g
vepřové kůže
vařená - získaná při stahování sádla
0,50
l
vývar
nemastný
10
g
pepř mletý
3
g
nové koření
mleté
30
g
česnek
50
g
cibule
syrová
80
g
sůl
majoránka
Postup přípravy receptu
1
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, maso z hlavy zbavíme ušních chrupavek, vše nakrájíme na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra na kostičky menší. Maso z nožiček, kůži a syrová játra pomeleme, vložíme do velké mísy, zalijeme odmaštěným vývarem, ve kterém jsme rozmíchali koření s trochou soli a dobře promícháme.
2
Směs plníme do pečlivě vypraného žaludku a papírových obalů, dobře zavážeme, vložíme do vařící polévky nebo vody, přivedeme k varu a propíchneme čistou špejlí (tím je zbavíme vzduchu). Teplotu snížíme na 90 °C a vaříme 2-2 1/2 hodiny.
3
Uvařenou tlačenku vložíme do studené vody, opláchneme, položíme na vál, téměř vychladlé obrátíme, zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Franta
|28. 11. 2016 02:39
já cibuli nedávám jelikoš se tlačenka brzo kazí ,ale bez jater to není ono. A cibuli si dám na tlačenku
až na talíři a zakapu octem atoje ta pravá mňamka.
Franta
|28. 11. 2016 02:31
já cibuli nedávám jelikoš se tlačenka brzo kazí ,ale bez jater to není ono ty tam musí být.
sisi
|19. 11. 2016 09:29
Jak může někdo tu tlačenku propíchnout, to je kryvina, vše vám vyteče!!! to nikdo nedělejte
ivan
|3. 11. 2016 23:12
řeznice možná jsi ale na pikaču,do slezké ano ale ne do obyč,,vrat se do školy at ti vrati školne tě nic nenaučily
ivan
|3. 11. 2016 23:10
pro přiště uvařte kůžičky ,v dnešní době se daji sehnat u každého řeznika,, :-)
xakru
|10. 12. 2015 12:04
Cítit to je. V tomto tatínkovi nevěřte. Pokud uděláte dobrý vývar, tak ztuhne bez problému.
xakru
|10. 12. 2015 12:01
Tlačenka z mrazáku bude hnusná vždy. Ať s játry nebo bez nich. :-)
Jarda
|11. 7. 2015 10:51
Nepište že játra se nikdy nedávají.Jsou tací co si játra do tlačenky přidají a tací co ne.Já játra v tlačence nepreferuji ale soused si neumí tlačenku bez jater představit.Holt každý máme jiné chute.
Věra
|17. 6. 2015 22:17
Su řeznice a játra se dávají
moravak
|10. 3. 2015 18:44
Játra se tam nikdy nedávají a klidně se zeptejte jakéhokoliv řezníka
kodkar
|9. 11. 2012 12:14
Cibule do vody v které se maso vaří, a játra ani po půl roce z mrazáku nejsou hořké.Tlačenka stále dobrá.
kika
|3. 10. 2011 11:12
inac je to celkom fajn,len preco potom varit
Pavel
|6. 8. 2011 23:44
Játra jsou v tlačence dobrá, ale v tlačence na rychlou konzumaci, po krátké době zhořknou, cibule zase sládne, proto je tam nedávám. Směs povařím v hrnci a hned ještě horké sáčkuju do umělých střev, chce to azbestové prsty, ale tlačenka vydrží.
Simča S.
|4. 4. 2011 14:03
No však to vidíš na fotce, ne? Cibulka posypaná a ocet vpravo v tom "džbánečku". Kurnik, jen to píšu a slintám, jak Pavlovův pokusný pes...... :-P :-P :-P
Vepřového srdce a jazyka má být dohromady 500 g, vývaru 1/2 l.
TOMÁŠ Grim
|8. 2. 2008 12:08
Řešení tuhosti mám vyzkoušený.Povařte asi 6 pacek v tlakáči tak aspoň 2 hodiny a použijte do tlačenky jen tento vývar!!!Bude krásně tuhá.
Lenka Beržonová
|29. 12. 2007 20:16
Mě se to taky stalo.Zkusila sem ji ještě jednou vařit,bez obalu v hrnci,aby se trochu vypařila voda a krásně pak ztuhla.Jinak mi tatík poradil,že si mám pro příště pro jistotu koupit želatinu na tlačenky.Prý to není cítit,ale moc tomu nevěřím.
Květa Štěpánková
|29. 12. 2007 12:07
Pokud můžu posoudit, tak jste měla málo kůží nebo nožiček a pak tlačenka nemůže být tuhá. Jiná možnost mě nenapadá. Zdravím
marie krejčová
|29. 12. 2007 09:31
Může mi někdo poradit dělala jsem tlačenku, chutově výborná ale byla měká kde jsem udělala chybu. Děkuji za odpověd
Jerry Seidl
|5. 2. 2007 15:47
super, mám to odzkoušené, hlavně v tom vepřovém žaludku,to dobře leží v žaludku. Napúrostá specialita ,když se ta směs dobře ochutí,tak je to exelentní.