Olivový olej do majonézy nepatří:
Zřejmě olivový olej do majonezy nepatří má specifický odér osobně ho nemusím vůbec!
Zřejmě olivový olej do majonezy nepatří má specifický odér osobně ho nemusím vůbec!
Asi to bude tím oliváčem, radši bych to dělala z rostlinného oleje.
Když se mixuje cibule, tak zhořkne. Je lepší ji krájet nadrobno nožem.
Dobrý den,dělala jsem podle vás ale nezhoustlo mi to.Nevím kde jsem mohla udělat chybu. :-(
Domácí tatarku dělám takhle,do mixeru hodím kousek,cibule,okurku,lžiíci hořčice ,žloudek trochu octa ,soli a míchám. Vznikne nažloutlá máčka.Za stálého míchání přidávám olej a mléko. Začnu olejem a musím jen po troškách a vždy se musí ušlehat .Po zhoustnutí dám trochu mléka,to se zředí a pokračuji olejem. Chce to trpělivost,pokud to přeženete ,zdrcne se to. Během mixování koštujte a dle chuti přidejte cukr,citronovou štávu,pepř.
Dejte to čí ono a smíchejte,vzníkne z toho projímadlo.!!!! Nejhorší recept co kde jsem přečetl.Něco jako v pohádce císařuv pekař,jak tam vařil Burián a Wérich.Tento recept určitě pochopí v Kroměříži, oddělení CHOCHOLOUŠEK. PS: salmonela nemůže být nikdy ve vajíčku,jak by se tam dostala????? Je vždy na povrchu vajíčka.
držel jsem se tohodle postupu a výsledek je v krku štípajíci kebuzina.Kde jsem mohl udelat chybu?
Aha,už jsem se dočetla v komentářích,že asi čtvrt litru.Myslím,že by to mělo být zadáno v ingrediencích.U guláše nepotřebuji vědět,kolik masa,určitě podle toho,kolik nás bude u stolu,ale u té majonézy potřebuji vědět aspoň trochu,kolik oleje,abych to třeba neměla řídké
Mohl by někdo aspoň orientačně napsat,kolik toho oleje?Díky!
Simčo děkuji, zůstanu tedy u plnotučné. A zkusím to i s tou horkou vodou. To víte, čerstvá hospodyňka, tak proto ty hloupé otázky. No ale jak se říká, za zeptání nic nedám :-)
Trvanlivost domaci majonezy se prodlouzi, kdyz uplne na konec prilejete trochu horke vody a jeste jednou promichate
Markéto - v tom receptu Evy je: ...Příprava trvá několik vteřin a pak už jen DOCHUTÍME... Takže já dám vejce + osolím + zaliji olejem, táhnu nahoru -> vznikne hustá majonéza. Pak dochutím (ocet, hořčice, pepř, případně ještě sůl), promíchám (tedy krátce mixnu) a je hotovo. A té "polotučné hořčice" jsem si dosud nevšimla... není to překlep? Já používám samozřejmě plnotučnou.
A to se do toho receptu podle Evy nedává žádná sůl ani pepř ani hořčice? A kde seženu k původnímu receptu polotučnou hořčici, u nás mají jen plnotučnou...
Tedy vím, že jsem tu psala (prosinec 2006), jak pomalu přidávám olej, ale po pravdě řečeno - to už více jak rok neplatí. Co jsem si přečetla komantář Evy Mýnské, tak to dělám jen a jen "po jejím". Jednou jsem zkusila a už nikdy jinak!!!! Vždycky, když dělám majonézu, tak si říkám, že to sem musím napsat, ŽE TO FAKT PERFEKTNĚ FUNGUJE, ale vždycky je něco důležitějšího a pak zapomenu.... Takže Evo díky, co to dělám podle tebe, je vždy perfektně hustá, hotová behem vteřinky a nikdy se mi nezdrcla!!! Simča
Evo Mlýnská moc děkuji, je to neuvěřitelné, ale funguje to. Skutečně majonéza za několik vteřin!!!
Ak urobíte majonézu z varených vajec, tak problémy so salmonelou odpadnú. Je dobrá.
Salmonela je ve všech !! domácích i kupovaných drůbežích produktech! Jde jen o to, jakou měrou je Salmonela v daném produktu namnožena. Kupované výrobky mají větší šanci být pravidelně kontrolovany. Dodržením základních hygienických pravidel při manipulaci, by neměly nastat potíže. Při manipulaci s majonézou věnujte vyšší pozornost čistotě, protože se jedná o tepelně neopracovaný výrobek. Hodně úspěchů. Z.
Dom. majonéza vydrží týden i déle. Musí se vyrobit v čisté nádobě, nesmíte použít zašpiněné nádobí (olíznout lžičku a opět nabrat majonézu!), uchovávat v chladu (v lednici, nikoli v mražáku). čím více octa a soli použijeme, bude trvanlivější. I velmi přesolenou majonézu můžeme do salátů použít a ještě jej budeme dosolovat. Potom mi v chladu vydržela měsíc i déle. Tato doba se však již nedá dpoporučit.
Prosím,nevíte někdo nakolik je domácí majonéza trvanlivá?Můžu ji udělat 2dny před použitím?
Vejce syrové.
Možná mám hloupý dotaz, ale... vejce je vařené nebo syrové? 0:) Děkuji
Tak to máte fajn.Já jsem bohužel odkázaná na vejce kupovaná,manžel je elektrotechnik a v salmonele se nevyzná,já také ne a naši příbuzní jsou zřejmě oslabení jedinci:-)).Proto ty opodstatněné obavy z domácí majonézy.Ale jak jsem již napsala,ten recept je výborný a nemít strach,tak to udělám.Zdravím.Hedvika
Když máte ponorný mixer může se dát do vyšší sklenice rovnou celé vejce, trochu octa a asi čtvrt litr oleje a pomalu táhnout mixer nahoru. Příprava trvá několik vteřin a pak už jen dochutíme na co ji budeme potřebovat.
Hedviko - já vím, že salmonela hrozí, ale (a už jsme to tu párkrát u různých receptů řešili) salmonely jsou převážne na skořápce - tudíž před rozbitím vejce umyju (ne dříve, to by se narušila ochranná funkce skořápky). No a za druhé - salmonely jsou dost běžné, ale salmonelóze podlehnou většinou oslabení jedinci. Za třetí: Vejce mám přímo od chovatele - stále od stejného - a manžel (veterinář) kontroluje jeho chov. Tak doufám, že nejsme oslabení a dělám tuto majolku cca 20 let. Zatím bez potíží....
A co salmonelóza? Ještě se nepřihlásila?Já nemám s dom. majónezou dobré zkušenosti kvůli syrovému vejci,ale ten recept paní Simčo je tak akorát,co bych udělala.Jen se bojím, ona ta nevolnost není nic moc.
Také dělám majonézu z celého vajíčka, nejprve ho trochu osolím a ponorným mixérem pomixuji samotné vejce se solí - mám vyzkoušeno, že se takto lépe ušlehá dotuha. Pak přikapávám olej, dokud hmota neztuhne. Následně přidám 1 malou lžičku octa a 1 - 2 lžičky plnotučné hořčice a pomixuji. Malonéza trochu zřídne, ale po zašlehání další trochy oleje je tuhá jako Majolka z obchodu. Z jednoho vajíčka jí je plný 1/4 l itrový hrnek.
Já dělám majonézu z celého vejce, přikapávám olej a když hmota ztuhne, tak za stálého mixování přidám posekané sladkokyselé okurky,pepř,hořčici,cibuli a je z toho tatarka. Má říz a všem nám doma chutná. Olej používám obyčejnou Lukanu.Slyšela jsem, že všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu.
můžeme také přidat okurkovou vodu sladkokyselou
Vasku, olej je treba pridavat jen opatrne tenkym proudem, at ho staci mixer zpracovat a do doby dokud jej hmota prijma a houstne. Pokud jsi uz preslehal, tak zacni znova. K jednomu zloutku pomalu pridavej tuhle nepodareninu a pak pomalinku pridavej olej. Vydrzat! Pile
Mno, jenom takova drobna otazka, kolik toho oleje tam ma asi tak prijit :-) Porad pridavam a nejak to ne a ne zhoustnout a prijde mi to, ze je ho tam moc a moc :-(Dik
Moje domácí majoneza je trochu jiná: dávám jedno celé vejce, šlehám a přidávám olej do zhoustnutí, samozřejmě také sůl a trochu citronové šťávy neboli citronky. Je oprvadu lepší než kupovaná.