Mixérem zjemnit rýži na krupici, nebo umlít na šrotovníku. Následně namočit rýži do 160 ml vody na 0,5-8 hodin. Hrách namočit zvlášť na 5-8 hodin. Hrách 2x vyprat. Lze rozdrtit před přidáním do rýže. Přidat hrách, sůl a olej k namočené rýži. Dále rýži a hrách s vodou z rýže zjemnit mixérem na směs jako na palačinky (lze doředit vodou).
2
Na suchou pánev s průměrem 24 cm předehřátou mírným teplem nalít 2 plné lžíce směsi. Rychle rozetřít lžicí, nebo rovnou hranou od středu ve spirále ke krajům na nejtenčí vrstvu, aby prosvítala pánev, ale netrhalo se těsto. Palačinku průměru 15 cm přiklopit těsnicí pokličkou. Péct z jedné strany 4+3 minuty - 2 x vyklepat vodu z pokličky. Upečené palačinky skladovat pod miskou - osychají.
3
Poznámka autora receptu: Názvy rýžová palačinka, placka, lívanec. Použila jsem pro malé množství tyčový mixér. Je možné zaměnit hrách za loupanou čočku. Trochu lepší chuť dodá šmolc (ghee), máslo namísto oleje. Pro opravdové lívance přidat do těsta bez soli 1/10 kostky kvasnic, nebo 1/5 sáčku sušených kvasnic. Těsto bez soli může kvasit samo po 12 hodinách, ale to nedoporučuji. Zdejší bakterie ve vzduchu jsou jiné než v Indii, nebezpečí zhořknutí těsta. Kvůli kvašení solit až na konec před pečením. Nebylo zkoušeno z rýžové mouky - kvůli ceně. Palačinky je možné plnit dle chuti, rýže s hrachem chutnají nasládle. Podle množství vody, oleje a tloušťky po upečení jsou to palačinky. Silnější jsou jenom placky, nejdou stočit.