šálek
voda
vlažná, přidá-li se brambora jen 2 a 1/2
4
g
droždí
rozpustit ve vodě
1
lžíce
sůl
3
lžíce
drcený kmín
1
ks
brambory
máme-li přidáme vařenou, na jemno nastrouhanou
1
ks
bílek
s vodou na potření
Postup přípravy receptu
1
Do mouky zamíchám kmín a sůl. Do vlažné vody s kvasnicemi (nemusí se nechat vykynout) přidám na jemno nastrouhanou bramboru a vše smíchám dohromady s moukou a vypracuji v těsto. Těsto nesmí být moc tuhé. Dám do mísy, přikryji utěrkou a nechám asi 2 hodiny vykynout. Poté těsto srazím a vytvořím dlouhou asi 40 cm šišku, kterou dám na slabě vymaštěný a silně moukou vysypaný plech. Potřu bílkem rozmíchaným s troškou vody. Uprostřed prstem udělám pupík a chléb ostrým nožem zešikma několikrát naříznu. Na plechu nechám asi další hodinu kynout, až chléb zdvojnásobí. Předehřeji troubu na 420 F. Chléb těsně před pečením ještě jednou potřu bílkem s vodou. Peču 10 min. na 420 F, dopékám dalších 40-45 min. na 375 F. Chléb s bramborou je vláčnější, chutnější a vydrží delší dobu čerstvý. Ale i bez brambory je velice dobrý.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Karl
|21. 6. 2014 00:05
Pokud je drždí cítit v tevém chlebu, používáš příliš moc droždí. Zkus polovinu (skutečně, polovinu) co používáš teď. Nech těsto vykynout aspoň 2 hodiny, pokud jsi dala do kvasu dost cukru, ty bakterie se dostatečně rozmnoží samy od sebe.
Odpověď Věře: syrové droždí možná je třeba 40gr, ale silně bych o tom pochyboval. Suché droždí stačí asi 7 gr = 1 čajová lžička nebo trochu méně. Žádný recept není 100% ve všech lokalitách. Je to třeba párkrát vyzkoušet (a dělat si poznámky) až se ti to povede tak jak ty chceš.
Dobrou chuť
Marus skrnova
|17. 6. 2006 03:29
Zijeme v Michiganu a pouzivame suche drozdi STAR je opravdu jako Ceske toto drozdi kupujeme v Costco nebo Sam klub dekujeme za recept na chleb je opravdu dobry davam 1 doporucuji.
Iva
|26. 3. 2006 22:41
Martino, ziju na Floride a parkrat jsem zkusila susene americke drozdi a nemuzu si pomoct, smrdi mi. Nechavam si tedy z Cech posilat susene nebo ho kupuji v mistnich polskych potravinach (maji cerstve nebo Dr. Oetker). Renato, 420 F je cca 215 C a 375 F je cca 190 C.
martina horvath
|21. 2. 2006 23:59
kolik mam pouzit drozdi mam jenom suche drozdi ziji v Arizone a jeste jsem syrove drozdi nesehnala. diky martina
Věra Jurkovičová
|13. 9. 2005 13:29
Nedošlo k chybě v množství droždí ? Řekla bych, že tam má být 40g.
Renata
|3. 9. 2005 22:42
To je fajn, ze teplota je dana vo Farenheitoch, co takto stary dobry eyropsky CELZIUS???
Kuchařka on-line
|2. 9. 2005 13:00
Režná mouka je mouka žitná, starší název pro žito je rež.
Lidka Kábrtová
|2. 9. 2005 12:39
Co je to režná mouka?
Jana Han
|1. 9. 2005 20:59
Tak na tento predpis jsem cekala. Hned vyzkousim. Dekuji autorovi a zverejneni.