Křehké listové těsto má skutečně univerzální využití. Skvěle poslouží při přípravě moučníků, ale lze ho naplnit i slanými směsmi. Vytvoříte díky němu chutné záviny, masové taštičky, domácí pizzu či starý dobrý jablečný štrůdl.
Pečeme jako listové těsto, dáváme do trouby při teplotě 200 °C, asi po 10 minutách ztlumíme na 150-180 °C. Z tohoto množství jsou 4 záviny. Velmi jednoduché, rychlé a dobré, krásně se vyvaluje, lístkuje skoro jako kupované.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Sharon
|14. 3. 2017 09:36
Dobrý den, musí se to těsto nějak překládat aby listovalo? Neboto stačí jen nechat odpočinout? četla jsem někde že listové těsto není sranda a že se musí pořád překládat. Toto mi přijde jako rychlá varianta, když nemám doma. Tak se chci raději zeptat co a jak. Jsem holt začátečník
babkalenka
|16. 8. 2016 17:20
Nejedná se o pravé listové těsto, dělám ho také. Je určitě výborné. Zkuste si někdy doma udělat pravé listové těsto, ten pán co sem psal má pravdu, dámy !!!!!! Že nám není hanba nechat se poučovat od mužů. Také pro začínající nadšené ženy kuchařky je vhodné potraviny nazývat pravými jmény a nedělat v tom guláš !!!!!
babkalenka
|16. 8. 2016 17:15
listové těsto, tak jak děšlám domácí, musí dělat jednotlivé vrstvy, mezi kterými je vzduch. Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto, ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými názvy, ať nemají začínající hospodyňky v hlavě guláš. Dnes už málokdo umí poctivě péct a vařit, je to totiž věda a kus opravdového umění. Také na to není čas.
babkalenka
|16. 8. 2016 17:13
listové těsto, tak jak děšlám domácí, musí dělat jednotlivé vrstvy, mezi kterými je vzduch. Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto, ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými názvy, ať nemají začínající hospodyňky v hlavě guláš. Dnes už málokdo umí poctivě péct a vařit, je to totiž věda. :-P
babkalenka
|16. 8. 2016 17:13
listové těsto, tak jak děšlám domácí, musí dělat jednotlivé vrstvy, mezi kterými je vzduch. Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto, ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými názvy, ať nemají začínající hospodyňky v hlavě guláš. Dnes už málokdo umí poctivě péct a vařit, je to totiž věda. :-P
Anna Zelenková
|1. 6. 2016 10:45
Dělala jsem mockrát a super :-) Jen dotaz, dá se uložit v mrazáku na krizovou situaci?
Dííky :-)
jochanan
|16. 3. 2016 21:56
Výborný, jednoduchý, rychlý, těsto se krásně válelo. Upekla jsem dva s jablky a dva s tvarohem.
Peťulka
|28. 5. 2015 17:14
Výborné, děkuji za rychlý a snadný recept <3
Peťulka
|28. 5. 2015 17:14
Výborné, děkuji za rychlý a snadný recept <3
Hana
|2. 5. 2015 18:09
Dávám místo ztuženého tuku máslo a listuje a listuje ;-) méně prvda než složitě vyrobené klasické listové, ale pokud není čas, plně dostačující,chutné a vyhovující.
8-)
Kristyna
|10. 1. 2015 20:56
Dobry den,me se testo rozpadalo a po upeceni byl strudl uplne tvrdy. :-(
Tereza J.
|21. 10. 2008 20:24
Oldřichu, Oldřichu, vy ste ako žiletka. Ale ja pod žiletkou poznám len jediného človeka )) Tvrdím ja, že toto cesto listuje ??? Ja hovorím o lístkovom ceste.
Oldřich Gargulák
|21. 10. 2008 15:46
Terezo, jestli i Vy budete tvrdit, že toto zde listuje stejně jako klasické těsto s vodánkem, tak budu přemýšlet významu slova "skoro". Ale nezměním názor který prezentuju na DISKUZI-LISTOVÉ TĚSTO.
Tereza J.
|21. 10. 2008 14:53
Pán Oldřich, aby cesto dobre listovalo, treba ho vkladať do horúcej rúry a ak mastíme povrch, nikdy nemastiť okraje, rezné hrany.
Olga Zehnalová
|21. 10. 2008 11:07
Mne sa tiež krásne lístkuje, treba len 2-3x preložiť, nechať zakaždým odpočinúť a žiadny problém.
Di -
|21. 10. 2008 09:34
Já nemám s listováním problém, mně listuje. Dobré je těsto po smíchání ingrediencí rozválet, složit a dát do ledničky - a hlavně to ještě 1 - 3 x zopakovat.
Oldřich Gargulák
|20. 10. 2008 15:48
Další perla lidové názvové tvořivosti! Leta peču z téměř stejného těsta (v mých receptech jako "Štrůdl podle pí. Kubíkové")...a nelistuje,a nelistuje! Ledaže si pod slovem "skoro" představuji něco jiného...
Xsen
|9. 2. 2008 13:12
Dana, dakujem za tu Angliu .. ani nevies ako si mi pomohla
Hedvika
|17. 1. 2007 22:29
Jakýkoliv 100% ,tuk je pěkné svinstvo,obsahuje všechny ty nasycené ,ošklivé kyseliny A to proto,aby držel pohromadě..Prosím,nepoužívejte to prosím.!!
Dana
|17. 1. 2007 18:55
Osvědčil se mi v Anglii tuk "cookeen" a těsto se opravdu povedlo. Použitá tekutina voda a mléko 1:1.
Di
|7. 2. 2006 14:48
Díky za poučení, takže teď už to vím. Já používám většinou na těsto s pivem tyto ztužené tuky (někdy přidám zbytek Hery) a na tvarohové těsto výlučně Heru. To jsou ty naučené stereotypy. Ale jak píšete, hlavně když nám chutná, a přidala bych: a těsto se nelepí!
eva
|6. 2. 2006 22:00
Di, liší se složení těch tuků - Omega je dřívější "100%tuk" a je v něm i živočišný tuk. Planta a Ceres jsou čistě rostlinné. Hera je jakoby máslový typ, na pečení skvělá tam, kam se dává máslo. Myslím, že kupované listové těsto je vyrobené z typu "Omega". Ale já taky používám na štrůdly Heru. To je fuk, hlavně když nám to chutná :-)
Di
|6. 2. 2006 08:38
Já žiju v přesvědčení, že Ceres Soft, Omega a Planta jsou 100 % ztužené tuky. Stejně mi ale Hera připadá lehčí a stravitelnější - je to jiný druh tuku - tuk napečení, kdežto ty ostatní se hodí spíše ke smažení. (Přesto toto těsto budu dělat dále s Ceres Softem nebo Omegou.
Anonym
|5. 2. 2006 22:13
Opravdu velmi jednoduché, rychlé a dobré.
eva
|5. 2. 2006 21:09
Di, můžu vědět, proč by bylo těsto s Ceres softem méně zdravé než s Herou? Pokud vím, Ceres je šlehaný rostlinný tuk, tedy "umělý", stejně jako Hera. 100% tuk ke něco jiného, to je směs rostlinných a živočišných tuků.
Kateřina
|5. 2. 2006 13:11
Super recept, jednoduché těsto, lepší než kupované:-)jako tekutinu jsem použila půl deci mléka a půl deci vody
Di
|7. 12. 2005 08:10
Myslí se asi ztužený, ale já tohle těsto dělám i s Herou - tu samozřejmě nestrouhám, jenom ji zapracuji do mouky. S Omegou nebo Ceres softem je však těsto lepší (a určitě také méně zdravé). Ocet nedávám, piva 1/4 l. Těsto zpracuji narychlo šlehacímu metlami v míse, pak je vyklopím na vál a rozválím. Složím a uložím do lednice. Rozválení několikrát opakuji jako u pravého listového těsta. Výsledek je opravdu skvělý, těsto se vyválí dotenka jedna báseň. Řěkla bych, že ještě lépe než pravé listové. Těsto si můžete udělat dopředu, v lednici Vám vydrží několik dní. Můžete ho i zmrazit.