• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Domácí vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Domácí vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 10
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 120
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 60
      g hořké mandle
    • 0,25
      l mléko
    • moučkový cukr
    • 4
      ks žloutek
    • vanilkový cukr
    • 100
      g cukr krystal
    • 60
      g rozinky
    • 1
      bílek
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 40
      g droždí
    • citronová šťáva
    • muškátový oříšek
    • anýz
    • ztužený tuk

Postup přípravy receptu

1
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout.
2
Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto pomalu zpracováváme za opatrného přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Mísu lehce poprášíme moukou, vrátíme do ní těsto, rovněž poprášíme moukou a necháme vykynout.
3
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Na plech položíme čistý papír a pomastíme jej.
4
Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky a nedopletené konce podsuneme pod ni. Připravenou vánočku necháme vykynout.
5
Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem.

RADA: Sladké recepty z tvarohu

6
Pečeme 45-60 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Upečenou vánočku necháme vychladnout a potom ji pocukrujeme.
7
Neumíme-li plést ze čtyř pramenů, rozdělíme si těsto na dva váhově stejné díly. Z jednoho vyválíme tři silnější prameny a upleteme spodní díl vánočky. Z druhého dílu vyválíme pět pramenů. Ze tří upleteme prostřední díl a ze zbylých dvou díl vrchní.

RADA: 5 vychytávek, které využijete při pečení sladkého i slaného!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka se šafránem

Vánočka se šafránem

Vánočka z Počernic

Vánočka z Počernic

Stříhaná vánočka s náplní

Stříhaná vánočka s náplní

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jana vrbova | 16. 12. 2009 11:46

    Včera jsem pekla.Jsem s nimi moc spokojená,připomíná mi to vánočky,které pekla kdysi moje babi.Zkusila jsem dát 42 g kvasnic,těsto opravdu kynulo závratnou rychlostí,takže příště dám asi těch 30 g. Do druhé jsme dala 1 celé suš.kvasnice a tato vánočka byla lepší.Jinak opravdu chuťově moooc dobrá.Dívala jsem se na recept od mé babi,a myslím si,že je úplně stejný,takže již jinou dělat nebudu,tato je perfektní.Ještě máslo nerozehřívávám,ale když mám vše spojené(i s mlékem),tak teprve přidám rozměklé máslo s hérou.Kdysi jsem to četla,že těsto i lépe drží-že se nesesouvá a od té doby jinak nedělám.U receptu perfektně napsaný popis práce!Krásné vánoce...

  • danmar . | 6. 1. 2009 08:16

    Dělala jsem vánočku na vánoce. Nejdřive se mi těsto vůbec nezdálo, ale nakonec to byla opravdu výtečná a chuťově dobrá vánočka, která zmizela jako první :)

  • Gwan | 23. 1. 2008 10:31

    Droždí jsem dala tak jak psal pekař a těsto jsem nechala kynout hodinu a půl, vánočka byla báječná. velikost akorát ani malá ani velká. Byla krásně vláčná i 3 dny po upečení. Doporučuji.

  • pekař pardubický | 18. 12. 2006 19:20

    origál pekařská receptura je v přepočtu na 500g mouky 30g droždí.Pekař

  • H D | 16. 12. 2006 12:04

    Já dávám na buchty,vdolky,vánočky,mazance a podobné 30g kvasnic na 500g mouky.A ani jsem nad tím nikdy nepřemýšlela.Zatím mi všechno vykynulo akorát a z kuchyně jsem taky neutíkala.Takže zlatý střed a ono to půjde!

  • Hana Rožníčková | 16. 12. 2006 09:53

    Já mám na kilo mouky 1 kostku droždí.

  • Simča Sládková | 15. 12. 2006 22:17

    Dělali jsme stejný (skoro) recept podle Sandtnerky, ale je tam na stejné množtví mouky - tuku - cikru a vajec jen 25g kvasnic - a tady je 40. A přitom nám to doma kynulo tak, že jsme málem utíkaly z kuchyně :o))) Jaké s tím máte vy zkušenosti? Kolik droždí dáváte na kilo (nebo respektive 1/2 kila) mouky????

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Prosinec Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Bílek Citronová šťáva Cukr krystal Droždí Hořké mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Muškátový oříšek Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vanilkový cukr Žloutek Ztužený tuk
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jahodové řezy VII.

Jahodové řezy VII.

Kokosová bábovka III.

Kokosová bábovka III.

Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Cannelloni s boloňskou omáčkou a…

Řezy Rafaelo III.

Řezy Rafaelo III.

Perník s jablky 2

Perník s jablky 2

Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

Dvoubarevný roládový dort se…

Jednoduchá vařená poleva

Jednoduchá vařená poleva

Jemné pudinkové řezy s ovocem

Jemné pudinkové řezy s ovocem

Kapustová polévka se slaninou

Kapustová polévka se slaninou

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

169
Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky
Míchaná vejce (nejen) s…
18
Pečené uzené koleno
Pečené uzené koleno
17
Chlupaté cuketové knedlíky či halušky
Chlupaté cuketové…
16
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…
12
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Zesnulý muzikant David Stypka (†41): Úspěchy i po smrti! Maminku drží nad vodou

Zesnulý muzikant David Stypka (†41): Úspěchy i po smrti! Maminku drží nad vodou

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Další doporučené recepty:

Domácí vanilkový a kakaový pribináček
Domácí vanilkový a kakaový pribináček
Domácí vanilkový extrakt
Domácí vanilkový extrakt
Domácí vanilkový pudink
Domácí vanilkový pudink
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí veka
Domácí veka
Domácí vepřová šunka
Domácí vepřová šunka
  • Recepty.cz
  • Domácí vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact