencie používam ,len múky na zápražku dávam menej.Jedna šálka je strašne veľa na 500g držiek. Držky sú hotové vtedy, keď už stratili úplne svoju pružnosť, sú také "mľandravé". Je to vynikajúca polievka, hlavne keď sa dajú teraz držky kúpiť predvarené.

  • Eva P. | 18. 2. 2008 21:32

    Vyborna ! Drstky jsem varila v papinaku, ani presne nevim jak dlouho. Druhy den ohrivana je opravdu bez chyby !

  • helena hasalová | 29. 1. 2008 12:31

    Hned se pustím do vaření, jen jsem se musela ujistit, co všechno se tam musí dát a v jakém množství, protože ji nevařím často. Už se těším na výsledek :)

  • karolina | 26. 11. 2007 14:37

    Takto vařená polevka je skutečně nejlepší (dávám za 1), ale mohu doporučit, co mi poradil jeden starý řezník. Do první vody přidat trochu octa - drštky zůstanou krásně bílé.

  • Václav Bušek | 26. 11. 2007 14:19

    Tato verze je snad nejlepší a vždy je ůspěch jistý .

  • Andy | 31. 5. 2007 12:09

    .. téměř stejně ji dělám už léta .. ale z předvařených drštek . super :))

  • Anonym | 25. 1. 2007 09:28

    To určitě nemusíte Jano!

  • jana | 24. 1. 2007 23:09

    kdyz mam predvarene drstky, musim je take varit 3krat?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Večeře Vaření Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Dršťky Hladká mouka Kmín Majoránka Masox Mrkev Paprika - sladká Pepř mletý Petržel Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mleté maso se špenátem

Mleté maso se špenátem

Tvarohové kobližky

Tvarohové kobližky

Losos s citronovou omáčkou

Losos s citronovou omáčkou

Sýrová roláda IV.

Sýrová roláda IV.

Slané jednohubky z listového těsta

Slané jednohubky z listového těsta

Citronovo-makové muffiny

Citronovo-makové muffiny

Rychlé povidlové řezy

Rychlé povidlové řezy

Ostružinový řez

Ostružinový řez

Pečený bůček

Pečený bůček

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

166
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
84
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
62
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
56
Klasické lečo
Klasické lečo
50
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Potupný konec! Vondráčková odtajnila důvod

Potupný konec! Vondráčková odtajnila důvod

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Sharon »Ozempic« Osbourneová to přehnala: Zhubla 19 kilo! A nedaří se jí přibrat

Sharon »Ozempic« Osbourneová to přehnala: Zhubla 19 kilo! A nedaří se jí přibrat

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Drožďové knedlíčky - kořeněné
Drožďové knedlíčky - kořeněné
Drožďové knedlíčky do polévky
Drožďové knedlíčky do polévky
Dršťková polévka
Dršťková polévka
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka grand
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact