• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka
Napište svůj komentář k receptu

Dršťková polévka

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 59
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dršťková polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g dršťky
    • 1
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • vývar
    • pepř mletý
    • kmín
    • 5
      stroužek česnek
    • sůl
    • majoránka

Postup přípravy receptu

1
Očištěné dršťky dobře proláchneme, nakrájíme na menší kousky, dáme do studené vody a uvedeme do varu. Vodu slijeme, dršťky dáme do další studené vody, uvedeme do varu a uvaříme doměkka. Vývar scedíme, dršťky proláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na nudličky.
2
Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a papriku, chvíli osmahneme, zředíme vývarem a prochladlým vývarem z drštěk a po uvedení do varu povaříme. Ke konci vaření přidáme pepř, kmín, česnek utřený se solí a majoránku. Nakonec procedíme, přidáme dršťky, dochutíme a ještě chvíli povaříme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka grand

Dršťková polévka grand

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ZDENĚK | 8. 12. 2016 01:14

    UBOHÉ DĚVČE TO JSOU DRŠTKY VYPRANÉ V ARIELU BEZ CHUTI..ODPORNÉ A ZNIČENÉ...

  • Jana V. | 22. 5. 2015 15:16

    Souhlasím s Vaškem-podstatný je dobrý masový vývar,který dává polévce chuť,taktéž používáme vepřová žebra.Nějak si neumím představit základ jen z drštěk...

  • Miki | 26. 9. 2013 20:58

    Vylejt vývar z drštěk považuji rovněž za zvrhlost :-!

  • Qvido | 14. 4. 2013 11:19

    Dělat jíšku na oleji považuji za zvrhlost.

  • ˇMločka | 2. 2. 2011 14:30

    Je to klasika výborné

  • Michaela Linhartová | 13. 1. 2010 11:35

    Já jsem narazila v Jednotě (COOP) na mražené hovězí držky, které stačí jenom povařit. Ty nesmrdí. Ale stejně jednou vyměním vodu.

  • Alois Gaschler | 21. 6. 2009 08:47

    To slevani a trikrat vareni je s prominutim blbost,drztky vadrhnu ve studene vode se soli potom je oplacnu v horkr vode potom jeste jednou proplachnu ve studene a dam je do papinaku ve studene vode, privedu do varu varim ca 40 min.Zeleninu davam ve vetsich kusech a po vyvreni vyndam derovanou lzici, cedit tuto polevku na konec je hrich, jinak OK

  • Zdeněk Erdinger | 2. 5. 2009 14:25

    přátelé..až si někdy budete dělat "ovar" (vepřové koleno) vývar nechte vychladnout a tzv.ho napytlikujte do mrazáku..budete mít kvalitní domácí vývar chutově znamenitý.. již žádné náhražky (masoxy atd.) Váš Zdeněk :-)

  • Aleš Kramář | 9. 3. 2008 16:04

    No, z předvařených a čistých drštek je to pohoda. Akorát dávám na konec papriku, kterou jsem zpěnil na oleji. Majoránku s česnekem ke konci ,a by polévka voněla.

  • Svaťa Juráň | 22. 12. 2007 23:28

    Drštkovku mě naučila máma a ta se od kmotry ve 30 letech min.stol. na Hané.Jak píšou znalci těchto pochoutek že je třeba dát i vonné koření je to pravda. Ale zkuste ještě co právě dáváme ještě my a to játrové knedlíčky.Stojí to za to. Já jsem vařil dršťkovku na jednu akci ve dvou kotlech a ¨šoulel jsem 1200 ks knedlíčků, byla to fuška ale chutnalo to.

  • Lubica Pollakova | 21. 8. 2007 23:29

    já tuhle polívku miluju,ale mám vyzkoušenou variantu,že místo držek dám kuřecí kuřecí kůže,dělám z nich roládky a když zbydou tak je z toho falešná držkovka,nebo přidávám taky sojovou drť,ale to jsou jenom náhražky

  • KMOTR | 8. 8. 2007 17:26

    Koukám na tu lidovou tvořivost, BEZ ČERSTVÉHO ZÁZVORU TO NENÍ DOBRÁ DRŠŤKOVKA.

  • Alžběta Adamíčková | 27. 2. 2007 14:21

    Tak to jsme si vážně pošmákli, nějak se mi utrhla ruka s dršťkama a koupila jsem jich fakt hodně, tak pro podobné případy, jako jsem já, doporučuji vyzkoušet recept lucemburské dršťky, je to taky lahůdka!

  • adidi | 15. 11. 2006 16:12

    Pár triků od dědy řezníka: 1) jako základ vývar z morkových kostí a kořenové zeleniny - část se pak nakrájená vrátí do polévky 2) základ jako u guláše - osmažit hodně cibule, ne zesklovatět, ale do zlatohněda3) s cibulkou smažit pár utřených česneků - jeho výrazná chuť tak zmizí, ale stane se pikantním kořením, mimochodem, to je tajemství slavných francouzských omáček4) nevylévat poslední vodu při vaření drštěk, ale zalít s ní osmaženou cibulku s rozmíchanou paprikou

  • Vendula | 29. 10. 2006 19:56

    Prosím POMÓC, přečetla jsem si všechny komentáře k polévce a opravdu nevím kolikrát ty dršťky mám prát.Ví někdo zaručený tip jak na to?Manžel ji chce uvařit a já to chci zkusit. Díky

  • Kolda | 27. 10. 2006 17:36

    Já kupuji předvařené drštky a doma je jen jednou propláchnu vlažnou vodou. Základ všeho je cibule.Dávám jí hodně a polévka je perfektní. Ze všech receptú jsem si vybral přijatelné suroviny a ty co se mi nezdály, jsem tam nedal. Všechny výšeuvedené suroviny jsou však jedlé, takže proti chuti .........

  • Ivan Budilovsky | 20. 10. 2006 15:22

    Pro lidi na zapade a mozna i doma: Drstky ktere jsou jiz predvarene a nebo sparene neni treba varit a vodu vylevat. Dulezite je po rozmrazeni d vsecho tluste vyrezat a odblanit.Dale paprika je velice choulostiva na rozpalene panvi, neb velice snadno zhorkne. Ja nyni ji do te cibule zamicham tesne pred sejmutim z ohne.Dale postradam v receptu dulezitou petrzel ktera se vzdy pridava do polevky 5-8 minut pred koncem vareni.Jeste jsem nezkusil pridat cerstvy nastrouhany zazvor ktery jsem videl v receptu a melo by to smysl neb je trochu ostry a maskuje spatnou vuni.Dobrou chut Vam vsem preji z Texasu!

  • Michael Koblic | 9. 10. 2006 02:13

    Ve snaze navratit se vlastnimu puvodu budu se pokouset o drstkovou polevku. Mam par otazek:1) Jak dlouho nechat varit v prvnich dvou vodach? Jenom nechat prejit varem?2) Korenova zelenina - nakrajet nebo nastrouhat?3) Proc se drstky kraji na male nudlicky az po tretim vareni?Dekuji.

  • jAN NOVOTNÝ | 23. 9. 2006 23:55

    Recep=t je takový jaký je,ale napsat že doba na přípravu je 60 minut je docela mimo realitu.Když chci mít drštky pěkně měkké trvá jejuich vaření až dvě i vice hodin.Ve staré kuchařce jsem četl dvě a půl hodiny .I v papináku to trvá víc než hodinu. Tak neplete lidem hlavu.Na drštkovou chce mít čas.

  • vašek | 31. 7. 2006 10:33

    Já vařím s držkami kus uzených žeber ,ty pak oberu nakrájím na malé kousky a přidám do polévky.Vývar je daleko chutnější.

  • Jana | 24. 3. 2006 22:47

    Ještě jsem zapomněla na majoránku,případně kmín,nejlépe drcený.Se slaným rohlíkem to nemá chybu.A kdo se bojí dršťěk,může použít i vařené pokrájené slepičí maso,nebo kotrč,což je krásně aromatická houba,co roste v lese.A nebo už zmiňovanou hlívu ústřičnou.Tak dobrou chuť!

  • Jana | 24. 3. 2006 22:42

    Já vařím dršťkovou polévku následovně-dršťky dobře vyperu,vařím ve dvou vodách-tj.povařím,vyliju vodu,a znovu povařím,vyliju.Pak umístím dršťky do papiňáku,zaliju další vodou,může se přidat zelenina kořenová,cibule,trochu soli.Povařit asi 45 min.Jsou pak krásně měkké.Pokrájím na proužky,odložím.Mezitím uvařím silný hovězí vývar s kořenovou zeleninou,do něj dám jíšku podle chuti,cibulku osmaženou na oleji,a hodně sladké i pálivé papriky.Máme rádi ostřejší chuť.Provářím,samozřejmě přisolím podle chuti,přidám 2 stroužky utřeného česneku a nakonec připravené dršťky.Vývar z drštěk z papiňáku vyliji!

  • MIREK M.M. | 4. 7. 2005 20:41

    místo dršťek používám hlívu ústřičnou

  • Gaschler Alois | 8. 6. 2005 12:19

    To vse je hezke a vporadku az na tu poznamku"PROCEDIME" To si myslim ze je hloupost, protozeta cibulka a cesnek se casem pri ohrivani rozlozia da polevce ten spravny smrnc.OK?

  • Naďa | 17. 5. 2005 10:04

    Vážený pane Marku,vaše polévka je téměř totožná s polévkou mistra kuchaře Viléma Brabce(vlastním jeho kuchařku) včetně toho uzeného!Podobnost čistě náhodná?Tahle polévka by byla porce tak za kč 50.-!Vařím ji jako Lada a vždycky měla úspěch.A nejlepší je ohřívaná....A je zajímavé,že na tuhle polívku se nejvíc ozývají muži!?

  • Ondřej Šísl | 16. 5. 2005 23:08

    Paní Lado Kovářová, V y jste ještě "držkovku" nejedla.

  • rostislav | 16. 3. 2005 12:23

    vy se těch držtěk nějak bojíte komici, já je vyčistím pořádně a potom vařím jen jednou a vývar z nich samozřejmě použiju a je to super!

  • Jirka Začátečník | 25. 11. 2004 18:59

    Ahoj lidi, dnes jsem si poprve koupil "dršťky" a teď šmejdím a hledám jak na to. Každý umíte kousek, tak to už někdo napište celé ať z toho nemám šlichtu. Díky

  • Kuchařka on-line | 21. 11. 2004 16:41

    Váš příspěvek byl moderátorem zveřejněn, tak jak jste ho poslal. Ani nepřesahuje povolených 1 000 znaků :)

  • Anonym | 21. 11. 2004 14:33

    Milá paní AlenoKoukám, že můj příspěvek není dokončený. Zřejmě byl příliš dlouhý. Ale i z toho co je zveřejněno je jasné, že vyleju vodu, ve které jsem vařil uzené žebro, abych ho zbavil soli. Jinak viz. dole: Komentáře k receptu jsou moderované - moderátor nezveřejnil celý můj příspěvek a proto je z toho takový blábol.:-))))

  • Alena | 18. 11. 2004 14:02

    Milý pane Marku, četla jsem Váš dlouhý příspěvek k držťkové, abych se dozvěděla, že třetí vodu dáme do polévky a držťky vyhodíme:))

  • Marek Švarc | 18. 11. 2004 08:29

    Základem polévky je kvalitní vývar. Ten uděláš z hovězí předního, nejlépe s kostí, 1 rajče, mrkev, petržel, celer, 1 cibule (rozpůlit), podle množství vody nové koření, pepř celý, půlku bobkového listu, sůl, malinko kmínu a nejlepší je tam hodit kousek uzeného vepřového žebra. To ovšem ještě předtím chvilku povařím ve zvláštní vodě kterou pak vyleju, protože žebra bývají většinou příšerně přesolená. Správně by se měl vývar vařit dlouho na mírném ohni tak, aby voda nevřela. Já pro úsporu času používám tlakový hrnec a vařím asi 45 minut. Po té sleju přes cedník do hrnce, ve kterém bude finální produkt. Maso hovězí i žebra oberu, nesežeru, ale nakrájím a dám do hrnce.            Používám předvařené držťky (pokud ne, tak si je musíš dopředu připravit. Tj. posypat solí nebo moukou a nejlépe velkou lžící pořádně vydrbat a ve dvou vodách převařit. Třetí voda už je do polévky.

  • Bedřich Altr | 11. 11. 2004 14:10

    Recept je v pořádku, polévka výborná, ale s jedním vykřičníkem. Cibulku, mouku a papriku neosmahneme chvilku delší, nebo paprika zhořkne. Je lepší nejdříve cibulku s moukou osmahnout do zlatova, pak zamíchat papriku a ihned zalít vývarem.

  • Marek Švarc | 10. 11. 2004 19:33

    Tato polévka je nějaká ošizená. Kde je kořenová zelenina? Vyzkoušel někdo přidat do polévky jedno dvě uzený žebra? A prosím Vás, vývar z kostky? To je opravdu brutální náhražka. A co jíška? Do držťkové polévky patří hodně jíšky. Tmavá se dává na chuť a světlá na zahuštění. Po přidání jíšky se musí polévka vařit ještě alespoň 30 minut. Česnek a majoránku přidávat až když je polévka uvařená. Jo a nakonec hodně čerstvé petrželové natě. Až bude čas, napíšu celý recept na opravdovou dršťkovou polévku a ne na nějakou náhražku. Vaření ZDAR!!!!!Marek Švarc

  • Jiří | 23. 7. 2004 14:32

    Dotaz.Mne babička učila, že při přípravě základu je nutné přidávat část česneku a mírně ho osmáhnou. Zbytek česneku se přidává ke konci vaření. Skusil jsem Váš recept a polévka mi také chutnala.Drštky ale čistím (drhnu)s poměrně velkým množstvím soli téměř na sucho(asi 3x)a proplachuji, pak je vařím ve čtyřech vodách. Polévka má pak jemnější chuť. S pozdravem Jiří.

  • Misa | 1. 6. 2004 12:54

    vyborny,akorat kupuji predvarene drstky,tak je nemusim dvakrat varit.Misa

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky
Polévky Oběd Večeře Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Dršťky Hladká mouka Kmín Majoránka Paprika - sladká Pepř mletý Sádlo Sůl Vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněný hermelín

Plněný hermelín

Hovězí guláš se zeleninou

Hovězí guláš se zeleninou

Kovářské kotlety

Kovářské kotlety

Rakvičky se šlehačkou

Rakvičky se šlehačkou

Řezy s vaječným likérem

Řezy s vaječným likérem

Pravý americký Apple Pie

Pravý americký Apple Pie

Mrkvovo-celerový salát

Mrkvovo-celerový salát

Mletý sýrový řízek s uzeným masem

Mletý sýrový řízek s uzeným masem

Polévka z bílých fazolí s uzeným masem

Polévka z bílých fazolí s uzeným masem

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

38
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
38
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
36
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
32
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
28
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Drožďové knedlíčky
Drožďové knedlíčky
Drožďové knedlíčky - kořeněné
Drožďové knedlíčky - kořeněné
Drožďové knedlíčky do polévky
Drožďové knedlíčky do polévky
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka podle mojí babičky
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact