• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Domácí kvašená zelenina
Napište svůj komentář k receptu

Domácí kvašená zelenina

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 10
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
10fotografií
Nahrát fotku
 

Stále populárnější fermentovaná zelenina je chutná, zdravá a jednoduchá na přípravu. A kromě zeleniny potřebujete jen vodu a sůl. Vyzkoušejte ji, uvidíte, že si jí zamilujete.

Suroviny

8 porce
  • na sklenici o obsahu 1,5 l
    • 1
      g zelenina stejně tvrdá zelenina (květák, mrkev, ředkev, zelí)
    • 1
      l voda studená, převařená
    • 25
      g sůl nejlépe bez přidaného jodu

Postup přípravy receptu

1
Směs pokrájené zeleniny napěchujte do důkladně vymyté sklenice. V převařené vodě rozpusťte sůl a solným roztokem zalijte zeleninu tak, aby byla celá ponořená. Pak je potřeba zajistit, aby zelenina nebyla během procesu fermentace v kontaktu s hladinou. Žádoucí laktobakterie rostou, jen když dokonale zabráníte průniku vzduchu, za dodržení této podmínky se navíc nebudou uvnitř sklenice rozmnožovat nežádoucí mikroorganismy. Ferment je proto potřeba zatížit. Postačí k tomu menší uzavíratelná sklenice, kterou důkladně omyjete i zvenčí a naplníte vodou nebo luštěninami, aby byla těžká. Tento „píst” udrží všechnu zeleninu pod hladinou po celou dobu kvašení. Hrdlo nádoby pak jen přikryjte potravinářskou fólií, aby vám do fermentu během jeho práce nenapadalo něco, co kvasit nechcete.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

2
Sklenici umístěte na tmavé chladnější místo s teplotou 18 až 21 °C a počkejte 7 až 10 dní, než proběhne hlavní proces fermentace. Proces kvašení doprovází unikání oxidu uhličitého, a tedy i bublání a pěnění fermentu. Proto sklenice nezapomeňte umístit do misek nebo na talířky, kam bude moct tekutina utíkat. Na ferment nezapomeňte, ale průběžně ho kontrolujte, případně sklenici, která funguje jako zátěž, přitlačte.

RADA: Kimči: Objevte chutný a křupavý salát plný vitaminů a probiotik

3
Fermentovanou zeleninu, která je tak akorát k jídlu, poznáte podle toho, že už nebublá a hlavně vám chutná. Měla by mít nakyslou, ale příjemnou chuť a vůni. V této fázi, kdy už se zdánlivě uvnitř sklenice nic neděje, můžete své výrobky uzavřít pevně víčkem a přemístit do ledničky. Nízká teplota proces fermentace téměř zastaví a zelenina takto vydrží i několik týdnů. Květák má hodně céčka a protizánětlivého vitaminu B5.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašáky

Kvašáky

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zavařování & nakládání FOOD Vegetariánské a zdravé
Kvašení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Sůl Voda Zelenina

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Opečené toasty s mozzarellou

Opečené toasty s mozzarellou

Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

Kuře na nových bramborách

Kuře na nových bramborách

Pikantní vepřová pečínka

Pikantní vepřová pečínka

Krémová vajíčková pomazánka

Krémová vajíčková pomazánka

Amorův jablečný řez (koláč)

Amorův jablečný řez (koláč)

Chili (chilli) con carne

Chili (chilli) con carne

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Špenátová polévka s pórkem

Špenátová polévka s pórkem

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

34
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
25
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp s meruňkami
12
Smetanový cappuccino dort / řez
Smetanový cappuccino…
10
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
10
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Mimibazar Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Další doporučené recepty:

Domácí kulajda
Domácí kulajda
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí paštika
Domácí kuřecí paštika
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí langoše
Domácí langoše
Domácí lazaně
Domácí lazaně
  • Recepty.cz
  • Domácí kvašená zelenina
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact