Jirko můžeš zkusit zelí koupit až později kdy je chladno tj.koncem října.Nesmi být měkké letní zelí.Do hlávky u zeliho na krouhání neprotlačíš prst Pokud máš zelový hrnec a doplníš vodu aby bylo zelí stále pod vodou je to hračka přeji pěkný den.
200 g soli na 10 kg krouhaného zelí je dobrý recept.Když zelí dobře utlačíte,vylejete ccá 8 litrů slané zelné štavy.Relí je po vykvašení dobré.
Není na závadu, zelí ještě není dokvašené a zralé.
na skus asi tak tri neděle až měsíc
Po vykvašení zelí nám voda zhoustne (zeslizovatí).Ví někdo čím to je?
.
Ideální ovšem je, pokud vám schopný muž propůjčí svoje svaly a zelí natluče do zelňáku. Takhle se nám vešlo 10 kg do polovičního objemu. :)
Já dávám semínka hořčičná.
Dávám na 1kilo zelí 3deka soli a ještě si nikdo za čtyři desetiletí nestěžoval,že by zelí bylo přesolené a o recept si už přišla říct pěkná řádka lidí.Je to výborný recept.
Zelí nemusíte tlouct,stačí je nasolit,nakmínovat a okořenit tím co máte ráda a nechat ho alespoň 2 hodiny odpočinout a mezitím promíchávat.Zelí krásně změkne a líp se nakládá.
Tak ja se zavarovanim nechci zabyvat. Mohl bych to i po tom zakysani ponechat v tom sudu i nadale ?
Zdravím , sůl je třeba ubrat na 10kg zelí místo 200 g stačí pouze 100 - 120 g !! víc ne je pak přesolené =-O , sůl jsem tam všechnu nedával ( 25 kg zelí 0,5 kg solí , kmín 30 g , kopr , cibule dle chuti ) .
Autore, zelí jinak plesniví a ne plesnivý. :-D
Prosím, jak to promícháváte, když zelí je napěchováno v sudech ? :-)
Ja toto zeli ubijim jeste pred nalozenim. Smicham se soli a kminem (koprova seminka tady na Hawaii nesezenu), utlucu v mise zulovou palici do stavnata a natlacim do sklenic. Vypustena stava jde nahoru, tak se to nemusi dolevat a navic je delka kysnuti zkracena tim, ze je zeli pomlacene a zmekle. Jinak ale super recept a Hawaiiani se muzou utlouct. Holt je to pro ne neco uplne jineho nez vsudypritomna ryze ;)
To není kravina,my ho dáváme do padesátilitrových sudů, po čtrnácti dnech ho promícháme a nejmíň dalších deset dní ho necháme ještě dál kysat.
to je taky blbost.to pak už není pravé kysané zelí. já ho po vyky sání dám do sklepa a beru hoaž do května nebo června a nebo dokud nedojde.
to je kravina,v pokojové teplotě stačí bohatě 2 týdny
...to záleží na teplotě, ve které ho necháte kysat ;-) , při pokojové teplotě(21-22°C) cca 3-4 týdny...
Jak dlouho se má nechat zelí kysat?
Tohle vůbec není složité!!!Navíc je to zdravé s velkým ,,Z,,.Po vykysání dávám do sklenic a krátce zavařím.
Ano, kysání zelí pomáhají kyselinotvorné látky v žule obsažené ( tuším křemičitany )
My to doma delame tak ze zeli nemichame se soli, kminem a krenem, ale davame cca 5cm vrstvu zeli a na to posypeme supl, kmn a rozlozime kren. Uplne na dno kameninove nadoby davam svazek cerstveho kopru. Nahoru davame plinku, na do drevene desky a na tu zulovou kostku. Podotykam ze jsme to delali dlouho s ruznymi zavazimi ale nikdy nebylo zeli tak lahodne jako s zulovou kostkou. Kdyz prilivame do zeli vodu tak prave pres tuto kostku. Nevim zda neco uvolnuje nebo ne ale je to lahoda. Doporucuju!
K 10kg nakrouhaného zelí přidám 1 kg strouhané mrkve - zelí chutná i vypadá skvěle!
este do zeli nakrouhaneho davam deko sul kmin zeli je furt bile a velmi chutne
Zelí jsem dělala podle tohoto receptu.Bylo vynikající.Jen místo prkánka na vrch jsem použila sáček naplněný vodou.
Letos se chci poprvé pokusit o vlastní výrobu kysaného zelí. Uvidíme. Nebyl by recept na nějakou specialitu?