Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout.
2
Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto pomalu zpracováváme za opatrného přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Mísu lehce poprášíme moukou, vrátíme do ní těsto, rovněž poprášíme moukou a necháme vykynout.
3
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Na plech položíme čistý papír a pomastíme jej.
4
Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky a nedopletené konce podsuneme pod ni. Připravenou vánočku necháme vykynout.
5
Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem.
Pečeme 45-60 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Upečenou vánočku necháme vychladnout a potom ji pocukrujeme.
7
Neumíme-li plést ze čtyř pramenů, rozdělíme si těsto na dva váhově stejné díly. Z jednoho vyválíme tři silnější prameny a upleteme spodní díl vánočky. Z druhého dílu vyválíme pět pramenů. Ze tří upleteme prostřední díl a ze zbylých dvou díl vrchní.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
jana vrbova
|16. 12. 2009 11:46
Včera jsem pekla.Jsem s nimi moc spokojená,připomíná mi to vánočky,které pekla kdysi moje babi.Zkusila jsem dát 42 g kvasnic,těsto opravdu kynulo závratnou rychlostí,takže příště dám asi těch 30 g. Do druhé jsme dala 1 celé suš.kvasnice a tato vánočka byla lepší.Jinak opravdu chuťově moooc dobrá.Dívala jsem se na recept od mé babi,a myslím si,že je úplně stejný,takže již jinou dělat nebudu,tato je perfektní.Ještě máslo nerozehřívávám,ale když mám vše spojené(i s mlékem),tak teprve přidám rozměklé máslo s hérou.Kdysi jsem to četla,že těsto i lépe drží-že se nesesouvá a od té doby jinak nedělám.U receptu perfektně napsaný popis práce!Krásné vánoce...
danmar .
|6. 1. 2009 08:16
Dělala jsem vánočku na vánoce. Nejdřive se mi těsto vůbec nezdálo, ale nakonec to byla opravdu výtečná a chuťově dobrá vánočka, která zmizela jako první :)
Gwan
|23. 1. 2008 10:31
Droždí jsem dala tak jak psal pekař a těsto jsem nechala kynout hodinu a půl, vánočka byla báječná. velikost akorát ani malá ani velká. Byla krásně vláčná i 3 dny po upečení. Doporučuji.
pekař pardubický
|18. 12. 2006 19:20
origál pekařská receptura je v přepočtu na 500g mouky 30g droždí.Pekař
H D
|16. 12. 2006 12:04
Já dávám na buchty,vdolky,vánočky,mazance a podobné 30g kvasnic na 500g mouky.A ani jsem nad tím nikdy nepřemýšlela.Zatím mi všechno vykynulo akorát a z kuchyně jsem taky neutíkala.Takže zlatý střed a ono to půjde!
Hana Rožníčková
|16. 12. 2006 09:53
Já mám na kilo mouky 1 kostku droždí.
Simča Sládková
|15. 12. 2006 22:17
Dělali jsme stejný (skoro) recept podle Sandtnerky, ale je tam na stejné množtví mouky - tuku - cikru a vajec jen 25g kvasnic - a tady je 40. A přitom nám to doma kynulo tak, že jsme málem utíkaly z kuchyně :o))) Jaké s tím máte vy zkušenosti? Kolik droždí dáváte na kilo (nebo respektive 1/2 kila) mouky????