Čerstvé, voňavé a dozlatova upečené rohlíky ze špaldové mouky sypané mákem si můžete vychutnat s tím, co máte rádi, třeba s máslem a domácím džemem, tvarohovou pomazánkou nebo šunkou a sýrem.
Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Ve vlažném mléce (nebo vodě) rozmíchejte droždí, v kastrůlku rozpusťte máslo a obojí přilijte k mouce. Hněťte vařečkou nebo pomocí kuchyňského robotu s hákem nejméně 10 minut, až vznikne pevné, hladké a nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 45 minut.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj obdélník silný asi 0,5 cm. Vykrajujte úzké trojúhelníky (o váze asi 60 g), potírejte je rozpuštěným máslem, rolujte rohlíky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíky přikryjte utěrkou a nechte ještě asi půl hodiny kynout.
3
Poznámka:
Těsto na rohlíky můžete zadělat už večer. Nechte ho 45 minut kynout, zlehka prohněťte, udělejte bochníček, dejte do mísy, zakryjte fólií a uložte přes noc do ledničky. Ráno ho nechte vydechnout na pracovní ploše a pokračujte podle kroku 2.