Nudle pochází původem z Číny a dnes se konzumují na mnoho způsobů. U nás je známe jako klasickou zavářku do polévky připravovanou z mouky a vajec. Nejlepší jsou samozřejmě domácí, které si snadno připravíte během chvilky.
RADA: Jak skladovat vajíčka?
Mohu se zeptat jaký máte přesně ten strojek na nudle?? uvažuji o něm
Mohu se zeptat jaký máte přesně ten strojek na nudle?? uvažuji o něm
Nudličky jak od maminky <3 Díky za receptík O:-)
Nazdar všichni milovníci nudlí - jdu přispět svými poznatky. Koupila jsem si strojek na nudle klasický s kličkou, buď si těsto zpracuji na vále, nebo v pekárně - nejlépe se mi osvědčilo z hladké mouky (zkoušela jsem polohrubou i hrubou,ta je moc tuhá). Strojek má na boku kolečko s čísly a každé číslo je tloušťka těsta - z těsta si odkrojím kousek a stroječek ho dle čísel i VYVÁLÍ, což je nejhorší práce- vyválí tak že přes něj vidíte !! a z druhé strany je stroječek na vlasové nudle no práce paráda.....krájecí díly jde dokupovat, takže máte tř. na špagety, capelliny, vermicelli,...raviolli - no co chcete.Dělat už nudle je pohádka a trvá to chvíli a nudle jedna jako druhá. Snad to někomu pomohlo a vyzkouší.Nejsou ani drahé. P.S. v receptu u strojku je že na dobré nudle se používá tvrdá pšeničná krupice a nebo mouka SEMOLINA, což mohu potvrdit, nudle nikdy nebyly tak dobré, jako s ní a nelepí se. Všem doporučuji.
Skvele. S valenim pomahal muzicek :-D
Jsou výborné a nezůstane po nich ani trochu zakalená polévka.,
Nekomentujte,když tomu nerozumíte,vážený....
Jen blázen si myslí, že špetka soli táhne vodu, notabene v uzavřené krabičce, sklenici bo jiný pixle 8-)
Nudlicky jako od moji babicky <3 . Babiciny nudle se daji dokonce i koupit v ruznych velikostech, nejsou spatne, ale tady ty jsou lepsi <3 .
Jen blazen si prida do testa sul. Hotove nudle potom tahnou vodu a vlhnou ! 8-)
Přítel ocenil hlavně mojí snahu a mně hlavně chutnaly víc než vlasové nudle, které do druhého dne v polévce nestojí za nic a spíš jí zkazí a zakalý.
Dělám je stejně a vždycky do foroty. Je to výhoda šáhnout do sklenice a jenom je nasypat do vývaru.
Mohu se Vás prosím zeptat, jaký strojek jste dostala? Ráda bych si také nějaký pořídila a když tam jsou i recepty, to by se mi moc líbilo...... jste s ním spokojená? Jdou s ním vytvořit i ravioli? děkuji
Výborné, domácí nudle ocení snad každý. Když se mi nechce válet, tak těsto nastrouhám a když se placky nechají zaschnout aby se neslepily, ale zůstaly poddajné, tak i to válení a krájení není tak namáhavé.
Také dělám z polohrubé mouky. Dostala jsem od ježíška strojek na těstoviny, kde byl tento recept na klasické nudlové těsto: 300 g polohrubé mouky, 3 vejce, 3 lžíce studené vody a špetka soli. Už jsem 2x zkoušela, s těstem se hezky pracuje a připadá mi, že nudličky se v polévce tak nerozváří jako z hrubé mouky (jsou "na zkus"). Akorát to množství je trochu megalomanské - už mám nudle tak na půl roku předem :D.
Zdravím. Vážně se přikláním k jiné mouce. Z té hrubé je to dost pracné, příště dám polohrubou.
doporučuju dělat těsto z hladké mouky. :-) Sama to tak dělám a je to těsto s kterým se dobře pracuje a nelepí se.Zrovna dnes jsem dělala 8-) AAkorát to vyválet je fakt trochu náročnější :-(
No pokud se chcete vyhnout valeni, da se testo nastrouhat :) nudlicky jsou sice kratke, ale chut to nezmeni .)
dneska sem to delal a v poho.jen ty fo neumis nemas silu
Dobrý den,se strojkem na nudle velkou zkušenost nemám ,ale kamarádka ho má a nemuže si ho vynachválit.5íkala jsem ji ,že budu dělat nudle ze dvou vajec a ona se smála,že to nemá cenu se stím patlat.Ptale jsem se proč?A řekla mě že to děla z 10kusu a má hned 3litrovou sklenici.Stačí ji nato pouze dopoledne.JSOU NAKRÁJENÉ VŠECHNY STEJNĚ. Kdyby ,ale nebyl tak drahý. MOHU JEN DOPORUČIT.
Skusil sem to z hrubou moukou a vznikl stoho kamen. Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page. Pak sem misto hrube dal polohrubou a nudle byli super. Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page. Jinak recept je lehky, mozna sem neco udelal spatne Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page. Davam palec nahoru Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.
ja dělam nudle z hladke mouky vejce a sůl nedavam a jsou dobre akorat to valení je dřina =-O <:-)
Požívám starý dobrý nudlový mlýnek, který těsto nakrájí, ale válet musím taky. Ovšem výsledek stojí za to. Mouku přisypávám jak je třeba.
Já mám nudle jak od babičky :-) , velikost vajíčka rozhoduje o vláčnosti těsta a tak je lepší dát míň mouky, když máš malé vajíčko a pak přidávat ;-) . Jinak válení je fakt dřina a člověk si zasportuje i u vaření :-D .
těsto se nedalo vůbec rozválet bylo jako kámen......doporučuji pouze 100g mouky a pak přidávat další :-(
Hned jsem je zkusila ! Jsou božíí sice jsme přidali mnoho vody ale jsou luxus <3
My máme doma starý mlýnek na nudle, ještě po babičce. Funguje skvěle, bohužel válení se nevyhnete. Dávají se tam vyválené proužky těsta, které mlýnek krájí na stejné a tenké nudličky.
děla jsem nudle dle podobného receptu a válení je fakt dřina, vzhledem k výsledku ale přemýšlím o zjednodušení, máte někdo zkušenosti s těmi mlýnky na nudle? Zvladnou vůbec takhle tuhé těsto? Díky
přidejte místo hrubé polohrubou mouku
Tak jsem je dneska zkusila a super, 80 g hrubé mouka na 1 vejce. A skvělí nápad dát to vymíchat do pekárny, nádherné těstíčko a dobře se rozvalovalo. <3 Před měsícem jsem je dělala taky a vymíchala jsem je ručně a výsledek dobrý , ale těsto nebylo jako dneska. dík za rady <:-)
Leni, ty tvoje - ehm tedy babičiny, nudle, jsou senzační!! Nejdříve jsem se bála, že dvě vejce je až moc, ale postupným přimíchávání mouky, je to přesně akorád ;-) Díky :-*
Vyborny recept!!!! :-) :-)
Souhlasím. Maminka byla vynikající kuchařka a od ní jsem se učil vařit. Pamatuji i dobu bez lednic, kdy nadúroda domácích vajec, kdy slepice nesly se "konzervovala" tím, že se dělali domácí nudle do zásoby a vajíčkama se nešetřilo. Ty jsou právě základ dobré chutě. Sůl by pro okamžitou spotřebu nevadila, ale já když se pustím do nudlí, tak jich vyrobím velké množství, uschovám a část rozdám v práci a pak mě hladí pochvaly (ješitný mužský). Jednou jsem přidal do nudlí trochu soli a všecny zásoby mi zplesnivěly. Sůl váže vodu, takže na úschovu bez SOLI!
ano ano, přesně takhle jsem to dělala , na vaši radu bez vody,bez soli, a byly výýýýýýýborné !!!! Dneska jdu na to znova ;-)
sul da jenom vul :-S
a ještě jsem do těsta na začátku přidal lžičku rostl.oleje.Těsto bylo měkké a snadno se válelo.
Povedly se. 80g hr.mouky,1domácí vejce(bylo velké),vidličkou spracoval,potom při hnětení a následném válení dost podsypával, aby se nelepilo,nakrájel nožem a šup do 3litrů vývaru z kachních krků.Děckám chutnalo moc.
Dělala jsem nudle už mockrát,ale teda nevím co je na tom jednoduché.Vždycky to těsto mám starašně tuhé a rozválet to do placičky,nemusím do posilovny :-) a aby byly ty placky tak krásné jak tady to bych asi nezvládla...máte někdo nějaký fígl nebo něco,protože s takovou ty nudle radši vždycky koupím i když domácí miluju ;-)
Malá drobnost- dělám recept od babičky podobně , jak je psáno, hrubá mouka a vejce (místo vody dáváme druhé vejce , tedy 16 dkg mouky + 2 vejce), geniální ve své jednoduchosti. Ale NEDÁVÁME SŮL. Babička vždycky říkala, že sůl ne, protože pak těsto dobře neschne. A bez soli jsou nudle v pohodě, vaříme je pak stejně v osolené vodě ..
SUPER RYCHLÉ, něco jako kapání ale tužší , nevěděla jsem, že jsou nudle tak jednoduché
super rychlovka :) :-*
Domácí jsou domácí a nudle taky dělám,kupované nám nechutnají ani když je uvařím mimo polívku.Když se mi nechce válet tak těsto nastrouhám na struhadle s velkými oky a to je hned.Když chci mít nudle do foroty, těsto nesolím, aby mi nezavlhly.
Dobry den,hrubou mouku by meli mit v polskem obchode.Vesmes tam maji vse co potrebujete i cerstve kvasnice..Zdravim vas.
Ano tento recept je starý asi 200 let mě to naučila moje babička a jí to naučila její maminka , je to recept chudých , stejně tak noky a dneska se z toho dělá byznys... Klidně použij polohrubou mouku , nebude to sice úplně ono ,ale hlad se s tím zažene...
Zdravím :-) Můžu použít polohrubou moku místo hrubé??? Žiju v Anglii a tady ji nedostanu koupit :(
Já dělám jenom domácí nudle a celé rodině chutnají. :-P :-P :-|
blbost z hladké....
Přesně takhle je taky děláme, je to fuška, ale jsou dobrý ;-)
Dělal jsem je poprvé, dle návodu a vše v pohodě, krásně se sypali. Je fakt, že těsto jsem si udělal řádně tuhé a pořádně rozválcoval na placičku, až ze mě lilo :)) :-\ ;-)
:'( :-))
Dobry den, zajimal by me Vas recept na nudle. Protoze ziju v zemi, kde nemaji 3 druhy mouky jako v Cechach, nevim , kdyz je v receptu jina nez hladka mouka, zda to ma smysl vubec delat. Rada bych nudle vyzkousela, maminka je delala casto, kdyz jsem byla mala, ted uz ne a ja je milova....dekuju preji krasny den ;-)
Do nedělní polévky jsou výborné, děláme je často. Rada pro Yvettu - nechte placky víc proschnout, asi jste neměla dost tuhé těsto a pak se krájením slepily. Mě je musí vyvalovat manžel a dělá to poctivě skorem doprůhledna.
Potřebuji poradit. Udělala jsem těsto dle vašeho receptu, nechala proschnout 30 minut. Nakrájela na pláty cca 2 cm široké. Při krájení nudlí se mi vše slepí dohromady, takže strávím půl dne rozlepováním jednotlivých nudlí. Strojek nemám. Co dělám špatně? Díky za odpověď. O:-)
Potřebuji poradit. Udělala jsem těsto dle vašeho receptu, nechala proschnout 30 minut. Nakrájela na pláty cca 2 cm široké. Při krájení nudlí se mi vše slepí dohromady, takže strávím půl dne rozlepováním jednotlivých nudlí. Strojek nemám. Co dělám špatně? Díky za odpověď. O:-)
Nudle výborný,udělaný i na další polívku a hlavně chutnaly a nebyla z nich kejda druhý den!
Myslím si,že domácí nudle jsou vždycky výborné ať už z hladké,hrubé nebo polohrubé mouky.Já je dělám z hrubé,znám je tak odjakživa a věřím,že i jiné by byly výborné,než ty slizké vlasové z krámu.
Nudle zásadně z hladké mouky,vajíčka,olej!Recept mám po babičce a mamince. Již jsem také babička a moje vnoučata nedají na nudle od babičky dopustit.Hodně zdaru kuchařinky.
Taky dělám z hladké mouky a lépe se rozvaluje, když hotové těsto na chvíli přikryjete nahřátým hrncem. To kvůli té páteři - taky mám operovanou :-[ .
nudle zasadně s z hrubééééééééé mouky...
Milý pane Jiří, konečně jsem narazila na Váš úvodní komentář! Asi Vám budu připadat jako exot. Ještě mi nebylo ani 40 let (a pár roků si ještě počkám), ale domácí zavářky do polévky dělám zásadně. Takřka převidelně. A peří deru taky. :-D Dostala jsem totiž pytel nesedraného a, dle mého, by byl hřích to vyhodit! Peří se hodí vždy, no ne? A obzvlášť, když jsou děti. Takže peří a nudlím zdrar! :-)
Já jsem někde vyštrachala recept jiný, který nám chutná nejvíce. Nudle se dělají z hladké mouky (řiměřeně), přidává se vajíčko, 1 polévková lžíce vody a 1 polévková lžíce oleje (já dávám olivový, ale nemusí být). Mouky prostě tolik, aby to těsto šlo dobře rozváleta pak i krájet! Kupované nudle se u nás neuchytily, takže do každé polévky prostě dělám domácí zavářku, ale nudle má rodina nejradši.
Jirko, to si fakt dobrý, když máš čas dělat i nudle do polévky. Já je dělám pouze na svátky a to z polohrubé mouky. Dívala jsem se do receptů Rettigové a také jsou z 500g polohrubé mouky, 3 vejce a 3 lžíce vody. Nepřidává se sůl, protože pak těsto neuschne :-) :-\
Tak jsem ještě koukla do "Sandtnerky", což je pro mne takové vedemecum kuchaře a tam je také hladká.... Jinak s tebou souhlasím - tuhé těsto a náročná ruční práce... A je mi tě líto, s plotýnkama mám své (nedobré :-( ) zkušenosti. Ale teď, co mám páteř pevnou (sešroubovanou :-) ) už mne naštěstí nezlobí....
...tak z hladké jsem ještě nezkoušel a ani mě to nenapadlo :-\ . Těsto musí být HODNĚ tuhé a pak to chce namastit svaly a válet a válet... takřka do průhledna a poté velmi ostrým nožem ... .Teď si chvíli nezaválím, vyběhly mě plotýnky :'( :-X ...
Vlasové domácí nudle také dělám a pokaždé z hrubé mouky. S krájením to chce cvik jako s cibulí ;-)
Jirko, vyzkoušela jsem tvůj recept na domácí nudle (dcera chtěla "vidět, jak se to dělá"..), ale nebylo to "to ono", na co si vzpomínám od své babičky. Budu ještě chvíli hledat, co bylo jinak, ale tuším že zádrhel je v mouce - babi podle mne dávala hladkou. Její plachty po vyválení byly jako hedvábné.... Jinak chuťově v polévce byly nudle OK, jen prostě mi to spíše přišlo jako těsto na kapání, i když ve tvaru nudliček. Ale možná, že to b\ylo i tím, že se dceři nedařily "ty pravé vlasové", tak jsou trochu silnější....
Děda taky moc dobré vaří polévky :-) :-[ :-* 8-) :-)) <3 <:-) :-D :-D
;-) ;-) Tuhle stranku mam rada protože ráda vařím <3 <3 :-* zvláš´t nudle do polévky.Mate taky tak radi polévky?Já strašně ráda ;-) hlavně od babičky, ale já vařím podle této stránky a všem vždy moc chutná. <:-) Takže pryma :-)
tak snad raději ke slepicím.... :-)
Když jsem včera viděla tu cenu za domácí nudle,tak se mi udělalo zle.Kupovala jsem Babiččiny nudle a ty teď stojí 40 kč a ty druhé domácí 60 kč.Tak jsem se rozhodla že opět začnu dělat domácí.Takové ty Tesco nudle a z Albertu to je hnus.To nejsou nudle ale drtinky.To bych do úpolévky tedy nedala.Tak jsem si přišla najít receptík.Ne že bych nevěděla jak se dělají/už jsem se jich kdysi/nadělala dost.Tak jen pro osvěžení paměti.Ometu starý dobrý mlýnek po babičce a jdu na bezva domácí nudle.
přesně
To je snad jedno v které kategorii to je,né? Důležitější je umět to najít!
JSI LENIVÁ HUSO
Přesně tak jak píše Jarka(lžíce vody)-těsto je pružnější:-).Špetka soli neublíží,stejně se nudle v krabičce dlouho neohřejí:-)
Já lžíci vody na 1 vejce dávám, těsto je pružnější a lépe se vyvaluje. Vodu nedávám, když dělám strouhání, tam je potřeba mít těsto hodně tuhé.
taky nesolime delame je parkrat do roka ve velkem mnozstvi :) a pak susime ... jo a nekrajme mame na to takove udelatko ze se tam da jen kousek vyvaleneho testa a mate krasne nudlicky. A babicka vodu nepridava aspon si nemuzu vzpomenout ze bychom ji nekdy davaly
Já tedy těsto nesolím, pokud si chci nudle uložit (slané příjmají vlhkost ze vzduchu). Pokud je spotřebuji hned, tak se může těsto osolit. Když není osolené těsto, osolím pak trochu více vodu na vaření.... a jinak není nad domácí nudle....
Já už takhle dělám jen lasagne, chutnají nám víc, nehledě na cenu těch kupovaných ;-)
Stejně takto jsem dělala i fleky a široké nudle,teď už si je také raději koupím,ale není to ono.Válení placek je fuška,ale pro domácí nudle se zapojí i manžel.
...presne takto som kedysi každú nedeľu vyrábala "nudle " do polievky, dokonca som si ich sama pripravila aj na vlastnú svadbu. Ale dnes sa mi ich už nechce robiť, spohodlnela som atak si ich kupujem. Mne sa to nechce hlavne vaľkať, narezať nie je problém a viem ich krájať veľmi tenké, len to vaľkanie.
Množství mouky lze na dekagramy těžko odhadnout,jelikož záleží na velikosti vajíčka.Foto přikládám jako inspiraci pro dlouhé zimní večery.Peří už se asi nedere :-) a takový ,,základní,, recept tu chybí.Jiří