g
rostlinný tuk
nebo 1 lžíce sádla a 1 lžíce másla
1
ks
vejce
1
špetka
sůl
tuk
na plech
Postup přípravy receptu
1
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme, vlijeme vynutý kvásek, opět promícháme, přidáme zbytek mléka, změklý tuk a vejce a nejdříve v míse, pak na vále vypracujeme hladké a husté těsto. V míse je posypané moukou a přikryté utěrkou necháme asi 3/4 hodiny kynout na teplém místě. Dobře nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj silnější plát. Kulatým tvořítkem nebo skleničkou vykrájíme vdolky, rozložíme je na pomaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak je vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Podáváme nasladko namazané marmeládou a posypané strouhaným tvarohem nebo naslano jako přílohu k masu s omáčkou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ja
|14. 4. 2016 17:53
Musím se smát i já mam suchary
evík
|1. 12. 2015 14:34
souhlas 8-)
Jarka
|19. 2. 2013 14:45
Jsem starší hospodinka a pamatuji si , že v ném dětství se vdolky taky dělali na plechu / nebo dokonce na plotně sporáku. Byly dietnější, ale pamatuji si dodnes , že se na "sekundu" ponořili do
do vroucí vody , vhodili ;-) se do perníku nebo máku. To je rada pro ty , které z toho upečou suchary.
měla jsem je moc ráda.
Andy
|6. 2. 2013 09:29
Zkoušela jsem je, jsou výborné, jen jsem dostala radu dělat je z hladné mouky a místo vejce dát jen žloutek!
Tak ja teda nevim jak je to s tim pecenim nebo smazenim vdolku, kazdopadne ja je vzdy smazila a byli super, jen jednou jsem dostala napad upect je v troube a uz nikdy vic.... budu je zase jen smazit, babicka je taky smazila asi vi proc... ;-)
šárka
|23. 2. 2012 11:31
taky jsem tak dopadla,ale jako sladké housky křupavé i třetí den jsme to nějak snědli
Bibi
|1. 2. 2011 22:20
Nevim ale u nás se teda vdolky vždy smažili na pávni
Ladia -
|31. 5. 2010 10:13
Legrace to rozhodně není, dle rozpisu se jedná o klasické kynuté těsto. Tabulku, jak péci najdete zde http://www.recepty.cz/zajimavost.asp?id_zajimavost=JNMOCMQ9
Michaela Pokorná
|30. 5. 2010 20:59
Tak tohle je opravdu legrace, nebo já nevím, postupovala jsem přesně podle návodu, ani jednu přísadu jsem neošidila, těsto bylo krásné, hezky vykynulo, ale z trouby jsem vyndala placky tvrdé jak suchar, naprosto otřesné!!!
Alena Brožková
|2. 8. 2008 15:34
Tak teda nevím, neslané,nemastné, nesladké, nijaké, tuhé. Za to se to pěkně dělá,ale i přesto nikdy více.Ani nasladko ani naslano
Martin Opp
|25. 11. 2007 12:25
Včera jsem tyto vdolky dělal jako přílohu k vepřovému na mrkvi a byly výborné. Pekl jsem je na pánvi v oleji, krásně naběhly a byly křehké. Ještě mohu doporučit, že je nejsnažší z těsta lžící odebírat množství těsta a v ruce z něj rovnou tvořit placky, našpiní se tím méně nádobí:-)
ELA
|13. 6. 2006 08:32
souhlasím, vdolky je dokonce místní název pro koláče, většinou plněné uvnitř (někdy s povidly a drobenkou nahoře)
Anonym
|13. 6. 2006 08:28
Pekla vdolky z bílý mouky,sypala je perníkem..:o)))Taky souhlasím:o)
Romana
|12. 6. 2006 21:39
Souhlasím s Di. Smaží se bavorské vdolečky, vdolky se pečou.
Di
|12. 6. 2006 18:32
To není pravda. Smaží se tzv. bavorské vdolečky, zatímco ve východních Čechách se dělají méně mastné "dolky", které se pečou. Je to vlastně taková kynutá buchta bez náplně, nemusí být kulaté.
Jana z VM
|12. 6. 2006 07:06
Podle mě taky.
Květa Bitomská
|9. 6. 2006 16:05
Nemá se to náhodou smažit? Podle mně se vdolky vždy smaží, ale možná se pletu.
Mirka V.
|8. 5. 2006 14:44
Celou dobu do vypadalo velice slibně, nakonec jsem ale z trouby vyndala takove lepší suchary. Možná jsem to špatně pekla, nevím.
Mirka V.
|8. 5. 2006 13:41
Právě jsem zkouším tento recept, ale taktéž postrádám alespoň orientační údaje k délce a teplotě pečení.
Radka.H.
|19. 2. 2006 17:19
Může mi prosím někdo poradit?Když mam horkovzdušnou troubu na kolik bych to měla píct?Děkuju.
ana
|30. 1. 2006 14:08
dobré, ale spíš než vdolky mi to připomíná houstičky...
R R
|24. 1. 2006 09:31
Nevím co dělám špatně, ale většinou mi vdolky při pečení na povrchu ztvrdnou?? Děkuji za každou radu