Křehké listové těsto má skutečně univerzální využití. Skvěle poslouží při přípravě moučníků, ale lze ho naplnit i slanými směsmi. Vytvoříte díky němu chutné záviny, masové taštičky, domácí pizzu či starý dobrý jablečný štrůdl.
RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého
Dobrý den, musí se to těsto nějak překládat aby listovalo? Neboto stačí jen nechat odpočinout? četla jsem někde že listové těsto není sranda a že se musí pořád překládat. Toto mi přijde jako rychlá varianta, když nemám doma. Tak se chci raději zeptat co a jak. Jsem holt začátečník :)
Nejedná se o pravé listové těsto, dělám ho také. Je určitě výborné. Zkuste si někdy doma udělat pravé listové těsto, ten pán co sem psal má pravdu, dámy !!!!!! Že nám není hanba nechat se poučovat od mužů. Také pro začínající nadšené ženy kuchařky je vhodné potraviny nazývat pravými jmény a nedělat v tom guláš !!!!!
listové těsto, tak jak děšlám domácí, musí dělat jednotlivé vrstvy, mezi kterými je vzduch. Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto, ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými názvy, ať nemají začínající hospodyňky v hlavě guláš. Dnes už málokdo umí poctivě péct a vařit, je to totiž věda a kus opravdového umění. Také na to není čas.
listové těsto, tak jak děšlám domácí, musí dělat jednotlivé vrstvy, mezi kterými je vzduch. Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto, ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými názvy, ať nemají začínající hospodyňky v hlavě guláš. Dnes už málokdo umí poctivě péct a vařit, je to totiž věda. :-P
listové těsto, tak jak děšlám domácí, musí dělat jednotlivé vrstvy, mezi kterými je vzduch. Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto, ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými názvy, ať nemají začínající hospodyňky v hlavě guláš. Dnes už málokdo umí poctivě péct a vařit, je to totiž věda. :-P
Dělala jsem mockrát a super :-) Jen dotaz, dá se uložit v mrazáku na krizovou situaci? Dííky :-)
Výborný, jednoduchý, rychlý, těsto se krásně válelo. Upekla jsem dva s jablky a dva s tvarohem.
Výborné, děkuji za rychlý a snadný recept <3
Výborné, děkuji za rychlý a snadný recept <3
Dávám místo ztuženého tuku máslo a listuje a listuje ;-) méně prvda než složitě vyrobené klasické listové, ale pokud není čas, plně dostačující,chutné a vyhovující. 8-)
Dobry den,me se testo rozpadalo a po upeceni byl strudl uplne tvrdy. :-(
Oldřichu, Oldřichu, vy ste ako žiletka. Ale ja pod žiletkou poznám len jediného človeka :))) Tvrdím ja, že toto cesto listuje ??? Ja hovorím o lístkovom ceste.
Terezo, jestli i Vy budete tvrdit, že toto zde listuje stejně jako klasické těsto s vodánkem, tak budu přemýšlet významu slova "skoro". Ale nezměním názor který prezentuju na DISKUZI-LISTOVÉ TĚSTO.
Pán Oldřich, aby cesto dobre listovalo, treba ho vkladať do horúcej rúry a ak mastíme povrch, nikdy nemastiť okraje, rezné hrany.
Mne sa tiež krásne lístkuje, treba len 2-3x preložiť, nechať zakaždým odpočinúť a žiadny problém.
Já nemám s listováním problém, mně listuje. Dobré je těsto po smíchání ingrediencí rozválet, složit a dát do ledničky - a hlavně to ještě 1 - 3 x zopakovat.
Další perla lidové názvové tvořivosti! Leta peču z téměř stejného těsta (v mých receptech jako "Štrůdl podle pí. Kubíkové")...a nelistuje,a nelistuje! Ledaže si pod slovem "skoro" představuji něco jiného...
Dana, dakujem za tu Angliu .. ani nevies ako si mi pomohla
Jakýkoliv 100% ,tuk je pěkné svinstvo,obsahuje všechny ty nasycené ,ošklivé kyseliny A to proto,aby držel pohromadě..Prosím,nepoužívejte to prosím.!!
Osvědčil se mi v Anglii tuk "cookeen" a těsto se opravdu povedlo. Použitá tekutina voda a mléko 1:1.
Díky za poučení, takže teď už to vím. Já používám většinou na těsto s pivem tyto ztužené tuky (někdy přidám zbytek Hery) a na tvarohové těsto výlučně Heru. To jsou ty naučené stereotypy. Ale jak píšete, hlavně když nám chutná, a přidala bych: a těsto se nelepí!
Di, liší se složení těch tuků - Omega je dřívější "100%tuk" a je v něm i živočišný tuk. Planta a Ceres jsou čistě rostlinné. Hera je jakoby máslový typ, na pečení skvělá tam, kam se dává máslo. Myslím, že kupované listové těsto je vyrobené z typu "Omega". Ale já taky používám na štrůdly Heru. To je fuk, hlavně když nám to chutná :-)
Já žiju v přesvědčení, že Ceres Soft, Omega a Planta jsou 100 % ztužené tuky. Stejně mi ale Hera připadá lehčí a stravitelnější - je to jiný druh tuku - tuk napečení, kdežto ty ostatní se hodí spíše ke smažení. (Přesto toto těsto budu dělat dále s Ceres Softem nebo Omegou.
Opravdu velmi jednoduché, rychlé a dobré.
Di, můžu vědět, proč by bylo těsto s Ceres softem méně zdravé než s Herou? Pokud vím, Ceres je šlehaný rostlinný tuk, tedy "umělý", stejně jako Hera. 100% tuk ke něco jiného, to je směs rostlinných a živočišných tuků.
Super recept, jednoduché těsto, lepší než kupované:-)jako tekutinu jsem použila půl deci mléka a půl deci vody
Myslí se asi ztužený, ale já tohle těsto dělám i s Herou - tu samozřejmě nestrouhám, jenom ji zapracuji do mouky. S Omegou nebo Ceres softem je však těsto lepší (a určitě také méně zdravé). Ocet nedávám, piva 1/4 l. Těsto zpracuji narychlo šlehacímu metlami v míse, pak je vyklopím na vál a rozválím. Složím a uložím do lednice. Rozválení několikrát opakuji jako u pravého listového těsta. Výsledek je opravdu skvělý, těsto se vyválí dotenka jedna báseň. Řěkla bych, že ještě lépe než pravé listové. Těsto si můžete udělat dopředu, v lednici Vám vydrží několik dní. Můžete ho i zmrazit.
aký 100% tuk, rastlinný alebo stužený ?