Směs protlačíme přes cedník a dusíme do potřebného zhoustnutí. Horký kečup plníme do lahví, uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Necháme takto kečup vychladnout, potom ho odložíme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Vlasta Smékalová
|15. 9. 2009 20:13
Jednoduché a dobré, i když jsem se poprve blbě podívala a místo na 2 kg rajčat jsem počítala ostatní ingredience na 1 kg... 2. pokus je dle originálního receptu :-)
Michaela Linhartová
|14. 8. 2009 14:41
Také dělám tento kečup a pak ho používám hodně na pizzu.
Tereza J.
|23. 8. 2008 19:42
Pán Michal, dobré to je určite, bazalka je najlepšia bylinka k paradajkám, ale kečup to nebude ))
Michal Ivasjuk
|23. 8. 2008 17:55
Vyzrálá rajčata nakrájejte na čtvrtky, naskládejte do zavařovací sklenice 370ml, mírně posolte a přidejte snítku bazalky. Jemně stlačte, pustí vlastní šťávu a zavíčkujte. Sterilizujte cca 15 min na 85 st.C. Opravdu výborné, jako čerstvé. Jsou lepší než ta konzervovaná v plechu.
Dana
|28. 8. 2006 10:47
Skutečně výborný, do druhé dávky jsem přidala cca 20 dkg vypeckovaných švestek - můžu jen doporučit.
Margita
|2. 8. 2006 06:54
Urobený, výborný. Nedala som tymián. Pridala som červenú repu kvôli farbe. Z dvoch dávok bolo 6 pohárov 2,5 dcl. Všetko som rozvarila, nechala vychladnúť. Po dávkach som dávala do gáze /látka akoby fášovina/ a jemne som stláčala. Potom som varila až bol dostatočne hustý. Je veľmi jemný a páči sa mi aj keď je to dosť práce. Ale svoj kečup je svoj. V budúcnosti by som troška ubrala soli. Po odparení sa mi zdal trošku slanší na môj vkus. Ale to je vec chuti. Dávam 1.
Věra
|12. 5. 2006 14:25
Super nápad s mraženýma rajčatama... já takto mrazím houby. Pokrájené nechám krátce přejít varem v mírně slaném roztoku přecedím dám do mikrotenového pytlíku, dám do krabičky od tvarohu, ono se to vyformuje dám vychladlé na mrazák a když zamrzne vyndám pytlík z krabičky a houby naskládám všechny stejně tvarované. takto dělám i špenát z kopřiv, jahody s cukrem apod. Vše se krásně skládá na mrazák a když něco hledám zase se vše krásně naskládá zpět jako malé cihličky.
Michaela Atherton
|12. 5. 2006 14:17
Chutnaji mrazena rajcata stejne jako cerstva? Ja kolikrat potajmu davam tchyni lednici na mensi stupen, jelikoz mi moje rajcata pripadaji zmrazena a chutnaji pak vodove.
Marsí
|12. 5. 2006 13:33
Dámy ty loupaná zavařená rajčata tedy zkusím. Zatím jsem tedy neměla odvahu a to zavařuju a mrazím kde co.Např. papriky na plnění oblanšíruju a pak naskládám ( nastohuji) do sebe a do poslední dám kuličku alobalu, aby se nesplaskla. Vložím do sáčku a mrazím. No a pod maso papriku nakrájím na proužky, oblanšíruju ( nebo oblanžíruju?..:o)) a také zmrazím v sáčcích nebo krabičkách.
Jaroslava Oumarová
|12. 5. 2006 12:53
Vidíte, Zdeno, to mě nikdy nenapadlo, dát rozmixovaná rajčata mrazit. Díky za tip:-)
Tereza Jarčušková
|12. 5. 2006 12:47
Keď budem mať čas, tak vám pridám jednu pomazánku zo surových paradajok na zimu. Len momentálne mám trocha málo časa, takže neskôr : )))
Zdena z JM
|12. 5. 2006 12:29
A k těm kečupům-na výrobu domácího kečupu jsem příliš líná.Ty kupované jsou stejně chuťově lepší i když domácí jsou asi zdravější-neobsahují konzervanty.Vyrábím si jen polotovar na výrobu rajských omáček a polévek nebo různých omáček na těstoviny.Rajčata celá i se slupkou rozmixuji a dám zmrazit do různě velkých plastových krabiček.
Zdena z JM
|12. 5. 2006 12:17
Když jsme u toho leča,dělám jej tak,že papriky a rajčata nakrájím,jen tak bez ochucení podusím(aby zmenšily objem) a dám do mrazáku.V zimě potom už jen na opraženou cibulku hodím kostku zmrazeného leča (zmrazím ho v plastové krabičce a pak přendám do mikrotenového sáčku),podusím,přidám vejce,uzeninu,ochutím a lečo je hotovo.Nebo je použiju pod maso.Když je málo času,tak zralá rajčata nakrájím na čtvrtky,dám do sáčku a zmrazím.Používám pod maso.l
Andulka
|12. 5. 2006 11:58
diky za inspirace, papriky nakrajene na prouzky a oloupana rajcata jako smes pod maso pouzivam taky, na leco pridavam cibuli a malinko povarim. Samotna rajcata budu zkouset letos poprve, a az je dneska pujdu ven sazet si na vas vzpomenu :-)
NMarta
|12. 5. 2006 11:38
A když bude nadúroda paprik, do sklenice srtřídavě skládám rajčata a papriky, mírně osolím a šup do hrnce zavařit. Používám pod maso.Taky krájím velká rajčata na čtvrtky, malá na polovinu a loupu, loupu i když zavařuji lečo.Když mám málo času, naskládám do sklenice rajčata, papriky i nakrájenou cibuli a zavařím, potom používám jako polotovar pro přípravu leča.
chemik
|12. 5. 2006 11:18
chcete li lepší barvu přidejte hrstičku zralých ostružin
Jaroslava Oumarová
|12. 5. 2006 11:13
Ještě jsem zapomněla dodat, že krájím jen ta velká rajčata a na větší kusy. Sterilovala jsem je při 85°C asi 15-20 minut.
Jaroslava Oumarová
|12. 5. 2006 11:11
Dělám je jako NMarta, jen oloupaná nakrájím, lehce osolím a steriluju.
Marsí
|12. 5. 2006 10:56
Já bych také prosila nějaký přesný receptík na domácí ( nejlépe loupaná) zavařená rajčata.Pravda...některá v obchodě nejsou ani tak drahá, ale domácí z trhu jsou prostě domácí.Předem děkuji.
NMarta
|12. 5. 2006 10:51
Já rajčata nakrájím, skládám do sklenice a mírně prosolím. Ale opravdu mírně. Zavíčkuji a dám do zavařovacího hrnce. Rajčata pustí šťávu.
Andulka
|12. 5. 2006 07:46
Pani Oumarova ty rajcata jste sterilovala jen tak bez niceho? Chtela bych to letos skusit pokud bude uroda.
Tereza Jarčušková
|11. 5. 2006 14:05
To rozmixovanie je tam preto, lebo máte podstatne menší odpad pri pasírovaní. Ostane vám len korenie a šupky paradajok.
Jaroslava Oumarová
|11. 5. 2006 13:39
Tento kečup je moc dobrý, také ho dělám:-) Když se urodí, vyrábím i svůj protlak. Osolená rajčata rozdusím, propasíruju a vařím do zhoustnutí. Pak liju do skleniček od přesnídávky. Vloni poprvé jsem sterilovala krájená loupaná rajčata a moc se mi osvědčily tam, kde jsem dříve dávala ty z Valfruty.