Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a kyselinou citronovou. Hrnec překryjeme utěrkou, zaklopíme a necháme takto jostu odpočívat cca 24 hodin.
2
Pak jostu přes jemný cedník prolisujeme do jiného hrnce, nebo ji můžeme nechat přes plátno překapat a "vyždímat".
3
Následně přisypeme do čisté šťávy cukr a pomalu zahříváme a mícháme na teplotu 80 - 90 stupňů, až se nám cukr zcela rozpustí.
4
Pak horkou šťávou naplníme čisté suché sklenice, které pevně uzavřeme, uložíme na temné suché místo a odebíráme dle potřeby.
5
Šťávu ředíme studenou vodou nebo sodovkou dle chuti nebo jí můžeme přidávat do čistého alkoholu (vodka, pálenka) a dělat si tak domácí likér, lze s ní sladit čaj a používat se dá i jako přeliv na zmrzlinu...
6
Sterilovat není nutné, ale kdo chce, tak může tak, jak je zvyklí u jiných šťáv a sirupů.