Nejprve si připravíme drobenku: Do mísy nasypeme mouku, cukry a kypřidlo, přidáme změklé máslo a vejce. Ze všeho mezi prsty užmouláme sypkou drobenku (je-li třeba, pokud je směs hodně sypká, přidáme po kapkách trochu mléka).
Remosku o průměru cca 30 - 33 cm vyložíme pečícím papírem, na dno nasypeme necelé 3/4 drobenky, na kterou nalijeme buď uvařený teplý pudink z půllitru mléka s cukrem a pudinkem, nebo slazený jogurt, rozmíchaný se dvěma lžícemi pudinku, případně mlékem (cca 1dl) naředěný oslazený tvaroh, do kterého jsme vmíchali lžíci pudinku. Náplň pod borůvky si můžeme dát dle chuti, každý co má rád nebo co má právě po ruce.
3
Na náplň nasypeme borůvky (rozmrazené nebo čerstvé), nasypeme na ně zbylou drobenku, remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 35 minut dozlatova.
4
Po upečení je koláč křehký a křupavý, do druhého dne díky náplni zvlhne. Já radši koláč první den, někdo si ale rád počká na proležení :-) ...