Zkoušel někdo dělat jogurt ze sojového mléka?Jednou se podařil v jogurtovači,ale dal jsem tam trochu mléka,bez něho to bylo řídké akorát na žervé poraďte.Díky.Já přidávám 1 sáček vanilkového cukru a trochu cukru mletého a jogurt s živou kulturou.U nás všichni normální mléko bohužel nemůžou.
Také dělám jogurt z čersvého mléka a občas se více oddělí syrovátka, není to voda a není to nic špatného :-) . Mléko by se mělo očkovat při minimální teplotě 42°C, 40°C je už hraniční teplota, navíc se tím jogurtem ještě ochladí. Správná teplota pro výrobu jogurtu je 42-45°C.
Při použití čerstvého mléka od krávy je nezbytně NUTNÉ mléko pasterovat na 95 stupňů a hned ochladit na 40-44 stupňů. Poté zaočkovat živým jogurtem nebo kulturou. Ta pasterizace je důležitá právě pro to, aby jogurt nebyl vodový :-) - je to syrovátka. Dobrou chuť.
Naladila jsem se akcí a koupila :-) si jogurtovač a musím říci, že jsem velice spokojená . Můj první pokus dopadl na jedničku.Je hodně rad, receptů, já zvolila postup složený z těch různých rad, a to tak, aby to bylo co nejjednodušší. Vzala jsem krabicové, pasterizované, plnotučné mléko, zahřála ho na 40 stupňů, rozmíchala metličkou jeden bílý jogurt Klasik ( někdo radil 2 lžíce) s trochou tohoto zahřátého mléka, abych měla jistotu, že bude jogurt rovnoměrně rozmíchán v celé dávce.Skleničky jsem jen vymyla horkou vodou ( v jednom postupu se mluvilo o vyváření) naplnila mlékem a dala do předehřátého jogurtovače. Tam jsem dávku nechala 6 hodin, podívala jsem se na skleničku, ale neotvírala a jogurt se při nahnutí skleničky odlepoval od stěny, ale nezdálo se, že by byl tekutý, proto jsem jogurtovač vypnula a skleničky tam nechala dalších 6 hodin a bylo to. Vlahé skleničky jsem už jen ochladila studenou vodou, nechtěla jsem je už nechávat přes noc na lince, a dala do ledničky. A opravdu, jogurt má naprosto perfektní konzistenci a je chuťově výborný.Mohu je doporučit.
Snadno:-))) Je li bod varu 100 stupňů C pak je 50% padesát stupňů... :-) :-P :-)
Prosím o radu, používám čerstvé mléko od krávy, zahreju a schladim na cca40st., jogurt hollandia, dam do jogurtovace, i když jogurt zhoustne je jakoby plny vnitrni vody a hrudkovity, voní úžasné, jen je tam ta voda.. Co s tím?
jak se dá proboha zahřát mlíko na 40-50 procent
Stejně jako jogurt se dá dělat kefír.
ahojky, já dávám mléko čerstvé v lahvi + půl jogurtu holandia, nebo čerstvé mléko v lahvi+acidofilní (v obou případech vyjdou 2l celkem na 34,-). nijak nevařím, jen smíchám. nechávám celý večer + noc + dopoledne u kamen, vychladím a navečer sníme :-P pokud odlijete syrovátku, tak vznikne taková tvarohu podobná středomořská specialita vhodná na saláty a k přípravě pokrmů.
Já dávám 1l mléka trv.Tatra,1 velký Holandia jogurt,1 kelímek smetany 33% a 1 konzervu Salko, postup stejný jak u předchozích,zahřát mléko na 40-50% odstavíme a hned přidám Salko, smetanu,jogurt a naplním sklenice ,přikryji celofánema a nechám v teple do druhého dne ztuhnout, opravdu výborný!
ahojky určitě jeden z těchto skvělých nápadů vyzkoušíme! :-)
aby byl jogurt hustý a ne slizký, přidává se do mléka sušené mléko (třeba Hollandia z tohoto důvodu obsahuje mléčnou bílkovinu navíc)... a vůbec není potřeba takového množství jogurtů - na 1 l mléka bohatě stačí 1 lžíce jogurtu!!! Já dělám jogurt i z úplně obyčejného krabicového trvanlivého mléka a povedl se vždycky
ok, zkusím pytlíkové, i když si nejsem jistá, kde ho dostanu koupit. Každopádně díky moc za radu :)
Už se mi to také stalo, je to mlékem, zkuste jiného výrobce. Na jogurt se mi nejlépe osvědčilo klasické "pytlíkové mléko".
Ahoj, prosím o radu.Dělala jsem jogurt dle základního receptu a nevím čím to bylo ale jogurt sice zhoustl, ale tak nějak "zeslizovatěl" není to jako klasický jogurt. Trošku se "táhne" :) měla jsem mlíko z PET lahve a živý BIO jogurt...díky
Zkuste změnu. Používám mléko přímo od chovatele krav. Do 1 litru mléka rozmíchám 1 pudinkový prášek - vanilkový, mandlový. podle oblíbené chuti a 1 lžíci cukru. Za stálého míchání uvařím řídký pudink. Po vychladnutí přidám 3 lžíce živého jogurtu. Rozdělím do skleniček. Přes noc dám do jogurtovače. Ráno je jogurt hotový. Mléko přímo od krávy není odstředěné, jako tetrapacky. Po pudinku je navíc ochucený a hustý.
come
Kato - nezavařovat! Dělejte ho přímo ve sklenicích a v lednici vám vydrží několik dní i týdnů - dokud nechytí plíseň. Michale - z podmáslí to asi nepůjde - podmáslí už většinou je zakysané a není tam dost laktózy, kterou bakterie mléčného kvašení potřebují k životu.
Zdravím všechny milovníky jogurtu a přidávám velmi laickou otázku :o). Takto připravený jogurt se zavařuje, nebo stačí dát do sklenic a lednice? Jak dlouho potom vydrží?
Já svařím 2 litry mléka, rychle schladím ve studené vodě asi na 40 - 50 stupňů. Pak přidám 1/2 velkého jogurtu Hollandia, 1 lžíci cukru. Dám do skleniček po přesnídávce. Večer zabalím do peřin.Ráno dám do lednice. Jogurt je hustý a chutná jak Hollandia.
ja som skusila activiu, chocensky a danone. najlepsi bol z plnotucneho mlieka a z BIO jogurtu. ohrievam to mlieko tolko, aby nepalilo ked ho ochutnam, asi pol litra, dam tam lyzicu jogurtu, zamiesam, zabalim do utierok a neham normlne v izbe. trva to asi den, kym sa spravi. a je mnam. vraj sa da urobit aj so suseneho mlieka, ale to mi nevyslo.
Taky ho dělám,ale s domácího mléka nemá chybu.
Ochucený jogurt kakaem. Nadchl jsem se pro domácí jogurt. Zkusil jsem čerstvé mléko Olma 0,5%, 1,5% tuku 1L a 1/2 bílé Hollandie(200g). Mléko v "petce" pozvolna ohřeju v mikrovlnce na cca50 stupnu, trochu odliji a svařim s kakaem, kakao osladím a !schladlé! smíchám s 1/2 jogurtu, z lahve trochu mléka odliji a nahradim mlékem s kakaem a jogurtem. Zavřenou láhem promíchám a dám na topení. Po cca 10 hod(noc) dám jogurt vychladit do lednice.Poradí mi někdo zda jde vyrobit jogurt z podmáslí a zda se dají namnožit i jiné kultury-probiotika(obsažené v Actimelu, Activii, ...)? Díky Michal
My používáme mléko Bio Via Natur a jogurt selský bílý hollandie (200g). Na jednu lahev (1 L) stačí půl kelímku. Trochu mléka ulejeme, přidáme do původní plastové lahve půlku kelímku. Zamícháme. V zimě dáme na topení. V létě zabalíme do novin a dáme na sluníčko, nebo do hrnce, který dolejeme teplou vodou z kohoutku (vodu cca 4x vyměníme, když na to nezapomeneme :-) ). Jogurt je vynikající, vydrží v lednici celý týden (i když pravda je, že čím je starší, tím je kyselejší).
urychlení je možné dát do trouby předehřáté na 50 - 60 stupňů a za tři až čtyři hodoiny je jogurt hotový.
Já ohřeji na 40°C 0,6 mléka vmíchám 3 lžíce jogurtu a naleju do termosky na zmrzlinu, nechám přes noc a je to.
Do jogurtovače používám tento postup: 1 l polotučného mléka (lepší je čerstvé, ale jogurt se povede i z mléka z tetrapaku), 1 kelímek živého jogurtu (ne druhy s velkým obsahem škrobu nebo želatiny, doporučuji např. Bio Via Natur nebo Revital Active od Olmy, bílý Hollandia ap.), lze přidat kondenzované neslazené mléko (stačí půl plechovky) nebo trochu sušeného.V troše studeného mléka rozmíchám jogurt, aby nebyly hrudky, doliji zbylým mlékem (a příp. kondenzovaným) a rozdělím do skleniček. Za cca 4-7 hodin je jogurt v jogurtovači hotový (čím déle ho necháte, tím víc prokysá a zhoustne). Uložíme do chladničky.Když se použije mléko plnotučné nebo smetanový živý jogurt, je výsledek hutnější a tučnější, podobnou práci odvede i ona Tatra nebo sušené mléko.Nikdy jsem nezkoušela použít jogurt ochucený, to budu muset brzy napravit! :-)
platí tento recept na jogurtovače? nebo je to zavařování?
Zahřát na 40 °C a nechat v teplém místě.
Mam dotaz, stačí mléko opravdu jen zahřát na 40 nebo se má přivést skoro k varu a nechat schladit?Mají být pak skleničky na teplém nebo ne?Díky
...a ještě jedna plechovka Tatry
Mám vylepšení: l litr mléka, 1 celý jogurt s oblíbenou příchutí - ochutí celou várku a jednu plechovku mléka Salko - nemusí se ochucovat marmeládou ani ovocem.Mája
to se nepovede
mléko musí být čerstvé, z tetrapaku nelze.