kg
bílý jogurt
, nejlépe tučnější: řecký, farmářský, selský, Hollandia...
250
ml
smetana ke šlehání
0,50
lžička
sůl
cca
Dále dle chuti:
červená paprika
jarní cibulka
česnek
šunka
posekané bylinky
: pažitka, petrželka...
čerstvé ovoce
nebo kompotované...
Postup přípravy receptu
1
Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu...) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky...).
2
Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.
3
Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka... Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i sladkých.
4
Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky...
dělala jsem již několkrát, ale bez soli a je vynikající, všem z okolí chutná
Vendula
|18. 2. 2015 14:15
Udělala jsem jí z hollandie a je úžasná. O financích nemá cenu mluvit <:-)
Lenka Šandová
|8. 2. 2015 13:06
Je výborná. Myslela jsem si, že bude po jogurtu kyselá a není. S kupovanou se cenou nedá vůbec srovnávat a chutná moc dobře takže sbohem lučino z mlékárny, odteď už jen tahle. Mám z toho asi 60 deka, přesně to nevím, protože už jsem ujídala.