vepřový bůček
nebo kombinace krkovice, plecka a sádla
sůl
bílé víno
Dále dle chuti
rozmarýn
tymián
drcený kmín
nebo celý
pepř mletý
cibule
česnek
Postup přípravy receptu
1
Je mnoho způsobů jak připravit domácí "Rillettes" (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje.
2
Základem je ale vždy dlouhá a pomalá příprava, která zaručí kvalitní výsledek a proto se vyplatí připravovat jí z většího množství, abychom si jí náležitě užily.
3
Je důležité připravovat jí z prorostlého až tučného bůčku. Někdo nechává maso i s kostí a kůží, aby chuť masa byla co nejsilnější (kosti pak samozřejmě vyndá, jelikož od masa samy odpadnou). Jiný zase pouze a jenom z na kostičky pokrájeného. V každém případě ale maso podléváme vínem (lze i šampaňským) a to cca 15 ml vína na 1 kg masa + další na podlití a to lze použít i vodu. Pokud maso použijeme libovější (krkovice či plec), nezapomene přidat i sádlo. Maso také nezapomeneme osolit.
4
Nejideálnější je příprava v litinovém hrnci na nejmenším plameni. Lze použít i pomalý hrnec nebo na minimum péct maso v troubě. Píši péct, ale ono je to spíš takové dlouhé povalování a probublávání masa ve vínovém sádle. Doba tepelné úpravy je dlouhá (od 4 do 8 hodin) jelikož chceme, aby se maso začalo úplně dělit a rozpadat na vlákna. Pomoci mu můžeme ke konci šťouchadlem či vidličkou.
5
Ochucení vepřovky záleží na chuti každého a dělá se až téměř ke konci. Přidat můžeme jak pokrájenou syrovou cibuli a to cca 1 - 1,5 hodiny před koncem nebo osmaženou na sádle téměř nakonec. Česnek, koření a bylinky také dáváme až na samý závěr(cca 30 minut), kdy je jen krátce "probubláme" ve výpeku, to aby nám vepřovka nezhořkla.
6
Horkou vepřovku lijeme do čistých suchých zavařovacích sklenic nebo do terinek, kokotek, misek a skladujeme v chladnu. Zavíráme je až po zchladnutí.
7
Podáváme s čerstvým chlebem (nejlépe křupavým domácím) a dobře vychlazeným pivem. Čerstvá cibule a kyselá okurka také nezklame.
8
Vepřovka je časově náročnější, ale určitě nikoho nezklame. V lednici vydrží i několik týdnů (u nás ani ten týden) a nemusíme za ní až do Francie.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Marián.x
|3. 9. 2016 11:03
Jdu zvracet velebnosti. Nazývat tuhle matlaninu Rillettes může pouze ten, kdo originál nikdy nechutnal a neuvaril podle originálního receptu. :-$
Lenka Dvořáková
|29. 4. 2016 10:32
Možná je časově náročnější, ale moc práce s ní není. Vždyť se je dýl hlídá, ale výsledek za to teda určitě stojí <3 . Jen se zkuste mrknout, kolik stojí ta sklenička v krámě =-O .
Dana
|1. 4. 2015 06:37
První pokus o vepřovku a jsem unešená. Dokonce jsme včera doma uvažovali o koupi většího hrnce, ve kterém bychom jí mohli udělat víc, tak jsem zvědavá, jaký seženeme. Každopádně už jsme na dně druhé sklenice a další už není, takže s nákupem hrnce nechci čekat dlouho.