hrnek
hnědý cukr
, hnědý, nerafinovaný, dle chuti, cca
vanilkový cukr
nebo skořicový
1
lžička
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
130
g
máslo
změklé
Dále
1
sklenice
marmeláda
dle chuti: višňová, meruňková, malinová, rybízová... cca
500
g
měkký tvaroh
oslazený a smíchaný s vejcem
jablečná povidla
, hrušková nebo švestková
jablka
nebo hrušky - hrubě nastrouhaná + rozinky, ořechy, kokos...
Postup přípravy receptu
1
Mouku, sodu, vločky, sůl, cukry, citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme změklé máslo a užmouláme v prstech drobenku. Pokud se málo žmolí, přidáme 1-2 lžíce mléka. Cukru dáváme podle toho, jakou budeme dávat do koláče náplň. Pokud zvolíme marmeládu (džem), cukru určitě doporučuji ubrat. Množství je na kulatou dortovou formu cca 21 cm, takže pokud chceme klasický vyšší plech, množství určitě alespoň zdvojnásobíme.
2
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší polovinu (cca dva plné hrnky) drobenky nasypeme na dno připravené formy. Drobenku rovnoměrně rozprostřeme a můžeme jí i mírně "uplácnout" ke dnu. Na drobenku nandáme náplň dle vlastní chuti a výběru: marmeláda, tvaroh, ovoce, rozvary..., dobrá je i kombinace tvaroh + ovoce, mák + švestky nebo tvaroh smíchaný s marmeládou. Zbylou drobenkou náplň posypeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova (cca 35-40 minut).
3
Po upečení je koláč velmi křehký, takže ho krájíme až po vychladnutí nebo až druhý den, kdy je již zvlhlý, hodně záleží i náplni, kterou jsme zvolili. Výborný je ale už první den, chutí připomíná křehký linecký koláč.