Laďko, myslela som to zo žartu a vidím, že som sa nesklamala - pochopili ste a neurazili ste sa. Ja práve pozerám basket Česko - USA, vedieme práve 13 - 8. Gratulujem ku krásnemu začiatku - zlatu Kateřiny Emmons, a držím palce.
Zorko,ano :-))))Moje poznámka byla spíš reakcí na určitou jedovatost pí Michaely a pokud vy máte nepříjemnou zkušenost, tak se nedivím Vaší opatrnosti. Ono to není nic příjemného, když to dostane vlastní prcek. Normální hygiena ano, přehnaná sterilita - ne.A co dá malému děcku,je namě. Tady ty recepty přewce nejsou určeny podle věkových kategorií.Takže si vybírejme i podle toho,komu tu dobrotu uvaříme.Hezký víkend, musím zas na telku,kvůli olympiádě snad ani neuvařím :--))))), ale zas zhubnem, ne Jani???Laďka
Laďko, a so mnou nesúhlasíte?
Já souhlasím s Janou,Lenkou,Oldou i Terezkou (pěkně podle abecedy:-)))Taky si myslím, že snaha po sterilizované čistotě atd škodí. Tělo se pak neumí bránit obyčejným virům amikrobům.Neříkám - žít ve špíně, ale všechno má své meze, najednou se můžem napít vody z kohoutků - jak píše Jana- normálně ji piju z řeky v horách (je čistá!!!)Ovšem je pravda,že si to sami zašpiníme. a vajíčka - jak jste napdali, jasně nekoupím vyloženě zašpiněná vejce,jenže to vám nikdo na vsi ani nenabídne a v obchodě prostě nekupujte rozbitá vejce.A tatarák miluju, nemoc šílených krav se vytratila..nepozorujete? A Martino - ten puding zkuste - je to no ....uvidíte :-))))) Pro paní Mochaelu - syrová vejce bych také malému děcku nedala,taky není důvod.Ta jídla,kam se dávají a jedí syrová jsou už pro větší děti a dospělé a co se týče tady toho receptu - pokud vím, odkud vejce jsou - klidně.A ta poznámka byla dost zbytečně jedovatá,ne? Stačí vyjádřit nesouhlas a proč. Zbytek je spíš trapný.
Tak,vidíte,že se i schodneme,co?Když máme nějaké svinstvo dostat holky,tak ho dostaneme a vajíčka v tom budou nevinně.Nemohli bychom jíst nic.Saláty,majonézy,dresinky,jogurty,sádlo,pepř,no,nic.Můj děda měl klobásy v sádle všechno dělali na sádle a nikdy neměl cholesterol.Když měl ruce od sádla,přetřel si s něma vlasy a dožil se vlasatý a více méně vitální 88 let.Jedla se prasata,chleba se mazal sádlem,hlavní pokrm vajíčka,protože slípky byly na každém dvoře.A hlavně máslo utlučené doma.My s prominutím žereme samou chemii,pasterované mléko,ramu,sádlo,co se sáldlem nemá nic společného a jsme samá alergie.No,doba je doba.Co se dá dělat.
Zorka, tá posledná veta je 100-%ná pravda. Preto je dnes toľko alergií, ale to už je iné kapitola.
Lenko, a ja som práve čítala a nedávno hovorila hygienička, že vajcia nikdy neumývať, lebo práve pri tom umytí sa môže dostať salmonela do vajec, ak je na škrupine. Ak je už vo vnútri, umytie povrchu ju neodstráni. Po práci s vajcami v škrupine si umyjem ruky, aby som nič nechytila, ak by náhodou... Náš syn mal salmonelózu ani nie dvojročný a dostal ju z čerstvého Pribiňáka. Hygienička mi povedala, že ani pri doržiavaní všetkých normálnych, nie prehnaných, pravidiel tomu jednoducho nie je možné zabrániť. Mimochodom, trochu zdravej špiny nezaškodí, prehnaná čistota a citlivosť vedie len k alergiám.
Presne tak, ako vravíte. U nás bola pred pár rokmi salmonela a ľudia ju dostali z čierneho korenia. Teraz nebudem používať čierne korenie ? Manžel kolegyne dostal salmonelózu zo zeleninového šalátu, ktorý nebol so žiadnym dresingom, ale s obyčajnou octovou zálievkou. Okrem toho existuje mnoho životu nebezpečných baktérií, a tých sa ľudia neboja, zo salmonely sa niekde skutočne robí strašiak. Ochutnávam každé surové linecké cesto, vylizujem misy od surového piškótového cesta a do niektorých krémov dávam surový žĺtok. A robila to aj mamička, aj babička, aj manžel a detičky a ostatní okolo . A ešte nikdy som žiadnu salmonelu nedostala. Len manžel ju raz dostal, ale nie doma, ale v závodke a tiež zo zeleninového šalátu bez dresingu :)))
Oldo,Lenko,konečně vidím nějaký normální názor-viz i ten můj.Já mám alergii na bílky,když vešla ve známost panika oklolo salmonelózy,našla jsem vše,co jsem mohla o ní vědět.Je to pravda,salmonelóza je na skořápkách-ne ve žloutcích!!!Bylo mi to dokonce řečeno i krajským hygienikem,že lidé dělají z komára velblouda.
Já salmonelu ignoruji (tatarák, bujon), ale dovolím si okopírovat:::::Klasické salmonely obligátně pronikají pouze do kachních vajec. Do slepičích se dostanou jen během jejich omývání, kdy s vodou mohou po narušení mastného ...www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm - 17k Nic se nemá přehánět, ani hygiena...
Chtěla bych k tomu taky něco dodat.. Salmonelly se bát opravdu nemusíte, pokud si přečtete nějakou odbornou literaturu, zjistíte i Vy, že Salmonella je napovrchu vajec. Tudíž, když ho řádně umyjete, nemusíte se S.bát.. vážně ne!! A žloutky.. Mno nevim jak moc je to nezdravé, možná pro dospělého, ale já mám 1,5ročního syna a malým dětem se naopak nemají dávat bílky.. takže si nemyslím, že v rozumném množství žloutky opravdu neškodí!!!
Tohle nám mamka dělala,když jsme byli malí a dodnes jsme tady,žloutky-nežloutky.Bylo to moc dobré,akorát nedávala kakao,ale proč ne.Dnes bychom nemohli jíst nic,kdybysme se dívali co je pořád závadné a co ne.Teď zrovna se přišlo na to,že voda z kohoutku je nejmíň závadná a lidé kupují houfně balenou.Kubíky,Jupíky a všechny pitíčka pro děti jsou závadné.Kdysi lidé nekoukali pořád na cholesterol,používalo se hlavně sádlo,bůčky byly tlusté a jsme tady a ti dříve narození byli zdravější,než dnes naše děti.Je to samá alergie.Tak už konečně pochopte lidi,že syrový žloutek nemůže za všechno.Já dávám za 1
na ti zloutky se vikaslete je to spis pro starsi decka ale stim pudingem to skusim vypada to dobre
žloutky syrové,to i ma sedmileta dcera ví, že jsou nezdravé.A vy to davate do pokrmu pro deti asi deti nemate
A propos syrové žloutky: když se dá udělat majonéza s vařenými žloutky, proč by nešel Pribiňáček. A je salmonela vyřízená, milý Petře.....
ňam
Tento recept sa da zmenit na :1 kysla smotana, 1-2 PL praskoveho cukru, 1 KL kakaa, zamiesat.Chuti ako pribinacek. Dobru chut deticky
Jasně salmonela.Už se delší dobu neřešila.A já pořád co mi tu chybí.
TY SYROVE VAJCA FUJ
no toje ale pěknej hnus bléééééééééééééééééééééééé
llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
Ty syrové žloutky to asi ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Já bych se bála těch syrových žloutků. Pribiňáka dělám tak, že uvařím puding ze 3 dcl mléka, po vychladnutí zašlehám do jednoho tučného tvarohu a podle chuti dosladím, prípadně dochutím marmeládou nebo kakaem.