Domácí vepřovku připravuji především tehdy, když je maso výrazně levnější než obvykle, například jako teď, kdy vepřová plec v Albertu vyjde na 59,90 za 1 kg masa.
2
Kupuji cca 6 kg masa, které krájením rozdělím na libové úhledné díly, které použiji na medailonky, řízky, kapsy... a na 3 kg odřezků, které použiji na zmiňovanou vepřovku.
3
Maso na vepřovku pokrájím na větší kusy, které osolím rychlosolí, opepřím lžičkou pepře a lžičkou drceného kmínu (nepoužívám mletý ani celý kmín). Vše dobře promíchám a nechám do druhého dne v chladnu proležet.
4
Maso pak zaliji 600ml vody, promíchám a v tlakovém hrnci vařím cca 45 minut. Po odtlakování poklice maso ochutnám, pokud je potřeba, dosolím, přidám oloupané rozmáčknuté stroužky česneku (nestrouhám!), případně dle chuti a nálady přidám i nové koření, tymián nebo rozmarýn, na způsob domácí "rijet". Povařím ještě cca 15 minut, po odtlakování vyndám rozmáčknuté stroužky česneku (když je najdu :-) )
5
Vařící maso ihned nandavám do čistých suchých sklenic, pevně zavíčkuji čistými suchými víčky a nechám zchladnout. Pak uložím do tmy a chladu. Pokud budeme vepřovku uchovávat v kelímcích, necháme maso zchladnout.
6
Vepřovka není cítit česnekem, pouze při vaření ho ucítíme výrazněji. Česnek dá jen lehce kořeněný nádech, protože vařením ztratí sílu.
7
Uchováváme ve studeném kamenném sklepě nebo v chladničce.
8
Používáme na čerstvý chléb s okurkou a cibulí, nebo do rizota, chalupářskou vepřovku...
9
Dochucovat (kmín, pepř, česnek...) můžeme dle vlastní chuti, přisolujeme až ke konci, abychom neměli nakonec vepřovku přesolenou.
10
Rychlosůl zachová maso růžové, zabrání jeho zašednutí a prodlužuje životnost. Pokud jí nechceme použít, dáme klasickou.
11
Množství hotové vepřovky ze třech kilogramů masa je patrné z obrázku, + jeden kelímek od Perly už "padl za vlast" :-))
12
Vepřovku lze samozřejmě vyrobit i pomalým dušením, bez použití tlakového hrnce. Čekáme jen na to, až se nám maso bude krásně rozpadat na vlákna, občas promícháme a pokud z hrnce uniká více páry, budeme muset asi i podlévat.
Teryk99 : ...omlouvám se za zpožděnou reakci :) ...dobré to bude určitě, v bodě č.10 se dočtete, že použití není nutné, no a pokud máte přesto obavy, zkuste třeba jen z 1 kg masa a uvidíte, že Vám bude chutnat :)
Zkoušel někdo prosím bez té rychlosoli? Hrozně mě ten recept láká, ale chtěla bych zkusit tu zravější variantu. Asi to s normální solí nebude tak výborné, že??? :D
Ota Strakatý: ...já zase nechápu, proč nechutné? ...viděl a jedl jste někdy vepřovou konzervu? ...jak myslíte, že si zachová pěknou barvu? ...myslím, že všichni z nás už snědli něco málo tohoto dochucovadla a život nám to nevzalo, navíc to nejíme každý den, že?!? ...a pokud jste si všiml, máte napsanou i tu možnost, že se dá použít i klasická sůl, takže volba tu je a rychlosůl není podmínkou :)
Tak tohle vypadá opravdu nechutně...rychlosul fakt nechápu.
Ale proti gustu......
Marie Bohatová
|4. 2. 2017 19:59
Přesně toto jsem hledala a našla. Do nedávna jsem používala recept po mamince, kdy se maso dávalo syrové do sklenic a dlohou dobu se sterilovalo a to se pak následně ještě opakovalo. Toto je snadnější, rychlejší a také výborné. Dělala jsem už po druhé.
Irena Papoušková
|29. 9. 2016 12:07
Vepřovka je bezvadná. Netušila jsem, že se něco tak dobrého dá zvládnout v klidu domova. Tímto děkuji za recept, s nakupováním konzerv je konec.
Vlaďka
|20. 8. 2016 07:04
Vepřovka je skvělá <3 . Příště bych se nebála přidat i kus bůčku, aby byla tučnější. Já koupila maso hodně libové a nemám skoro žádné sádlo :-D . Recept je ale skvělý a děkuji za něj.
Kamo
|20. 8. 2016 04:50
A zase ta praganda.Prodluzuje zivotnost,hlavne tu vas.iVsichni jsou vypatlani z tech Ecek az se boji,ze budou mit ve vlastnim zdravem jidle malo.Pokud to neni ruzove jako syrove maso tak nepapame.Doporucuji jeste pribarvit treba karminem.Dobrou chut .... bleeee
Martina
|9. 6. 2016 08:09
Je výborná a hned jak se maso vychladilo, proběhla ochutnávka ve velkém stylu. Čerstvý domácí chleba, okurky, cibule :-D . Děkuji za recept.
...měsíc v chladničce vydrží naprosto bez problémů, ale většinou dokud je, tak nikdo nic jiného na chleba nechce ...tím je u nás určená trvanlivost :-D ...pokud chci prodloužit trvanlivost, pevně uzavřené sklenice s horkým masem ještě steriluji tak, že je dám do utěrkou vyloženého hrnce s vařící vodou asi do tří čtvrtin sklenic a nechám po přivedení vody k varu zvolna perlit cca 15-20 minut, pak vyndám, nechám po utěrkou pomalu zchladnout (neotáčím) a ukládám do temného kamenného sklepa ...takto sterilované maso u nás stejně nevydrží déle než dva, maximálně tři měsíce ...a omlouvám se za zpoždění, byl jsem "mimo" :-)