Do studeného mléka vsypeme krupici, ořechy, cukr a dobře promícháme. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a vejce. Nakonec přidáme prášek do pečiva promíchaný s lžící mouky.
2
Pečeme 1/2 hod. ve vymazané a vysypané formě.
3
Studený dort potřený zavařeninou zdobíme bílkovým krémem. Krém: z jednoho bílku ušleháme sníh, přidáme cukr a trochu zavařeniny - zašleháme, babička to dělávala nad párou.
4
Jiný krém na dorty, který můžeme užívat i místo polevy. Do kamenného hrnku dáme 1/4 l vody, do které přidáme 25 g cukru a 15 g jemné krupice. Hrnek postavíme na plotnu a šleháme, až začne houstnout. Odstavíme a šleháme až do vychladnutí. Přidáme ze 1/4 citronu šťávu zašleháme, přidáme 1 bílek a opět zašleháme. Tato námaha stojí zato - je skvělý.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
František Brusák
|25. 12. 2005 19:47
Musím říci že máte asi pravdu.Já jsem recept opsal z novin Křesťanská žena z r.1942 a to byla asi jiná kvalita potravin.Určitě to ještě překontroluji ale myslím že tuky,cukry ,mouka měla jinou kvalitu.Já to sice vážím ale taky chutnám tak něco uberu a něco přidám....přiměřeně,přiměřeně.........díky
Jana Wernischova
|19. 11. 2005 20:07
Pane Brusáku, dělala jsem dnes z dvojité dávky do pekče namísto do formy a samotný krupicový dort je vynikající. Prosím, buďte ale tak moc hodný a zkontrolujte množství ingrediencí u "jiného krému na dorty" v tomto předpise. Už když jsem to četla, zdálo se mi buď moc vody nebo málo krupičky a když sjem to začala vařit, raději jsem ještě poslala syna, aby rozpis zkontroloval. Je mi líto, ale vznikla jen hustší tekutina bez chuti, dávala jsem navíc i cukr i citron. Nakonec dort krájím a polévám tím výtvorem přímo na talířcích a je to dobré a zajímavé, ale myslím, že originál má vypadat jinak.Díky a zdravím.