Zdravá a přitom báječně chutná snídaně, která vás nabije potřebnou energií do nového dne. To je domácí granola z ovesných vloček, mandlí, kokosu a lněných semínek. Nechybí ani med, voňavá skořice a sušené ovoce, které udělají z pokrmu hotovou pochoutku.
Předehřejte troubu na 150 °C. Do misky dejte ovesné vločky, mandle, kokos, lněná semínka, sůl a skořici. Nalijte med, kokosový olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. V malé misce vyšlehejte vaječný bílek do pěny a vmíchejte jej do připravené müsli směsi.
Rozložte granolu na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte po dobu 20 minut, pak vyjměte z trouby a velkou špachtlí, opatrně obraťte velké části granoly a snažte se je neporušit. Otočte plech, vraťte ho do trouby a pečte po dobu dalších 15-20 minut do zlatova.
3
Ke konci pečení granolu častěji kontrolujte, protože med má tendenci rychle hnědnout. Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout. Nalámejte granolu na kousky o požadované velikosti, promíchejte se sušeným ovocem. Podávat ji můžete s mlékem nebo jogurtem.
Do granoly můžete vmíchat také lyofilizované nebo sušené ovoce a nejlépe bude chutnat s lyofilizovanými malinami nebo jahodami. Ty se v jogurtu a mléce nasáknou a budou chutnat stejně, jako čerstvé.