• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Domácí kvašená zelenina
Napište svůj komentář k receptu

Domácí kvašená zelenina

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 10
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
10fotografií
Nahrát fotku
 

Stále populárnější fermentovaná zelenina je chutná, zdravá a jednoduchá na přípravu. A kromě zeleniny potřebujete jen vodu a sůl. Vyzkoušejte ji, uvidíte, že si jí zamilujete.

Suroviny

8 porce
  • na sklenici o obsahu 1,5 l
    • 1
      g zelenina stejně tvrdá zelenina (květák, mrkev, ředkev, zelí)
    • 1
      l voda studená, převařená
    • 25
      g sůl nejlépe bez přidaného jodu

Postup přípravy receptu

1
Směs pokrájené zeleniny napěchujte do důkladně vymyté sklenice. V převařené vodě rozpusťte sůl a solným roztokem zalijte zeleninu tak, aby byla celá ponořená. Pak je potřeba zajistit, aby zelenina nebyla během procesu fermentace v kontaktu s hladinou. Žádoucí laktobakterie rostou, jen když dokonale zabráníte průniku vzduchu, za dodržení této podmínky se navíc nebudou uvnitř sklenice rozmnožovat nežádoucí mikroorganismy. Ferment je proto potřeba zatížit. Postačí k tomu menší uzavíratelná sklenice, kterou důkladně omyjete i zvenčí a naplníte vodou nebo luštěninami, aby byla těžká. Tento „píst” udrží všechnu zeleninu pod hladinou po celou dobu kvašení. Hrdlo nádoby pak jen přikryjte potravinářskou fólií, aby vám do fermentu během jeho práce nenapadalo něco, co kvasit nechcete.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

2
Sklenici umístěte na tmavé chladnější místo s teplotou 18 až 21 °C a počkejte 7 až 10 dní, než proběhne hlavní proces fermentace. Proces kvašení doprovází unikání oxidu uhličitého, a tedy i bublání a pěnění fermentu. Proto sklenice nezapomeňte umístit do misek nebo na talířky, kam bude moct tekutina utíkat. Na ferment nezapomeňte, ale průběžně ho kontrolujte, případně sklenici, která funguje jako zátěž, přitlačte.

RADA: Kimči: Objevte chutný a křupavý salát plný vitaminů a probiotik

3
Fermentovanou zeleninu, která je tak akorát k jídlu, poznáte podle toho, že už nebublá a hlavně vám chutná. Měla by mít nakyslou, ale příjemnou chuť a vůni. V této fázi, kdy už se zdánlivě uvnitř sklenice nic neděje, můžete své výrobky uzavřít pevně víčkem a přemístit do ledničky. Nízká teplota proces fermentace téměř zastaví a zelenina takto vydrží i několik týdnů. Květák má hodně céčka a protizánětlivého vitaminu B5.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašáky

Kvašáky

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zavařování & nakládání FOOD Vegetariánské a zdravé
Kvašení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Sůl Voda Zelenina

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smetanové tyčinky

Smetanové tyčinky

Česneková polévka IV.

Česneková polévka IV.

Borůvkový koláč IV.

Borůvkový koláč IV.

Pečené kuřecí s chřestem

Pečené kuřecí s chřestem

Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

Masová bábovka aneb sekaná trochu…

Hlíva s rýží

Hlíva s rýží

Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jemné lívance z acidofilního mléka -…

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín s knedlíkem po našem

Kotlety v omáčce s hlívou

Kotlety v omáčce s hlívou

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

494
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
150
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
114
Plnotučná hořčice s bílým vínem
Plnotučná hořčice s…
29
Domácí kečup
Domácí kečup
27
Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
Kynutý koláč z remosky -…

Zajímavé články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
AHA.cz Kordula Stropnická to rozjela u bazénu: Co na tohle řekne Žilková?

Kordula Stropnická to rozjela u bazénu: Co na tohle řekne Žilková?

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Ženy.cz Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Blesk.cz Mariana Prachařová se chlubí: Nová hříva!

Mariana Prachařová se chlubí: Nová hříva!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Pijavice, vůdkyně, hasička konfliktů… Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Pijavice, vůdkyně, hasička konfliktů… Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Další doporučené recepty:

Domácí kulajda
Domácí kulajda
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí paštika
Domácí kuřecí paštika
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí langoše
Domácí langoše
Domácí lazaně
Domácí lazaně
  • Recepty.cz
  • Domácí kvašená zelenina
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact