Připravte si domácí těstoviny, které se těm kupovaným nemůžou rovnat. Poslouží vám jako základ mnoha vynikajících pokrmů od české klasiky až po italské speciality.
Těsto na těstoviny můžete vyrábět ručně nebo za pomocí tyčového mixéru. Při ruční výrobě: Semolinovou mouku, hladkou mouku, vejce, vodu, olej a sůl smíchejte. Míchejte, dokud těsto nebude dostatečně tuhé, ručně zhruba 10 minut. Pokud používáte tyčový mixér, hněťte na střední rychlost pomocí háku na těsto.
Pokud je těsto lepivé, posypeme jej semolinovou moukou, dokud se nespojí. Pokud je těsto příliš suché, můžete jej pokapat vodou, dokud nedosáhnete správné konzistence. Hněťte, dokud nebude těsto dostatečně elastické. Nakrojíme-li těsto nožem, neměly by se tvořit vzduchové bubliny, pokud ano, tak těsto ještě chvíli hněťte. Těsto je hotové ve chvíli, kdy se z něj může vytvořit hladký elastický míč, bez vzduchových bublin. Zabalte těsto do potravinové folie nebo do zakryté misky a nechte alespoň 30 minut odpočívat.
3
Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a můžete jej rozdělit na čtyři díly. Z každého dílu vytvořte placku, kterou pak zpracujte ve strojku na těstoviny. Na strojku si nastavte nejdříve nejširší vzdálenost válečků (0) a projeďte těsto několikrát za sebou. Pak přecházejte na další stupně a těsto jím projeďte. Čím vyšší číslo, tím menší rozestup válečků ve strojku a tím tenčí těsto na těstoviny. Těsto by mělo být skoro průsvitné. Těsto musí být tenké, při vaření trochu nabude.
4
Můžete těstoviny začít vařit. Přiveďte k varu velký hrnec silně osolené vody. Přidejte těstoviny a vařte přibližně 3 - 5 minut.