• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Domácí kysané zelí
Napište svůj komentář k receptu

Domácí kysané zelí

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 121
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
3fotografie
Nahrát fotku
 

Domácí kysané zelí

Suroviny

80 porce
    • 200
      g sůl
    • 10
      kg bílé zelí
    • 20
      g kmín
    • 10
      g koprová semínka

Postup přípravy receptu

1
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem.

RADA: Jak snadno nakrouhat zelí?

2
Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem.

RADA: Jak zelí vybrat, naložit a kdy ho sterilovat?

3
Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1-2 dny v teple (kolem 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8-10 °C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí čistou, dřevěnou palicí opakovaně stlačovat - tím podpoříme fermentaci a únik plynů. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije.

RADA: Jaké druhy zelí jsou vhodné na kysané zelí?

4
Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji hned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.

RADA: Jak na domácí kysané zelí?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Oldřich | 14. 10. 2016 18:08

    Jirko můžeš zkusit zelí koupit až později kdy je chladno tj.koncem října.Nesmi být měkké letní zelí.Do hlávky u zeliho na krouhání neprotlačíš prst Pokud máš zelový hrnec a doplníš vodu aby bylo zelí stále pod vodou je to hračka přeji pěkný den.

  • Oldřich | 14. 10. 2016 08:39

    200 g soli na 10 kg krouhaného zelí je dobrý recept.Když zelí dobře utlačíte,vylejete ccá 8 litrů slané zelné štavy.Relí je po vykvašení dobré.

  • aleš | 12. 1. 2016 17:18

    Není na závadu, zelí ještě není dokvašené a zralé.

  • standa | 3. 11. 2015 20:24

    na skus asi tak tri neděle až měsíc

  • Jirka | 17. 1. 2015 10:12

    Po vykvašení zelí nám voda zhoustne (zeslizovatí).Ví někdo čím to je?

  • . | 17. 1. 2015 10:00

    .

  • Jana | 26. 11. 2014 08:02

    Ideální ovšem je, pokud vám schopný muž propůjčí svoje svaly a zelí natluče do zelňáku. Takhle se nám vešlo 10 kg do polovičního objemu. :)

  • Mira Buchtík | 27. 10. 2014 16:21

    Já dávám semínka hořčičná.

  • Marie Potůčková | 12. 10. 2014 17:16

    Dávám na 1kilo zelí 3deka soli a ještě si nikdo za čtyři desetiletí nestěžoval,že by zelí bylo přesolené a o recept si už přišla říct pěkná řádka lidí.Je to výborný recept.

  • Martina | 30. 9. 2014 21:05

    Zelí nemusíte tlouct,stačí je nasolit,nakmínovat a okořenit tím co máte ráda a nechat ho alespoň 2 hodiny odpočinout a mezitím promíchávat.Zelí krásně změkne a líp se nakládá.

  • Josef | 28. 9. 2014 16:48

    Tak ja se zavarovanim nechci zabyvat. Mohl bych to i po tom zakysani ponechat v tom sudu i nadale ?

  • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:10

    Zdravím , sůl je třeba ubrat na 10kg zelí místo 200 g stačí pouze 100 - 120 g !! víc ne je pak přesolené =-O , sůl jsem tam všechnu nedával ( 25 kg zelí 0,5 kg solí , kmín 30 g , kopr , cibule dle chuti ) .

  • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:03

    zdravím soli je tam moc , musí se ubrat jeto příliš slané .

  • Zuska | 14. 10. 2013 14:52

    Autore, zelí jinak plesniví a ne plesnivý. :-D

  • Eva | 15. 3. 2013 23:24

    Prosím, jak to promícháváte, když zelí je napěchováno v sudech ? :-)

  • Hawaiianka | 15. 3. 2013 03:24

    Ja toto zeli ubijim jeste pred nalozenim. Smicham se soli a kminem (koprova seminka tady na Hawaii nesezenu), utlucu v mise zulovou palici do stavnata a natlacim do sklenic. Vypustena stava jde nahoru, tak se to nemusi dolevat a navic je delka kysnuti zkracena tim, ze je zeli pomlacene a zmekle. Jinak ale super recept a Hawaiiani se muzou utlouct. Holt je to pro ne neco uplne jineho nez vsudypritomna ryze ;)

  • Naďa | 3. 1. 2013 10:34

    To není kravina,my ho dáváme do padesátilitrových sudů, po čtrnácti dnech ho promícháme a nejmíň dalších deset dní ho necháme ještě dál kysat.

  • ladič | 23. 12. 2012 16:26

    to je taky blbost.to pak už není pravé kysané zelí. já ho po vyky sání dám do sklepa a beru hoaž do května nebo června a nebo dokud nedojde.

  • ladič | 23. 12. 2012 16:23

    to je kravina,v pokojové teplotě stačí bohatě 2 týdny

  • recepty73
    recepty73 | 20. 12. 2012 19:23

    ...to záleží na teplotě, ve které ho necháte kysat ;-) , při pokojové teplotě(21-22°C) cca 3-4 týdny...

  • Monika | 21. 9. 2012 12:47

    Jak dlouho se má nechat zelí kysat?

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 00:15

    Tohle vůbec není složité!!!Navíc je to zdravé s velkým ,,Z,,.Po vykysání dávám do sklenic a krátce zavařím.

  • Jaroslava Oumarová | 22. 1. 2007 14:22

    Ano, kysání zelí pomáhají kyselinotvorné látky v žule obsažené ( tuším křemičitany )

  • Evca | 22. 1. 2007 14:10

    My to doma delame tak ze zeli nemichame se soli, kminem a krenem, ale davame cca 5cm vrstvu zeli a na to posypeme supl, kmn a rozlozime kren. Uplne na dno kameninove nadoby davam svazek cerstveho kopru. Nahoru davame plinku, na do drevene desky a na tu zulovou kostku. Podotykam ze jsme to delali dlouho s ruznymi zavazimi ale nikdy nebylo zeli tak lahodne jako s zulovou kostkou. Kdyz prilivame do zeli vodu tak prave pres tuto kostku. Nevim zda neco uvolnuje nebo ne ale je to lahoda. Doporucuju!

  • Anonym | 9. 1. 2007 11:22

    K 10kg nakrouhaného zelí přidám 1 kg strouhané mrkve - zelí chutná i vypadá skvěle!

  • pavla mala | 17. 11. 2006 21:56

    este do zeli nakrouhaneho davam deko sul kmin zeli je furt bile a velmi chutne

  • Kamča | 31. 10. 2006 20:22

    Zelí jsem dělala podle tohoto receptu.Bylo vynikající.Jen místo prkánka na vrch jsem použila sáček naplněný vodou.

  • Soňa | 3. 10. 2004 10:46

    Letos se chci poprvé pokusit o vlastní výrobu kysaného zelí. Uvidíme. Nebyl by recept na nějakou specialitu?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zeleninové Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Zelenina Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Koprová semínka Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zelenina v pánvi

Zelenina v pánvi

Jahodový pohár se šlehačkou

Jahodový pohár se šlehačkou

Koule ze Salka

Koule ze Salka

Ovocno-tvarohový koláč

Ovocno-tvarohový koláč

Řezy z mikrovlnky

Řezy z mikrovlnky

Okurkový salát s kysanou smetanou a česnekem

Okurkový salát s kysanou smetanou a…

Cuketová kostka s čokoládou

Cuketová kostka s čokoládou

Treska na gril

Treska na gril

Pštrosí maso s rozmarýnem

Pštrosí maso s rozmarýnem

Doporučujeme

30 minut
Špenátové palačinky s houbovou náplní

Špenátové palačinky s houbovou náplní

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

15 minut
Hruškový crumble s perníkem

Hruškový crumble s perníkem

140 minut
Hovězí pečeně s houbami

Hovězí pečeně s houbami

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

100 minut
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

Poslední sledované recepty

131
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
78
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
74
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
56
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
26
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo

Zajímavé články

Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu a některé umí i léčit
Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu…
Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů na Halloween
Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů…
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od polévky až po moučník
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od…
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů?…
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné…
AHA.cz Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Mimibazar Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Ženy.cz Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Blesk.cz Medaile pro osudový pár Luďka Munzara (†85) a Janu Hlaváčovou (†85):  I po smrti opět spolu!

Medaile pro osudový pár Luďka Munzara (†85) a Janu Hlaváčovou (†85): I po smrti opět spolu!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství Evropy!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství Evropy!

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Listopadový horoskop lásky: Váhy čekají problémy, Raci zažijí nejstabilnější měsíc

Další doporučené recepty:

Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí paštika
Domácí kuřecí paštika
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí langoše
Domácí langoše
Domácí lazaně
Domácí lazaně
Domácí lečo s česnekem
Domácí lečo s česnekem
  • Recepty.cz
  • Domácí kysané zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact