maso
1 a 1/2 kg libovější z vepřové hlavy i s kůží
250
g
vepřové kůže
z bůčku nebo jiné části
1
kg
vepřové maso
nožičky
1
ks
mrkev
2
ks
cibule
1
lžíce
sůl
10
ks
pepř celý
1
lžička
pepř mletý
1
ks
bobkový list
5
stroužek
česnek
4
lžíce
sterilovaný hrášek
ocet
cukr
Postup přípravy receptu
1
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a bobkový list. Na počátku varu sebereme vzniklou pěnu, hrnec uzavřeme a hodinu vaříme velmi mírným varem. Ke konci varu přidáme mrkev a druhou cibuli.
2
Maso i nožičky vyjmeme, vykostíme, kůží dáme stranou a maso nakrájíme na kostičky. Kůže umeleme na masovém strojku. Cibuli a mrkev nasekáme nadrobno a promícháme s masem a kůží, přidáme hrášek, ochutíme pepřem, utřeným česnekem, octem a podle chuti i špetkou cukru. Opět dobře promícháme, případně ještě dochutíme, nalijeme do pekáčku, asi 2 minuty povaříme a necháme vychladnout nebo nalijeme do mísy či jiné formy.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
poslt josef
|26. 11. 2011 12:10
s čenekem v sulcu nemám dobré zkušenosti a stím ukládáním je lépe ho dát do sklenice a lehce zavařit.Z mrazáku mi moc nejel.
Václav Froněk
|6. 5. 2011 09:47
Stále nejsem přesvědčen o použití česneku do sulcu. Já dělám podle Budějckého receptu a tatínek mi vždy tvrdil že česnek pouze do tlačenky. Zmiňuji se protože právě dělám cca 6-7 litrů sulcu ale s česnekem si netroufám. Raději to nechám jak to je. Ale nezavrhuji jinou chuť, když to neznám. Václav
Huspeninu(sulc) se zeleninou jsem již dělal,ale vrátil jsem se k ,,našemu,, osvědčenému,čistě masovému s česnekem :-).Né,že by nám nechutnal,je výborný,ale přijde mi,že s octem a cibulí je ,,čistý,, zkrátka lepší:-).
petra
|1. 7. 2007 14:36
hmm mnamka
Šárka
|9. 3. 2007 17:15
Huspeninu,neboli sulc mrazíme běžně a po rozmrazení při pokojové teplotě je stejné konzistence, jako čerstvě připravený.Sulc děláme o zabijačce takže žádnou želatinu přidávat nemusíme je krásně tuhý,jak jsem již psala i po rozmrazení.
Václav FRONĚK
|10. 11. 2006 14:31
Děláme jako autor "Alik"a máme sulcu -huspeniny asi 4 - 5 litů , a většinu rozdáme v rodině.Rádo vyschne a i dokáže plesnivět po delší době.Mrazitse nedá-to by se strhal.Je možné ho zavařit ještě horký,co sklenice snese.
karel3
|20. 8. 2006 09:20
přidávám krájenou kysanou okurku a vařené vajíčko. Koření doplňuji zázvorem
Jirka
|4. 1. 2006 20:57
doporučuji předem maso naložit do vody se solí bobkovým listem a novým kořením tak na dva až tři dny uložit do chladu a tmy aby maso natáhlo sůl a aroma z koření.
Alik
|20. 5. 2005 13:39
Je to moc dobroučký a není to složité dělám to z jednoho kolena a dvou nožiček a úplně stačí. Doporučuji díky za recept
Alena
|27. 4. 2005 09:17
Máte pravdu je to vynikající recept občas dělám je to vynikající recept.
Jarmila Lechnerová
|22. 10. 2004 17:18
Tento recept se dá dobře připravit a je výborný. Přidala jsem kořenovou petržel, cibuli a česnek v poslední fázi vaření (cca půl hodiny před vyjmutim masa). Po rozkrájení masa přivést do varu a přidejte rozmíchaný jeden sáček želatiny.