• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Domácí kysané zelí
Napište svůj komentář k receptu

Domácí kysané zelí

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 233
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
3fotografie
Nahrát fotku
 

Domácí kysané zelí

Suroviny

80 porce
    • 200
      g sůl
    • 10
      kg bílé zelí
    • 20
      g kmín
    • 10
      g koprová semínka

Postup přípravy receptu

1
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem.

RADA: Jak snadno nakrouhat zelí?

2
Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem.

RADA: Jak zelí vybrat, naložit a kdy ho sterilovat?

3
Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1-2 dny v teple (kolem 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8-10 °C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí čistou, dřevěnou palicí opakovaně stlačovat - tím podpoříme fermentaci a únik plynů. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije.

RADA: Jaké druhy zelí jsou vhodné na kysané zelí?

4
Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji hned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.

RADA: Jak na domácí kysané zelí?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Oldřich | 14. 10. 2016 18:08

    Jirko můžeš zkusit zelí koupit až později kdy je chladno tj.koncem října.Nesmi být měkké letní zelí.Do hlávky u zeliho na krouhání neprotlačíš prst Pokud máš zelový hrnec a doplníš vodu aby bylo zelí stále pod vodou je to hračka přeji pěkný den.

  • Oldřich | 14. 10. 2016 08:39

    200 g soli na 10 kg krouhaného zelí je dobrý recept.Když zelí dobře utlačíte,vylejete ccá 8 litrů slané zelné štavy.Relí je po vykvašení dobré.

  • aleš | 12. 1. 2016 17:18

    Není na závadu, zelí ještě není dokvašené a zralé.

  • standa | 3. 11. 2015 20:24

    na skus asi tak tri neděle až měsíc

  • Jirka | 17. 1. 2015 10:12

    Po vykvašení zelí nám voda zhoustne (zeslizovatí).Ví někdo čím to je?

  • . | 17. 1. 2015 10:00

    .

  • Jana | 26. 11. 2014 08:02

    Ideální ovšem je, pokud vám schopný muž propůjčí svoje svaly a zelí natluče do zelňáku. Takhle se nám vešlo 10 kg do polovičního objemu. :)

  • Mira Buchtík | 27. 10. 2014 16:21

    Já dávám semínka hořčičná.

  • Marie Potůčková | 12. 10. 2014 17:16

    Dávám na 1kilo zelí 3deka soli a ještě si nikdo za čtyři desetiletí nestěžoval,že by zelí bylo přesolené a o recept si už přišla říct pěkná řádka lidí.Je to výborný recept.

  • Martina | 30. 9. 2014 21:05

    Zelí nemusíte tlouct,stačí je nasolit,nakmínovat a okořenit tím co máte ráda a nechat ho alespoň 2 hodiny odpočinout a mezitím promíchávat.Zelí krásně změkne a líp se nakládá.

  • Josef | 28. 9. 2014 16:48

    Tak ja se zavarovanim nechci zabyvat. Mohl bych to i po tom zakysani ponechat v tom sudu i nadale ?

  • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:10

    Zdravím , sůl je třeba ubrat na 10kg zelí místo 200 g stačí pouze 100 - 120 g !! víc ne je pak přesolené =-O , sůl jsem tam všechnu nedával ( 25 kg zelí 0,5 kg solí , kmín 30 g , kopr , cibule dle chuti ) .

  • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:03

    zdravím soli je tam moc , musí se ubrat jeto příliš slané .

  • Zuska | 14. 10. 2013 14:52

    Autore, zelí jinak plesniví a ne plesnivý. :-D

  • Eva | 15. 3. 2013 23:24

    Prosím, jak to promícháváte, když zelí je napěchováno v sudech ? :-)

  • Hawaiianka | 15. 3. 2013 03:24

    Ja toto zeli ubijim jeste pred nalozenim. Smicham se soli a kminem (koprova seminka tady na Hawaii nesezenu), utlucu v mise zulovou palici do stavnata a natlacim do sklenic. Vypustena stava jde nahoru, tak se to nemusi dolevat a navic je delka kysnuti zkracena tim, ze je zeli pomlacene a zmekle. Jinak ale super recept a Hawaiiani se muzou utlouct. Holt je to pro ne neco uplne jineho nez vsudypritomna ryze ;)

  • Naďa | 3. 1. 2013 10:34

    To není kravina,my ho dáváme do padesátilitrových sudů, po čtrnácti dnech ho promícháme a nejmíň dalších deset dní ho necháme ještě dál kysat.

  • ladič | 23. 12. 2012 16:26

    to je taky blbost.to pak už není pravé kysané zelí. já ho po vyky sání dám do sklepa a beru hoaž do května nebo června a nebo dokud nedojde.

  • ladič | 23. 12. 2012 16:23

    to je kravina,v pokojové teplotě stačí bohatě 2 týdny

  • recepty73
    recepty73 | 20. 12. 2012 19:23

    ...to záleží na teplotě, ve které ho necháte kysat ;-) , při pokojové teplotě(21-22°C) cca 3-4 týdny...

  • Monika | 21. 9. 2012 12:47

    Jak dlouho se má nechat zelí kysat?

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 00:15

    Tohle vůbec není složité!!!Navíc je to zdravé s velkým ,,Z,,.Po vykysání dávám do sklenic a krátce zavařím.

  • Jaroslava Oumarová | 22. 1. 2007 14:22

    Ano, kysání zelí pomáhají kyselinotvorné látky v žule obsažené ( tuším křemičitany )

  • Evca | 22. 1. 2007 14:10

    My to doma delame tak ze zeli nemichame se soli, kminem a krenem, ale davame cca 5cm vrstvu zeli a na to posypeme supl, kmn a rozlozime kren. Uplne na dno kameninove nadoby davam svazek cerstveho kopru. Nahoru davame plinku, na do drevene desky a na tu zulovou kostku. Podotykam ze jsme to delali dlouho s ruznymi zavazimi ale nikdy nebylo zeli tak lahodne jako s zulovou kostkou. Kdyz prilivame do zeli vodu tak prave pres tuto kostku. Nevim zda neco uvolnuje nebo ne ale je to lahoda. Doporucuju!

  • Anonym | 9. 1. 2007 11:22

    K 10kg nakrouhaného zelí přidám 1 kg strouhané mrkve - zelí chutná i vypadá skvěle!

  • pavla mala | 17. 11. 2006 21:56

    este do zeli nakrouhaneho davam deko sul kmin zeli je furt bile a velmi chutne

  • Kamča | 31. 10. 2006 20:22

    Zelí jsem dělala podle tohoto receptu.Bylo vynikající.Jen místo prkánka na vrch jsem použila sáček naplněný vodou.

  • Soňa | 3. 10. 2004 10:46

    Letos se chci poprvé pokusit o vlastní výrobu kysaného zelí. Uvidíme. Nebyl by recept na nějakou specialitu?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zeleninové Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Zelenina Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Koprová semínka Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rizoto z mletého masa

Rizoto z mletého masa

Med ze sedmikrásek

Med ze sedmikrásek

Kokosová bábovka III.

Kokosová bábovka III.

Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Narozeninový sváteční dort

Narozeninový sváteční dort

Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou

Ledový salát s cherry rajčátky a…

Krémová kapustovo-sýrová polévka

Krémová kapustovo-sýrová polévka

Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

Barevný paprikový salát s cibulí -…

Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami

Pečené vepřové ocásky (nejen) s…

Doporučujeme

30 minut
Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

60
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s…
29
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
28
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Dýňový koláč s krémem ze…
25
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
22
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Těstovinový salát s…

Zajímavé články

Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II.: Nechávala si je vylepšit dvěma neobvyklými přísadami
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II…
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů pro uspěchané matky
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů…
AHA.cz Bitva o kšeft s hity Zagorové: Divadlo Kalich muselo zakročit

Bitva o kšeft s hity Zagorové: Divadlo Kalich muselo zakročit

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Milion: Ayverdi ukázala silikony, Stárková spodní prádlo. Kdo zazářil?

Módní policie z premiéry filmu Milion: Ayverdi ukázala silikony, Stárková spodní prádlo. Kdo zazářil?

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Missky od Makarenko v ráži: Sázka na brutální výstřihy!

Missky od Makarenko v ráži: Sázka na brutální výstřihy!

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Úplňkové rituály lásky: Jak si přivolat vztah, po kterém toužíte?

Úplňkové rituály lásky: Jak si přivolat vztah, po kterém toužíte?

Další doporučené recepty:

Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí paštika
Domácí kuřecí paštika
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí langoše
Domácí langoše
Domácí lazaně
Domácí lazaně
Domácí lečo s česnekem
Domácí lečo s česnekem
  • Recepty.cz
  • Domácí kysané zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact