plechovka
broskve
Oloupané (může být i jiné ovoce)
šlehačka
Na ozdobu a dochucení
zakysaná smetana
čokoládová poleva
zmrzlina
Podle chuti a fantazie
Postup přípravy receptu
1
Dortovou formu vyložím alobalem. Do dortové formy naskádám vždy 2 k sobě zavařeninou slepené piškoty - začnu prostředkem formy a obě dvě strany doložím také slepenými piškoty upravenými na velikost podle formy. Pak tyto slepené piškoty pokapu rumem (pro děti šťávou z broskví) a na ně naskládám nakrájené proužky z brosví tak, aby byly po celé formě.
2
Pak uvařím pudink z 1 l mléka a 3 balíčků čokoládového pudinku - aby byl hustý, samozřejmě osladím podle chuti. Ten pak ještě teplý naleji na broskve a nechám vychladit. Z vychladlého dortu odendám kulatou část formy. Alobal dort drží ve tvaru. Na nakrájené klínky dávám šlehačku, pokapu rozehřátou čokoládou. Můžete doplnit i zakysanou smetanou, zmrzlinou... podle své chuti.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Tera
|7. 11. 2010 09:58
to by chutnalo mojí mamce :-D 8-) :-)
Tera
|7. 11. 2010 09:58
to by chutnalo mojí mamce :-D 8-) :-)
Tera
|7. 11. 2010 09:58
to by chutnalo mojí mamce :-D 8-) :-)
Zdenka Kocmichová
|29. 8. 2010 22:09
Upekla jsem a chutnalo nám. Nicméně udělala jsem tyto změny: vykládala jsem hranatou skleněnou formu (cukrářské piškoty se tam lépe skládají), nedávala jsem alobal, nebylo nutné. Piškoty jsem předem namočila do trochy rumu smíchané se šťávou z ovoce (jinak byly moc suché). Mezi vrstvy piškotů jsem lžící "nakydala" marmeládu. Zároveň název receptu je absolutně zavádějící, Malakoff dort je o něčem úplně jiném (viz diskuse níže). Ale chuťově je to fajn a je to rychlý recept. Dávám za 1!
Libuše
|4. 6. 2007 15:10
Simčo - děkuji za ochotu, zajímavé informace.
Simča Sládková
|2. 6. 2007 23:15
Libuše - já takový dort nepeču (ani nepamatuji, že by pekla babička), ale kouklla jsem se do Sandtnerky a ta jako vždy nezklamala.... Jsou tam 4 různé dorty mandlové - jedne mandlový kávový a tři "jen " mandlové. U všech je v podstatě stejný popis: žloutky (v jednpm případě je to bez žloutků ale s máslem) utřené s cukrem, bílky tuho vyšlehat, zlehka vmíchat sníh a strouhané mandle (tady se recepty právě liší, někde jsou strouhané LOUPANÉ a jinde NELOUPANÉ mendle). No a pak se to ve vymazané formě peče. Množství např. v jednom receptu: na 5 vajec je 250 g cukru a 300 g mandlí, 60 g drobečků (dají se použí drcené piškoty). Co mne u postupu v jedné variantě zeujalo je, že do formy dají půlku hotového těsta, na to položí neplněnou oplatku, potřenou pikantní zavařeninou a na to zbytek těsta a pak se to peče. Už se to neprokrajuje, jen polije polevou - je to zajímavý prvek v postutpu....
Libuše
|31. 5. 2007 08:37
trochu odbočím a mám dotaz na Simču /možná i s pomocí její babičky :-)) neznáš náhodou /nebo i některá z vás/ recept na dort z mandlí? pekla ho moje tchýně, ale já ho neznám a byl výborný. Jen vím, že do těsta nepřišla žádná mouka, ale nastrouhané mandle, nastr. čokoláda a ještě i další ingr. ale nevím. Pak se korpus prořízdl, promazal marmeládou a i krémem ?, polil čokoládou. Děkuji
Di
|30. 5. 2007 09:33
Milá Jano, recept jsme sice hned vložila, ale vrátil se mi dnes ráno zpátky. To za prvné. Za druhé jsme teprve po napsání a odeslání receptu zjistila, že už tu vlastně je pod názvem Malakoff, a poprosila paní Kovářovou, aby ho případně nezveřejňovala. Navíc v něm byly jen ty domácí piškoty a potření meruňkovou zavařeninou (a navrch ještě šlehačkou, což uvádí Simča. Takže byste se z mého receptu nic nového už nedozvěděla.
Jana Janková
|30. 5. 2007 08:29
Omlouvám se, jsem Jana. Už se těším, ty dva předpisy - Zahradil.info a Malakoff vypadají také moc dobře. My tam neměli ovoce, ale musí to být výborné, kombinace máslového krému např.s ananasem je skvělá. Ještě počkám na ten od Vás, Di, a jeden o víkendu určitě udělám - pokud nebudu v práci. Pak napíšu.
Simča Sládková
|29. 5. 2007 23:40
Adél - jo "dort malakóóóó" - tedy rusky "dort mléko"? Aha, tak to jóóóó :-))) Jinak zde uvedený dost Malakoff je ten pravý, jak ho znám já. Moje babička si ještě pekávala vlastní piškoty (z 150 g práškového cukru, 10 vajec, vanilky, citr. kůry a 220 g hrubé mouky, 10 g cukru na posypání). Já tedy už ne, piškoty kupuji, ale dort je lepší z tzv. "cukrářských" dlouhých piškotků. Ty se krájejí ŠIKMO a pak se skládají dokola - zůženou částí do středu... Vypadá to moc pěkně, chuťově je to lepší, než z malých kuatch piškotů. Jo - a po vyndání dortu z formy se má celý potřít meruňkovou zavařeninou.
Kuchařka on-line
|29. 5. 2007 19:02
Viz. recept zde uvedený "Dort Malakoff"
Andora
|29. 5. 2007 18:57
tady je recept na malakov, anonyme, bude to ono?http://zahradil.info/2004/09/01/nejlepsi-dort-malakov-jaky-znam.html
Di
|29. 5. 2007 18:52
Anonymko, vkládám Vám starý recept Marie Janků-Sandtnerové, který jsem našla v jedné kuchařce. Nevím, zda je pravý, a nevím ani, zda je dobrý, nezkoušela jsem ho. Ale podle ingrediencí soudím, že na něm nemůže být nic nedobrého. Pokud ho vyzkoušíte, napište dojmy.
Libuše Šubrtová
|29. 5. 2007 17:37
ty piškoty používám Pafino od Sedity - jsou dlouhé asi 8 cm a skládám je do řady napříč dortové formy, poslala jsem 4 fotky - hned od začátku pracovního postupu - tahle co je uvedená je ta poslední. Ten puding se zalitím dostane všude.
Adél
|29. 5. 2007 15:07
Simčo, třeba to ani nemá být dort malakov, ale prostě jen DORT MALAKO :-)
Anonym
|29. 5. 2007 14:13
Tu formu jakoby rozpůlí - přes prostředek udělá čáru z piškotů a pak má 2 půlky ...
Anonym
|29. 5. 2007 13:34
Nikde nemůžu vypátrat předpis na pravý malakov. Dělávala ho moje tchýně, tenkrát mě postup nezajímal. Tedy myslím, že to byl pravý malakov. Pro mě určitě. Byl s dlouhými cukrářskými piškoty, asi jen máslový krém, v něm sekané mandle, někde rum - asi - buď v piškotech nebo v krému ... Nevím, moc jsem jich našla, ale tento ne.
Simča Sládková
|29. 5. 2007 12:07
Tedy já nevím, ale TOTO je možná dort JAKO malakov (podovný těmi piškoty spojenými krémem), ale NENÍ to malakov!!!!!!
Daili
|29. 5. 2007 11:32
Slepené 2 piškoty mají kulatý tvar, když je naskládám na dno a na ně broskve a přeliji to pudinkem tak mi na dně zůstanou rázdná místa,právě ty mezi zakulacením piškotů. Nemá se dort po stuhnutí překlopit pudinkem dolu,aby byli piškoy nahoře??? Nebo se pudink dokonale vlije všude?? A ještě jeden dotaz: kulatá forma na dort..začnete od prostředku...jake dvě strany u kulaté formy myslíte???