Svaříme mléko v mlékovaru, až se utvoří škraloup, necháme v něm chladnout až je tak akorát příjemně teplé když do něj strčíme prst. Potom vmícháme activii, na litr mléka dám jednu, přikryjime pokličkou a necháme stát na sporáku. Občas zkontrolujeme, jestli je hrnec teplý, pokud ne, malinko přihřejeme. Po asi 6 hodinách máme dobrý jogurt hotový, můžeme ho nechat tak, ale pokud máme rádi hustší, nalijeme ho přes utěrku na cedník a necháme okapat do požadované hustoty. Tímto způsobem si můžeme udělat i hustý řecký jogurt. Přelijeme do skleniček a uložíme v ledničce.
2
Receptů na domácí jogurty je všude spousta, tohle jsou spíš rady, jak si to urychlit bez jogurtovače. V poslední době u nás doma dost stoupla spotřeba jogurtů, proto jsem zas začala experimentovat, jak ho vyrobit s co největší úsporou času. To cezení jsem našla na nějakých chorvatských stránkách a zalíbilo se mi, protože ne vždy se nám jogurt povede dost hustý.