Z cukru uděláme karamel a rozvaříme s vodou. Žloutky, cukr a horký karamel ušlehat na hustou pěnu (šlehat nejméně 5 min.). Mouku smíchat s práškem do pečiva a se sněhem z bílků opatrně vmíchat ke hmotě. Nakonec přimíchat mandele (ořechy). Dortovou formu (28 cm) vymazat a vysypat moukou, nalít těsto a pomalu pečeme.
2
Upečený, ještě teplý dort odřízneme od formy a necháme vychladnout. Potom podélně, na dvakrát rozříznout, naplnit a spojit krémem. Povrch a boky dortu potřeme a ozdobíme krémem, plátky mandlí, ovoce, čokoládové hoblinky, nebo dle chuti.
3
Krém: z cukru uděláme karamel a rozvaříme s polovinou vody, v druhé polovině vody rozmícháme hladkou mouku, za stáleho míchání nalejeme do vařícího karamelu a uvaříme hustou kašičku. Cukr s máslem utřeme, po částech přidáváme vychladlou kašičku a dobře rozmícháme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
vlazy
|27. 9. 2015 01:53
Tento recept vypadá docela dobře a možná bych ho někdy i vyzkoušel, ale chybí mi u toho důležité údaje teplota a délka pečení. To, že každá trouba peče trochu jinak je sice pravda, ale to mi nestačí. Určitě by šlo uvést alespoň přibližně tyto údaje. Ne každý je zkušený odborník na pečení a dokáže to odhadnout, ale to asi ne každý autor receptů dokáže pochopit.
:-( :-(
kristina bleta
|7. 10. 2009 20:59
já ho také zkoušela a trochu mě mrzí kategorické pohanění od Mily, zkrátka někdo má rád sladší, někdo ne, u nás ho půlka -minimálně- vychválila, druhé "jen" chutnal, mně tedy také a to moc:-)
Mila Tischer
|10. 6. 2007 22:03
Tak uz jsem pochopila, proc se ten dort jmenuje "pro babicku"! Ten krem je tak strasne sladkej, ze kdyz se do nej kousne, zatrnou vsechny zuby, asi tak, jako kdyz se kousne do medu! Ja mam, bohuzel, jeste vsechny zuby svoje, ty treti si snad jeste chvili pockaj, protoze na neco tak sladkeho se opravdu muze snad jen tema tretima. Korpus uz jsem mela upeceny, je taky dost sladky, z cas. duvodu jsem nemohla delat jiny, ale puvodni krem letel do kose, a nahradila ho klasikou: maslo, cukr, zloutek, nastavit vanilk. pudingem. Takhle se ta "presladkost" korpusu trosku ztlumila. Melo to bejt prekvapeni k 18.-tinam, ale dcera sama prohlasila, at priste udelam ten klasickej, jablecnej dort, co delam cely leta. Ten je prej lepsi. Dukaz je asi ten zbytek dortu, kterej jeste zaclani v lednicce, a nikdo se do nej nehrne.
Emma Lolianková
|9. 5. 2007 19:12
Moje máma měla narozeniny, tak jsem pro ni vybrala právě tenhle dort! Byla šťastná a já myslím že se mi velice povedl! Výborně chutnal.
Jitka Bublová
|28. 8. 2006 11:17
To zní víc než dobře, už se tiskne a určitě vyzkouším:-)