g
hrubá mouka
(Nebo 25 dkg polohrubé a 25 dkg hrubé)
1
špetka
sůl
4
ks
žloutek
60
g
droždí
4
dl
mléko
1
lžíce
cukr
Na vál:
500
g
hladká mouka
250
g
cukr krupice
vanilkový cukr
250
g
máslo
rozinky
mandle
Sekané (ořechy, špetka muškátového květu)
vejce
Na pomazání
Postup přípravy receptu
1
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme řádně vykynout. Pak z něj uděláme 3 - 4 bochánky, které znovu necháme vykynout na pečícím papíru, pak potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Špejlí zkoušíme, zda je střed propečený.
2
Před pečením můžeme nastřihnout nůžkami kříž nebo ozdobit mandlemi. Po upečení můžeme také ozvláštnit citronovou polevou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem.