Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut.
2
Ricottu vyšleháme s moučkovým cukrem a rumem do hladka. Mandlové sušenky rozdrtíme na větší kousky, čokoládu nakrájíme nožem na hoblinky a přimícháme do ricotty. Šlehačku ušleháme se ztužovačem a opatrně ji vmícháme ke vzniklému krému. Vychladlý korpus vydlabeme tak, aby nam vznikla "miska" (vydlabeme střed, necháme dostatečně hrubé dno a okraje). Drobky z korpusu taktéž přimícháme do krému. Korpusovou mísu včetne vnějšího kraje rovnoměrně navlhčíme směsí vody, rumu, troškou citronové nebo pomerančové šťávy a cukru (celkové množství tekutiny zhruba 100 ml, množství jednotlivých složek podle vlastní chuti; pokud dort mají jíst děti veškerý rum vynecháme).
3
Poté korpus naplníme krémem, můžeme ozdobit sušenkovými drobečky a čokoládovými hoblinkami. Necháme rozležet půl dne v lednici (neni nutné) a podáváme.