Oblíbený americký moučník jménem donut můžeme asi nejlépe přirovnat ke koblize. Dělá se z kynutého těsta a je charakteristický svým prstencovým tvarem. Místo náplně bývá obvykle politý sladkou polevou. V našem receptu vsadíme na borůvky.
V misce rozetřete droždí s cukrem. Přidejte polovinu mléka, lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zbylé suroviny, kromě másla, krátce zpracujte s kváskem v míse. Postupně přidávejte máslo pokrájené na kostičky a vypracujte měkké a hladké těsto. Nechte hodinu vykynout.
2
Na pomoučněné ploše zlehka vyválejte plát vysoký 1 cm. Vykrajujte donuty a nechte je podsypané moukou ještě půl hodiny nakynout.
Borůvky svařte se lžící cukru a 100 ml vody na hustý sirup. Přidejte moučkový cukr a vyšlehejte hustou polevu. Do polevy namáčejte donuty. Před podáváním je nechte na mřížce asi 15 minut odpočinout.