Nalijte mléko a smetanu do velkého kastrolu, přidejte dřeň z vanilkového lusku a zlehka za občasného míchání zahřívejte, dokud směs nezačne pářit, ale ne vařit.
Do žáruvzdorné mísy dejte žloutky a šlehejte, dokud nebudou hladké. Přidejte cukr a sůl a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte úplně bledou a mírně nadýchanou hmotu. Postupně a velmi pomalu do vaječné směsi za stálého šlehání přilévejte horké mléko se smetanou. Pozor, aby se vám vajíčka nesrazila! Hotovou směs nalijte zpět do kastrolu umístěte ji na nízkou teplotu, za stálého míchání, dokud pudink nevytáhne zadní část dřevěné lžíce. Nenechte vařit.
3
Nalijte směs zpět do mísy a nechte asi 30 minut za občasného míchání stát, dokud se neochladí na pokojovou teplotu. Chcete-li ji zchladit rychleji, naplňte dřez do poloviny studenou vodou a ledem a na 15-20 minut a mísu do ní vložte. Nikdy nedávejte horkou směs do chladničky. Ochlazenou směs přendejte do plastové nádoby, zakryjte víčkem a v ideálním případě dejte na noc do chladničky, nejméně ale na 6 hodin, dokud se úplně nevychladí.
4
Vychlazenou směs vložte v zavřené nádobě na 50 minut do mrazničky, pak ji vyndejte a elektrickým šlehačem důkladně našlehejte, aby se odstranily ledové krystalky. Znovu nádobu uzavřete a umístěte do mrazničky. Během následujících 2-3 hodin ji vyjměte z mrazničky každých 30 minut a vždy znovu prošlehejte. Výsledkem by měla být nádherně hladká krémová hmota. Nakonec zmrzlinu nechte ještě pár hodin v mrazničce, dokud úplně nezmrzne a nezíská správnou strukturu.