V rodiných receptech se píše perník. Korpus jako perník vypadá a chutná, i když tam koření není. Obdélníkový dort lze nazdobit jako zavřenou (!) knihu. Není to složité: Těsto upečte na plechu s okraji. Pak rozřízněte napůl na dva obdélníky. Ty prořízněte jako dort napříč. Zíkáte čtyři obdélníky, které promažete poskládáte na sebe jako dort (jak Vám to tvarově nejlépe půjde). Je jedno, jak je obrátíte, jen dolů a nahoru by neměla přijít řezná plocha. Zatížením se dort srovná. Okraje odkrojíte a namažete a vše nevzhledné schováte pod polevu. Zkuste nejdříve pouze řezy - ale i pro ty je lepší si korpus nejprve rozkrojit napříč.
Dva dotazy: proč "perníková" kniha, když v předpise není nikde uvedeno koření které se do perníku dává a které dělá těsto perníkem (nebo kupovaný prášek do perníku) a jak se skládá "kniha"? Neumím si to představit. Mám nějak ještě teplé podložit aby to bylo od "hřbetu" dokopečka a pak zas dolů nebo jak? Nezlobte se, moje babička pocházela od Domažlic a pekla fantastické chodské koláče, ale knihu jsem doma nikdy nepekli, maximálně tak občas s maminkou perníkovou chaloupku.