Už jste ochutnali domácí jogurt? Pokud ne, rozhodně si ho zkuste udělat. Je chutný, zdravý, levný a ochutit si ho můžete podle svého. Nepotřebujete nic jiného, než mléko a lžíci oblíbeného jogurtu.
l
mléko
UHT (vyznačeno na krabici trvanlivého mléka)
1
lžíce
bílý jogurt
oblíbená značka
Postup přípravy receptu
1
Mléko zahřejte na 40 až 42 °C, rozmíchejte v něm důkladně lžíci jogurtu a rozdělte do vysterilizovaných skleniček. Dobře je uzavřete, na 4 hodiny je vložte do trouby vyhřáté na 40 °C.
Tato teplota bakteriím mléčného kvašení svědčí nejlépe, nejrychleji se při ní rozmnožují a jsou nejaktivnější. Odložíte-li skleničky s jogurtem například na topení nebo do peřin, kde je teplota nižší, fermentace potrvá déle.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)