V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou.
2
A teď jak na to:
3
Přípravná fáze: cca 10 minut (dle šikovnosti)
4
V nádobě přiměřeného objemu rozpustíme 20-25g pragandy ve 100 ml vody. Maso očistíme a injekční stříkačkou do něj vpravíme roztok (vpichy umisťuji cca 3 cm od sebe, ale nechám to na každem). Část roztoku nám samozřejmě vyteče zase zpátky, takže doporučuji celý rituál provádět rovnou v nádobě, kde bude maso odpočívat.
5
Nakládání: dva dny
6
Napíchané maso přikryjeme a dáme na dva dny odležet do ledničky. Ráno a večer ho vždy otočíme na druhou stranu.
7
Vaření: 90 minut při 70 - 75 stupních celsia
8
Po dvou dnech a několika obráceních vložíme maso do nádoby na výrobu šunky a ponoříme do vodní lázně a necháme hodinu a půl dusit. Hlídáme teplotu. Pokud bude přiliš malá, tak bude šunka syrová a pokud příliš vysoká, tak jí vysušíme, což by vzhledem k vynaloženému úsilí byla škoda.
9
Chlazení: cca 8 hodin
10
Po devadesáti minutách vyjmeme nádobu z lázně a necháme vychladnout v ledničce (NÁDOBU NEOTEVÍRÁME) Osm hodin je orientačních. Já jí nechávám přes noc. Poté otevřeme šunkovar, zbavíme se přebytečné želatiny a vyjmeme šunku. V ledničce mi vydrží minimálně tři dny. Krájime na tenké plátky přes vlákna.
11
Pár slov závěrem:
12
Čím kvalitnější maso, tím lepší výsledek. Kilo pečene sice stojí cca 156,- ovšem výsledný efekt hravě předčí šunky nejvyšší jakosti které začínají na 29 korunách za 100g.
13
Bez rychlosoli to vážně nejde :-( (čímž rovnou odpovídám na všechny hate komentáře v diskusi).